HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzun yaşamanın 9 sırrı

Stresi yenin Stres, kalp rahatsızlıklarına, yüksek tansiyona, fazla kiloya zihin rahatsızlıklarına ve hepsinden önemlisi yaşamın kısalmasına sebep olan en önemli etken.

Uzun yaşamanın 9 sırrı

Stresi yenin

Stres, kalp rahatsızlıklarına, yüksek tansiyona, fazla kiloya zihin rahatsızlıklarına ve hepsinden önemlisi yaşamın kısalmasına sebep olan en önemli etken. Stresi yenmek için en iyi yol mu? Çok kısa süreler için bile olsa, günlük hayatın karmaşasından bir anlığına sıyrılmak. Hafta boyunca çok mu yoğun çalışıyorsunuz? O zaman haftasonunu kendinize ayırın, eğleneceğiniz veya rahatlayacağınız aktivitelerde bulunun.


Hayvan sahibi olun

Bir ev hayvanıyla ilgilenmek yaşamınızı uzatabilecek bir diğer yol. Çalışmalar bir hayvanın arkadaşlığının yahut da bir hayvana duyulan sevginin insanları günün yorucu olaylarından uzaklaştırdığını, hatta sevilen bir kişinin kaybının yarattığı travmayı bile hafiflettiğini ortaya koyuyor.

Evcil bir kedi ya da köpekle ilgilenmek sadece hayvan sahibinin kan basıncını azaltmıyor, aynı zamanda hayvanlara da iyi geliyor. Ayrıca köpeğinizi gezmeye çıkarmak harika bir egzersiz fırsatı sunar.


Seks

Seks yapmak ve uzun yaşamak? Seks yapmak, İlişkilerini bağlılıkla sürdürenler için yaşamlarını uzatmaları için bir yol. Cinsel münasebetler vücudun çeşitli hormonlar ve endorfin salgılamasını sağlamasının yanı sıra insanın negatif davranışlarını da dizginlier. Ayrıca sevişmek de bir başka egzersiz fırsatı olabilir.


Arkadaşlarla vakit geçirmek

Avustralyalı araştırmacıların 70 yaş ve üzeri 1500 kişi üzerinde 10 yıllık periyodda gerçekleştirilen bir araştırma, yakın arkadaşları ile birlikte vakit geçiren insanların, yalnız bir yaşam sürenlere oranla daha dinç gözüktüklerini ispatladı. Araştırma süresince, araştırma görevlileri yakın arkadaşlıklar kuran kimseler için de sonuç aynı idi. İlginç olan çocuklarla vakit geçiren insanlarda aynı ‘yaşam uzatıcı' etkinin görülmemesi idi.


Uyumak

Araştırmalar yeterince uyku uyumayan insanların obezite, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riski taşıdıklarını ortaya koyuyor; bu türden rahatsızlıkların yaşam sürenizi kısaltacağı muhakkak. Zira yeterli uyku uyumak vücudun hücre yenilemesini sağlıyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlediriyor. Peki ne kadar uykuya ihtiyacınız var. Genelliklke 8 saatten fazla ya da 6 saatten az uyumanın zararlı olduğu ifade ediliyor. Çoğu bilim insanı 7 ila 8 saat uykunun sağlıklı kalmak için yeterli olduğu görüşünde.


Doktorunuza görünün

Kadın ya da erkek, insanların sağlıklı kalmak için düzenli olarak doktorlarını görmeleri gerekiyor.

Ayrıca kadınların 18 yaşından (ya da ilk cinsel ilişkilerinden) itibaren rahim hastalıkları uzmanına görünmeleri, 40 yaşından itibaren de düzenli olarak mamografi çektirmeleri gerekiyor. 40 yaşını geçen erkeklerin ise doktorları görüşerek düzenli yıllık kolonoskopi ve prostat muayenelerine ihtiyaç duyup duymadıklarını öğrenmeleri gerekiyor. Bir hastalığın önünü almanın en iyi yolu erken teşhisten geçiyor.


Pozitif düşünün

Evet, ‘pozitif düşünme'nin yaşamı uzattığı bir klişe, ama aynı zamanda gerçeğin ta kendisi. Çok sayıda araştırma iyimserlerin daha uzun yaşadığını, yaşadığı süre boyunva daha sağlıklı kaldığını ve akranlarına oranla hastalıklarla daha iyi savaştıklarını ortaya koyuyor. Kısacası; hayat size limon veriyorsa, limonata yapın.


Evlilik

2006 yılında Chicago Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma evli insanların bekarlara oranla daha uzun yaşadığını ortaya çıkardı. Evli erkekler, evlenmemişlere oranla 10 sene, evli kadınlar ise bekar hemcinslerine oranla 4 yıl daha fazla yaşıyorlar. Neden? Evli erkekler, eşlerinin sağlıklı yaşam tarzlarını kendilerininkine uyarlıyor ve daha az risk alıyorlar. Kadınlar ise kocalarının sağladığı mali güvenlikten faydalanıyor gibi gözüküyor.


Şarap içmek

Şarap, özellikle de kırmızı şarap içmek(günde 1 kadeh kadınlar için, günde 2 kadeh erkekler için) kalp rahatsızlıklarına iyi geliyor ve yaşamı uzatıyor. Şarap kan damarlarına zarar verebilecek maddeleri engelleyebilecek kuvvetli bir antioksidan resveratrol. Bazı çalışmalar şaraptaki resveratrolün tümörlerin büyümesini engellediğini ortaya koyuyor. Bilim insanları resveratrolü paketleyip ‘yaşam uzatıcı' olarak satmanın yollarını arıyorlar.

          • -
            Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler