HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yüzyılın en büyük toplumsal gösterileri

ABD 'nin St. Louis kentinin Ferguson kentinde bir siyahi gencin polis memuru tarafından öldürülmesi başlayan olaylar durulmuyor. Ferguson ayaklanması, ABD ve dünya tarihine geçer mi şimdiden bilinmez. Ama dünyayı değiştiren ayaklanmaları, unutulmaz sokak

Yüzyılın en büyük toplumsal gösterileri

ABD 'nin St. Louis kentinin Ferguson kentinde bir siyahi gencin polis memuru tarafından öldürülmesi başlayan olaylar durulmuyor. Ferguson ayaklanması, ABD ve dünya tarihine geçer mi şimdiden bilinmez. Ama dünyayı değiştiren ayaklanmaları, unutulmaz sokak olaylarını bir kez daha hatırlattığı kesin.


10- WASHİNGTON'A YÜRÜYÜŞ (A.B.D 1963)

28 ağustos 1963 yılında "İş ve Özgürlük İçin Washington'a Yürüyüş" eylemi Afro-Amerika'lı A.B.D vatandaşlarının eşitlik ve özgürlük istemiyle yola çıktılar. Başlarında ise yüzyılımızın en önemli isimlerinden biri olan Martin Lutter King vardı.


Martin Lutter'in sayıları yaklaşık 300.000'e yaklaşan katılımcıya Lincoln Anıt'ı önünde yaptığı konuşmada ‘ I Have a Dream (Benim bir hayalim var)' diyordu. Bugün de sivil haklar konusunda yapılan en etkili konuşmalardan bir tanesi olarak kabul gören bu söylev Amerikan medyası tarafından sansürlendi.


9- SALT SATYAGRAHA (HİNDİSTAN 1930)

12 Mart 1930 Mohandas Karamchand Gandhi tarafından başlatılan ‘Tuz Yürüyüşü' Hindistan'ın Büyük Britanya'dan bağımsızlığını isteyen şiddet içermeyen barışçıl bir eylemdir.


Gandhi ve takipçilerinin Ahmedabad'dan Dandi'ye 24 gün süren yürüyüşü 6 Nisan'da sonlandı. Gösteri sonrası 60.000-80.000 kişi arası kişinin tutuklanması uluslararası medyanın ve dünyanın dikkatini Hindistan meselesi üzerine yoğunlaştırdı.


8- MAYIS 1968 (PARİS, FRANSA 1968)

Ekonomik yönüyle işsizlik ve işçi haklarındaki sorunlar, siyasi yönüyle De Gaulle'in otoriter uygulamaları, iktidarın gücünü yine kendi siyasi çıkarları için kullanması, kültürel açıdan ise değişen dünya ile birlikte şehirleşme ve iç göç olgusunun Fransa'ya yaşattığını değişimler olayların genel sebepleri olarak sıralayabiliriz. Birçok Fransız üniversite öğrencisinin olayların içinde etkin bir biçimde yer aldığı ve 11 milyon işçinin grev yaptığı olaylar sırasında, polisin aşırı güç kullanımı büyük eleştirilere neden oldu. Paris sokakların hıncahınç göstericilerle dolduğu olaylar Fransa için her zaman hafızalarda kalacak bir eylem olacaktır.


7- BARIŞ İÇİN KADIN GREVİ (A.B.D, 1961)

Women Strike for Peace (WSP) adlı barışçıl kadın örgütünün düzenlediği eylemler, ABD'nin 60 şehrinde, soğuk savaşın bütün tehlikeleri yaşayan bir dünyada nükleer silah karşıtlığı temelinde gerçekleşti. Wahington'da ki gösterileri Beyaz Saray'da ki penceresinden takip eden A.B.D Başkanı J.F Kennedy'ye bu olay nükleer başlıklı silahların yasaklanması konusunda 2 sene sonra S.S.C.B ile imzalanacak antlaşma için itici bir güç olacaktı.


6- STONEWALL AYAKLANMALARI ( NEW YORK, A.B.D 1969)

A.B.D 60'lı yıllarda eşcinsel hakları konusunda son derece tereddütlü ve baskıcı bir ülkeydi. Stonwell Inn ise New York'ta bulunan ender birkaç eşcinsel bardan biriydi. Polis baskını sonrasında keyfi uygulamalardan bunalan ve iş birliği yapmaya reddeden barın müşteri daha sonra sokağa çıkarak hakları için direniş gösterdiler. A.B.D'yi ve dünyayı eşcinsel hakları konusunda düşünmeye zorlayan olay bir milat olarak kabul edilir.


5- 2012-2013 MISIR GÖSTERİLERİ (KAHİRE, MISIR 2012-2013)

2011 yılında Mısır'da başlayan eşitsizlik, fakirlik, yolsuzluk, iltimas, açlık, polis şiddeti, baskı gibi sebeplerle halkın sokağa indiği gösteriler Mısır halkı için belli bir zaman devam edecek istikrarsız ortamın başlangıcı olacaktı.


Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesi, yerine demokratik seçimle gelen Muhammed Mursi'nin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin yaptığı askeri darbe sonucu koltuğunu kaybetmesi ile vuku bulan olaylar sırasında bir çok kişi öldü ve yaralandı.


4- GEZİ OLAYLARI (İSTANBUL, TÜRKİYE 2013)

YORUMSUZ


3- VİETNAM SAVAŞI GÖSTERİLERİ (KÜRESEL 1960-1975)

60'lı ve 70'li yıllar, Woodstock konserlerini ve çiçek çocuklarının hiçbir baskıya maruz kalmadan aşklarını dilediklerince yaşamak isteyenlerin yıllarıdır. Karşıt kültürün ve değişim isteklerinin yeşerdiği yıllar aynı zamanda Vietnam Savaşı gibi insanların televizyonlardan bütün ayrıntılarıyla izleyeceği bir savaşın yaşandığı senelerdir. Uzayan savaş ve toplumda yarattığı buhran sonucu olarak savaş karşıtları A.B.D'nin birçok eyaletinde ve dünyada gösteriler düzenlediler.


2-DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ GÖSTERİLERİ (SEATTLE, A.B.D 1999)

Kasım 1999'da A.B.D'nin Seattle eyaletinde düzenlenen dünyanın farklı bölgelerinden gelen küreselleşme karşıtlarının bir araya geldiği gösterilerin adıdır. Küreselleşme karşıtları ilk defa uluslararası çapta böyle toplumsal destek sağladılar. Çevreci ve değişik sendikalarda gösterilere destek verdi. Yaklaşık 40.000 kişi sokaklarda olduğu eylemler, birkaç grubun istenmeyen hareketleri dışında barışçıl bir havada sonlandı. Polisin uyguladığı orantısız şiddet tepki çekti.


1-TİANANMEN MEYDANI OLAYLARI (PEKİN, ÇİN 1989)

1989 Tiananmen Meydanı Çin Halk Cumhuriyeti'nde 1989 yılının 15 Nisan'ı ve 4 Haziran'ı arasında meydana gelen olaylardır. 1970'li yıllarda ülke Deng Xioping tarafından yönetilmiş ve ‘'4 Modernizasyon'' (sanayi, tarım, bilim ve teknoloji, ulusal savunma)kavramı altında bir takım reformalar yapılması kararlaştırıldı. Ama aydınlar bunların yanında bir beşinci reformun gerektiğini bunun da demokrasi ve çok partili yaşama geçmek olduğunu dile getirdiler. Değişim isteyen aydınların ve işçilerin himayesinde gerçekleşen gösteriler sırasında 500 ile 1000 arasında insanın öldüğü kabul görmekte.

Brainz.org









Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler