HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yavaşlayan bilgisayarı hızlandırmanın yolları

Hayatta en sinir bozucu şeylerden biri yavaş bilgisayarlar...

Yavaşlayan bilgisayarı hızlandırmanın yolları

Hayatta en sinir bozucu şeylerden biri yavaş bilgisayarlar...

Herkes yeni ve pahalı bir bilgisayar aldığında ve programları hızlı çalıştığında sevinçten dört köşe olur. Ama kaçınılmaz olarak, sonunda bilgisayarımız rutin görevleri yapmak için bile bir sürü zaman alan bir hale dönüşür.


Neden böyle? Cevap aslında oldukça basit... Hatta nedenleri ve çözümleri anlamak için "tekniker" olamaya da gerek yok.

İyi haber: Sorun bilgisayar donanımından değil. Çoğu durumda, sahip olduğunuz donanım bilgisayarınızın hızlı çalışmasını sağlayacak yeterlilikte oluyor.


Ancak, sorun bilgisayar yazılımında meydana gelen değişikliklerde yatıyor.
Bilgisayarınızın yavaşlamasının en yaygın iki sebebi şunlar;


1. En yaygın sorun: Gereksiz işlemlerle bilgisayarı yorma

Farkında olmadan bilgisayarımıza bir çok yazılım yükleriz ve bu yazılımları işimiz bittiğinde silmeyi unuturuz. Unuttuğumuz ve kullanmadığımız bu yazılımlar bilgisayarınızın performansını olumsuz etkileyen en önemli unsur.

Sık sık program listelerinizi kontrol edip kullanmadığınız programları silmekte büyük fayda var...


Masaüstünü temiz tutun

Bilgisayarınız en çok eforu açılırken harcar, masaüstünüz mayın tarlası gibiyse bilgisayarınızın açılması da o kadar yavaşlar. Size tavsiyemiz en yakın zamanda kapsamlı bir temizlikle masaüstünüzü boşaltmanız.


Kayıt yaparken yapılan hatalar

Bir program, oyun ya da dosya yüklemek istediğinizde her zaman, bilgisayarınızın yazılımı bu öğeyi çalıştırmak için gerekli talimatları da kaydeder. Ama bu dosyayı sildiğinizde bu talimatlar otomatik olarak silinmez ve bilgisayarı her başlattığınızda bu talimatları çalıştırmak için ekstra enerji harcar ve yavaşlar.


Bu durumdan kurtulmak için bir çok yazılım geliştirildi. Bu tür bir yazılım alıp bilgisayarınıza kurduğunuzda artık bilgisayarınızın bu kullanılmayan işlemleri depolamayacak ve daha hızlı çalışmaya başlayacak.


CCleaner

Bilgisayarınızın belleği bir çok gereksiz dosyayı hafızasında tutar. Bu da bilgisayarınızı yavaşlatan en önemli nedenlerden biridir. Bu dosyalardan kurtulmak için bir çok yazılım geliştirilmiş. Bunlardan en yaygın olarak kullanılan ise CCleaner...


Disk Birleştiricisi

Bilgisayar sistemi kullanım arttıkca, program yüklendikce yavaşlamaya başlar. Özellikle bozulmuş dosyalar performansı olumsuz etkiler. Windows kullanıcıları için Disk Birleştirici özelliği bu dosyalardan kurtulmanın en iyi yolu.


2- Lisanssız yazılım kullanma

Korsan yazılım ürünlerinin beraberinde getirebileceği virüsler, hatalı ya da işlevsiz yazılımlar işlerinize zarar verecek, oluşan zarar bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olacaktır.


3. Casus yazılım ve virüs

Virüs sizin bilginiz veya izniniz olmadan bilgisayarınıza yüklenen yazılım programlarıdır. Bunlar da dahil olmak üzere, çeşitli amaçlar vardır:
- Tarayıcınızda varsayılan arama motorunu değiştirme
- Reklamları göstermek
- Diğer e-posta adreslerine spam göndermek
- Kişisel bilgilerinizi çalmak


İnternetten indirdiğiniz tıkladığınız dosyalara dikkat

Çoğu casus yazılım ve virüs e-postalar ve internetten indirdiğiniz dosyalar aracılığıyla bilgisayarlara bulaşır. Bu işlemler çok fazla güç harcar ve bilgisayarınızı yavaşlatır.


Spamlerden korunmanın yolları

Bu virüslerden kurtulmak için yapılacaklar çok basit...

Bedava yazılım veya program yüklerken dikkatli olmak gerekir. Özellikle ekran koruyucuları eğer güvendiğiniz bir şirket tarafından sunulmamışsa indirilmemelidir.

Ayrıca kimden geldiğinden emin olmadığınız e-postaları açmamanız ve en önemlisi de iyi bir virüs programını bilgisayarınıza kurmanız gerekir.


Yukarıdaki tavsiyelere uyarsanız bilgisayarınızı hızlı ve güvenli olarak kullanabilirsiniz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler