HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeşilçamın unutulmayan sahneleri

Yeşilçamın unutulmayan sahneleri

Yeşiçam sinemasının cüretkâr sahneleriyle tartışma yaratan ve gündem oluşturan pek çok filmi bulunuyor. Üstelik bu filmlerin çoğu da Türk sinemasının en önemli oyuncularına yer veriyor. İşte 70'ler sonrası çekilen söz konusu Yeşilçam filmlerinden unutulmaz sahneler...


İstanbul'un kenar mahallelerinden birinde yaşayan İffet, Cemil adlı bir gence aşık olur. Bununla birlikte kötü olaylar birbirini izler. Klasik Türk filmlerinden farklı olan İffet filminde, tecavüz sahnesi 80'li yıllara damgasını vurmuştu.


Yönetmen: Atıf Yılmaz
Duygu Asena'nın aynı adlı kitabının uyarlaması olan filmin başrollerinde Hale Soygazi, Tarık Tarcan ve Aytaç Arman vardı.


"Kadının Adı Yok"un hikâyesi filme çekilmeden önce kitabı 1988 yılında mahkeme kararıyla yasaklanmıştı.



Yönetmen: Şerif Gören
Şerif Gören'in yönettiği film, Lale Mansur'un da en çok ses getiren filmi oldu. Başında kovboy şapkası, ayağında ünlü Dallas tipi çizmeleriyle, yıllardır ayrı kaldığı ülkesi Türkiyeye dönen bir dolar milyarderinin öyküsünü anlatan filmin başrollerini Lale Mansur ve Şener Şen paylaştı.


Film, Julia Roberts'ın rol aldığı 1990 yapımı "Özel Bir Kadın"a gönderme yapan sahneleriyle de konuşulmuştu.



Yönetmen: Seçkin Yasar
Başrollerini Şahika Tekand ve Mahir Günşiray'ın paylaştığı Sarı Tebessüm, ikilinin sevişme sahneleri nedeniyle 1990'ların Türk sinemasının en çok konuşulan filmlerinden biri oldu.



Yönetmen: İrfan Tözüm
Hande Ataizi'nin mesleki kariyerinde sivrilmesini sağlayan Mum Kokulu Kadınlar'da görsel erotizm ön plana çıkartılmıştı.


Yayınlandığı dönemde bir televizyon kanalının RTÜK tarafından kapatma cezası uygulandığı film, aldığı ödüllere rağmen sert eleştirilere hedef olan bir yapım olarak Türk sinema tarihine geçti.





Yönetmen: Atıf Yılmaz
Beyoğlu'nun arka sokaklarındaki karanlık yaşamları ilk kez sinemaya taşıyan filmde artık hayatta olmayan Derya Arbaş ve Uzay Heparı rol aldılar.



Yönetmen: İrfan Tözüm
Hale Soygazi'nin cüretkâr sevişme sahneleriyle çok konuşulan filmde baskılar yüzünden gençliğini ve cinselliğini yaşayamamış bir kadının kurduğu düşler konu ediliyor.


Soygazi filmin başrollerini Uğur Polat ve Macit Koper'le paylaşıyor.


Yönetmen: Sinan Çetin
Çekildiği yıllarda büyük gişe başarısı sağlayan Berlin in Berlin, Hülya Avşar'ın mastürbasyon sahnelerinin yanı sıra senaryosunun kendisinden çalındığı gerekçesiyle Gökhan Akçura tarafından açılan davayla da gündemi işgal etmişti.


Filmde Almanya'da yaşayan ve kocasını bir iş kazasında yitiren genç bir kadının öyküsü anlatılıyordu.



Yönetmen: Mustafa Altıoklar
Film Metin Kaçan'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır ve dönemin en çok ses getiren filmlerinden biri olmuştur. .


Müjde Ar, uzun bir aradan sonra beyazperdeye dönüş yaptığı bu filmde, kendisinden yaşça küçük olan Okan Bayülgen'le yaşadığı aşk sahneleriyle gündeme oturmuştu



Yönetmen: Atıf Yılmaz
Necati Cumali'nin aynı adlı romanından uyarlanan film, döneminin en iyi yapıtlarından biri olarak nitelendiriliyor.


Müjde Ar, Nur Sürer, Yılmaz Zafer ve Deniz Türkali'nin rol aldığı "Dul Bir Kadın", Türkiye'deki cinsel sömürüyo konu alıyor. Filmin kahramanı kocasını yıllar önce kaybeden ve kızıyla birlikte yaşayan Suna adlı bir kadın. Suna günün birinde arkadaşının dükkanında Engin'i tanır ve hayatı değişir.



Yönetmen: Başar Sabuncu
Danıştay kararıyla gösterim izni alan film, çocuk yaştaki genç karısını gençlere peşkeş çekip onları izleyen sapık eğilimli bir kocayı anlatıyor.


Pınar Kür'ün aynı adlı romanından uyarlanan filmin başrol oyuncuları Yalçın Dümer ve Müjde Ar'dı.


Yönetmen: Atıf Yılmaz
Necati Cumali'nin tiyatro oyunundan uyarlanan filmin Türk sinema tarihi açısından önemi, Türkân Şoray'ın oynayacağı rollerle ilgili koyduğu "Türkân Şoray kanunları" adı verilen kurallarını yıkmış olmasıdır.


Türkan Şoray bu filmde büyük bir cesaret göstererek, belki de izleyicisinin gözündeki yerinden olmayı göze alarak sevişme sahnelerinde oynar. Şoray'ın başrolü Cihan Ünal'la paylaştığı film, çekildiği dönem itibariyle farklı bir kadın profilini ortaya koyuyordu.


Yönetmen: Atıf Yılmaz
"Bir Yudum Sevgi"de Atıf Yılmaz; "Mine", "Ah Belinda", "Adı Vasfiye" filmlerinde olduğu gibi kadınlık hallerine vurgu yapmayı tercih etmiştir.


Atıf Yılmaz bu defa şehrin varoşlarında yaşayan bir kadının mücadelesine çeviriyor kamerasını. Başrollerini Hale Soygazi ve Kadir İnanır'ın paylaştığı filmin senaryosu gerçek bir hayat hikâyesinden alınmıştır.


Yönetmen: Memduh Ün
Orhan Kemal'in aynı adlı eserinden uyarlanan film, Tarık Akan ve Fatma Girik'in oyunculuk performanslarıyla çok ses getirmişti.


Bu arada hatırlatalım: "Kaçak", Orhan Kemal'in "Hanımın Çiftliği" üçlemesinin üçüncü romanı. Üçlemenin ikinci kitabı olan "Hanımın Çiftliği" ise şu sıralar televizyon dizisi olarak yayınlanıyor.


Yönetmen: Ülkü Erakalın
Türkân Şoray'ın, kurallarını yıktığı filmlerden biri daha.


Şoray'ın filmde başrolu paylaştığı Ekrem Bora'nın bu filmle ilgili aktardığı anekdot şöyle:
"Türkan Hanım bir zamanlar büyük aşk yaşadığı Rüçhan Adlı'nın koyduğu kanunlarla senaryo gereği aktörlerle ne öpüşebilir ne de sevişebilirdi. Bu kuralı yıkan tek aktör ben oldum. Ülkü Erakalın'ın yönettiği 'Kadın Severse' adlı bir filmde iki sevgiliyi canlandırıyorduk. Senaryoya bir baktım, öpüşme sahnesi var.


Yönetmene 'çıkar öpüşme sahnesini, Türkan'ın kuralını bozmayalım' dedim. 'Olmaz, gerçek bir aktörsen Türkan'ı ne yapar eder öpersin' dedi. Türkan Şoray'ın beline hızla sarıldım, kendime çektim, hayli tutkulu bir şekilde öptüm. Rüçhan Bey bozuldu, ama bir şey söylemedi. Türkan da şok içindeydi. Türkan sonraki filmlerde o kuralları kontrata da koydurdu". Yeşilçam'da bir dönem erotik sahneleriyle nam salan Müjde Ar'ın bir seks sembolü haline gelmesine bu filmler sebep olmuştu.



Yönetmen: Atıf Yılmaz
Oyuncular: Müjde Ar, Macit Koper, Yılmaz Zafer
Atıf Yılmaz’ın Adı Vasfiye ile başladığı “sosyal içerikli fantastik filmler üçlemesi”nin bu ikinci filmi, yalnızca eleştirmenlerden değil izleyiciden de olumlu tepkiler alarak dönemin gişe getirisi en yüksek filmlerinden oldu.


Erkek egemen sistemde kadınların kimlik arayışlarını sorgulayan filmin kahramanı, bir şampuan reklamının çekimleri sırasında kendini bir anda orta halli bir evde oturan, Hulusi Bey’in karısı, iki çocuklu banka memuresi Naciye olarak bulan özgür kişilikli tiyatro oyuncusu Serap’tır. Dostları onu tanımaz. Gerçek kimliğini kanıtlamak için mücadele verir, ama bu yaşamın içinde önce Naciye’ye teslim olması gerekir.


Yönetmen: Şerif Gören
Oyuncular: Müjde Ar, Bülent Bilgiç
Filmde gözü yükseklerde olup daha sonra kötü yola düşen bir tezgâhtar kızla bir gencin öyküsü anlatılıyor.



Yönetmen: Kartal Tibet
Oyuncular: Müjde Ar, Faruk Peker
İstanbulun kenar mahallelerinden birinde kızkardeşi ve babasıyla yaşayan İffet, babasının katı kuralları altında yaşamaktadır. Teyzesiyle bile görüşmesine izni olmayan İffet, kendi halinde bir yaşam sürerken, mahalle çapkını Cemile aşık olur.


Taksi şoförlüğü yapan Cemil, piknik için gittikleri ormanda İffete tecavüz eder. Evlenme umuduna kapılan İffet, Cemilin para için başka bir kızla evlenmesiyle yıkılır. Babası tarafından da reddedilen İffet, şöhretin kapılarını birer birer açar ve intikam için Cemille tekrar yüzleşir.




Yönetmen: Ümit Efekan
Oyuncular: Müjde Ar, Tanju Korel
Filmde karısının vurdum duymazlığı yüzünden bir pavyon kadınıyla ilişki kuran bir manavın dramatik öyküsü anlatılıyor.


Yönetmen: Yavuz Turgul
Oyuncular: Müjde Ar, Tarık Tarcan
Fahriye, bir delikanlıya âşıktır, ama ailesi onu istemediği bir evliliğe zorlar. Aradan bir hafta geçmeden eşi, onu baba evine geri getirir, "Beni aldattınız, bu bakire değilmiş" deyip bırakır gider. Fahriye'yi evde artık zor günler beklemektedir; ama olsun, sevdiği genç de o mahallededir ve Fahriye en azından onu görebilecektir. Hülya Avşar da Müjde Ar gibi cesur sahnelerden hiçbir zaman kaçmadı.



Yönetmen: Süreyya Duru
Oyuncular: Hülya Avşar, Aytaç Arman
Bir kıyı kasabasında kendi halinde yaşayan köylü kızı Fatmagül, bir gün deniz kenarında çamaşır yıkarken, sarhoş beş gencin tecavüzüne uğrar. Bu toplu saldırıdan sonra gençler yakalanırlar…


Yönetmen: Süreyya Duru
Oyuncular: Hülya Avşar, Selçuk Özer
Gecekonduda yaşayan üç kız kardeşin öyküsü. Kardeşlerden en büyüğü (Ayla Algan) evli, ortancası (Tuluğ Çizgen) ise dul ve mutsuz bir kadındır. Bir gençle ilişkisi olan en küçük kardeş (Hülya Avşar), dul ablasıyla dost hayatı yaşayan şoför Hasanın (Selçuk Özer) da kendisinde gözü vardır. Talihsiz kız, kaçtıkça Hasan üzerine gelir... Ayrıca babasının kocası da (Savaş Yurttaş) baldızını rahat bırakmaz. Fırsat buldukça saldırgan hareketlerini sürdürür. Şoför Hasanın niyeti ciddidir. Evlenmek ister. Ama dul abladan da bir türlü vazgeçmez.


Yönetmen: Temel Gürsu
Oyuncular: Hülya Avşar, Tolga Savacı



Yönetmen: Sinan Çetin
Oyuncular: Serpil Çakmaklı, Hakan Balamir
İrfan Yalçın'ın "Genelevde Yas" adlı romanından uyarlanan 14 Numara, genelevlerin sert ve acımasız yaşamını konu alıyor. Serpil Çakmaklı ününü bu filmdeki performansına borçludur.


Genelevde çalışan Yaprak, müşterilerinden bir genci sevmektedir. Evlenip bu bataktan kurtulacaktır. Ama elinden parasını alan, onu döven, genelevi haraca kesen hasta ruhlu Arap’la başı derttedir. Arap, genç sevdalıların evlenmelerine karşıdır. Yaprak’ın beyaz gelinliği Arap’ın bıçak darbeleriyle kanlara bulanır.



Yönetmen: Orhan Elmas
Oyuncular: Ahu Tuğba, Tarık Akan
Filmde taşralı bir muhasebeci ile babası tarafından iğfal edilip kötü yola düşen bir kadının öyküsü işleniyor.



Yönetmen: Nisan Akman
Oyuncular: Yaşar Alptekin, Derya Arbaş
Bir güzellik salonunda manikürcülük yapan Sedef'le (Derya Arbaş), Gözde (Songül Ülkü) birlikte yaz tatiline çıkarlar. Birbirlerine zıt iki ayrı karekter taşıyan Sedef masum, Gözde ise uyanık bir kızdır. İki arkadaş birer sevgili bulurlar.


Sedefin tatil arkadaşlığı büyük bir sevgiye dönüşür ve evlenirler. Ne var ki kısa bir süre sonra farklı kişilikleri ortaya çıkar. Sonuç, kaçınılmaz bir mutsuzluktur.


Yönetmen: Erdoğan Tokatlı

Oyuncular: Harika Avcı, Halil Ergün.



Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler