HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zeytinyağının bilmediğiniz kullanımları

Zeytinyağı şişesini mutfaktan alın ve mucizelerine hazır olun!

Zeytinyağının bilmediğiniz kullanımları

Zeytinyağı şişesini mutfaktan alın ve mucizelerine hazır olun!

Tıraş köpüğü yerine

Tıraş köpüğünüz bittiyse sabunla uğraşmayın. Zeytinyağını cildinize sürdükten sonra gönül rahatlığıyla tıraş edebilirsiniz. Ayrıca sadece bıçağın kaymasını sağlamaz, cildinizi de nemlendirir.


Kuru saçlar için bakım losyonu

Uçları kırık ve kuru saçlar için zeytinyağı mucize etkisi yaratır. Yarım bardak zeytinyağını ısıtın ve saçınıza uygulayın. Havluyla saçınızı örtüp 45 dakika bekleyin. Ardından şampuanla yıkayın.


Akneleri temizler

Aknenin temel sebebi olarak yağ gösterilirken yüzünüze ekstra yağ sürmek garip gelebilir. Ancak pek çok insan zeytinyağının akneye iyi geldiğini savunmaktadır. 4 kaşık tuz ve 3 kaşık zeytinyağını karıştırın. Karışımı elinize dökün ve parmaklarınız ile yavaşça yüzünüze uygulayın. Bir hafta boyunca her gün kullanın. Daha sonra sıklığı haftada 2-3 sefere indirin.


Makine yağını temizler

Arabanızla harcadığınız dakikalar sonrasında elinize bulaşan makine yağını zeytinyağıyla çıkarabilirsiniz. Bir kaşık zeytinyağına bir kaşık tuz veya şeker ekleyerek ellerinizi ovun. Peeling etkisiyle elleriniz hem temizlenecek hem de cildiniz yumuşayacaktır.


Saçınıza bulaşan boyayı çıkarır

Evinizi boyarken saçınıza boya mı bulaştı? Dert etmeyin! Pamuğa biraz zeytinyağı dökün ve saçınıza sürün. Aynı işlemi maskaranızı çıkarmak için de uygulayabilirsiniz.


Mobilya cilası

Zeytinyağının mobilya cilası olarak da kullanılabildiğini biliyor muydunuz? Sprey şişeye 2 ölçek zeytinyağı bir ölçek limon suyu veya beyaz sirke dökün. Mobilya sıkın ve bir kaç dakika beklettikten sonra kuru bir bez ile silin.


Yağlı ellerinizi temizleyebilirsiniz

Ellerinizden gres yağı gibi ağır yağları ya da boyayı çıkarmak için, avucunuza 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuz ya da şeker dökün. Bu karışımı elleriniz ve parmaklarınız arasında birkaç dakika kuvvetlice ovalayın. Sonra sabun ve suyla ellerinizi yıkayın. Ellerinizin sadece daha temiz olmadığını, aynı zamanda daha yumuşak olduğunu göreceksiniz.


Eski deri eldivenlerinizi onarabilirsiniz

Zeytin yağını eldivenin kuruyan bölgelerine yumuşak bir kumaş yardımıyla sürün ve 30 dakika bekleyin. Sonra taşan fazlalıkları silerek temizleyin. Bazı milletler, eldivenleri tamir etmek yerine zeytinyağını banyoda nemlendirici yağ olarak kullanmayı tercih ediyor.


Şamdanlardaki Erimiş Mumu Temizlemek

Şamdanların içine damlatılacak birkaç damla zeytinyağı erimiş mumların birikmesini önler. Hepimiz, parti verdikten sonraki gün erimiş mumları şamdanlardan çıkarmak gibi bir dertle uğraşmışızdır. Ancak bu küçük püf noktasıyla bu problemi çabucak halledebilirsiniz.


İncileri ve Elması Parlatmak

Yumuşak bir bezin üzerine birkaç damla zeytinyağı dökün. İnci ve elmasları bununla ovun. Sonra bezin kuru kısmıyla, hem arta kalan tozu, kalıntıları alın hem de hafifçe inci ve elmasları parlatın. Aslında zeytinyağı, değerli ve yarı değerli mücevherlerde çok işe yarıyor.


Ahşap Mutfak Eşyalarını ve Kesme Tahtasını Koruma

Mutfak eşyalarının ve doğrama tahtalarının yiyecek kırıntılarından arındığından emin olmak için onları zeytinyağı ile silmek gerekir. Bunun için bir-kaç damla zeytinyağını bir kâğıda veya havluya döküp, bununla ahşap(tahta) ev aletlerimizi silmek, sonra da yıkayıp, kurulamak gerekiyor.


Antika Mobilyaların Restoresi/Bakımı

Bir su bardağı zeytinyağı ile ½ ölçek su bardağı limon suyunu bir kapta karıştırın. Bunları bir kıvama gelinceye kadar iyice karıştırın. Karışım sprey şişesine koyun. Ahşabın üstüne püskürtün ve temiz, kuru bir bezle silin.


Kızartma Tavalarının Bakımı

Her temizlikten sonra kızartma tavasının içini hafifçe yağlayarak paslanmasını ve parlaklığının kaybolmamasını önleyebilir ve tavanızın ömrünü uzatabilirsiniz. Tavanızı bulaşık makinenizin içine koymamalı, onu elde yıkamalı, bir havluyla kurulamalı ve kâğıt havlu üzerine damlatılmış bir-kaç damla zeytinyağı ile içini kabaca ovmalısınız. Bu tavanın ömrünü uzatır.


Sıkışmış Fermuarları Açın

Valiz, çanta gibi nesnelerin fermuarları açılmıyorsa, bunun üzerine bir damla zeytinyağı dökmek yeterli. Fermuar hemen çalışmaya başlar.


Deri Ayakkabıları Parlatmada kullanılır

Nemli bir bezle ayakkabı üzerindeki kiri alın. Kurulayın. Yumuşak bir beze zeytinyağı damlatın ve ayakkabının yüzeyine uygulayın. Yağın absorbe olması için zaman verin. Kuru bir bezle parlayıncaya kadar ovun.


SAĞLIK AÇISINDAN

İyi Kolesterolü Yükseltme ve Kalp Hastalıkları Riskini Azaltma: Zeytinyağının günlük olarak tüketildiği ülkelerde kalp hastalıklarının görülme oranı daha azdır. Sızma zeytinyağının kolesterolü düşürdüğü de kabul edilen bir gerçek.

Yüzde 60 ile 80 doymamış yağ oranına sahip olan zeytinyağı kötü kolesterol dediğimiz LDL'yi düşürürken iyi kolesterol de denilen HDL'yi arttırmaktadır. HDL(Yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterolü yükseltmede, kalp damar (kardivaskular) hastalıklarına karşı korunmada çok etkilidir. HDL, damarları tıkayan kötü kolesterolün atılmak üzere böbreklere taşınmasına yardım eder. Kolesterolümüzü düşürmek için günlük besinimizin en az % 15'i doymamış yağ asitlerinden oluşmalıdır. Mümkün olduğunca diğer bitkisel yağlar ve tereyağ yerine zeytinyağı kullanmaya çalışın ve salatalarda da zeytinyağını tercih edin.


Antioksidan Olarak Zeytinyağı

Zeytinyağı antioksidan, vitamin ve polifenol bakımından zengindir.10 gram zeytinyağında 5 miligrama yakın antioksidan polifenol bulunmaktadır. Polifenoller kalp damar hastalıkları riskini azalttığı gibi tansiyonu da düşürmektedir. Antioksidanlar, yüksek tansiyona yol açtığı bilinen nitrik asit seviyesini de düzenlemektedir. Bir çorba kaşığı zeytin yağında, 1.6 miligram veya 2.3 IU(uluslar arası birim) miktarında E vitamini bunmaktadır. Bir çorba kaşığı zeytinyağı günlük alınması önerilen E vitamin miktarını içerir. E vitamini vücut hücrelerinin yaşlanmasına neden olan maddelerle savaşır. Bu yüzden zeytinyağı yaşlanmayı geciktirmek isteyenler için temel kaynaktır aslında. Bu, bedenimize verebileceğimiz en güzel hediyelerden birisidir.


Mide ve Sindirim Sistemini Dinlendirin

Zeytinyağı sindirim sistemine yardımcı olduğu gibi mideyi de rahatlatan bir özelliğe sahiptir. Diğer yararı da, mide asidini ayarlaması ve ülseri engellemesidir. Sabah uyandığınızda, hiçbir şey yemeden önce, sindirimi kolaylaştırmak için bir çorba kaşığı sızma zeytinyağı için. Aynı uygulama, mide yanması ve gaz problemleri için de geçerli.


Doğal Müshil Olarak Zeytinyağı

Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve barsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil vücudun sindirim sistemini korur ve doğal müshil gibi çalışır. Bir çorba kaşığı zeytinyağı ile orta büyüklükte bir limonun suyunu karıştırarak her sabah bir şey yemeden önce için.


Safra Kesesi taşını Önlemek İçin:

Acı verici bir hastalığa neden olan safra kesesi taşı kolesterol veya öd sıvısının katılaşmasından sert bir bileşimdir. Zeytinyağı safranın salgılanmasını arttırır ve safra kesesinin boşaltılmasını düzenleyerek taş oluşum riskini azaltır. Zeytinyağının bolca tüketildiği ülkelerde safra ile ilgili hastalıkların çok daha az olduğu görülmektedir. Çok iyi bilinen ve safra-böbrek sifonu tedavisi de denilen basit bir tedavi vardır. Zeytinyağını; elma suyu, epsom tuzu(magnezyum sülfat)ve limon suyu ile karıştırıp içmek.


Eklem ve Bursan Ağrılarının Hafifletilmesi

Bursit ve kireçlenme kişide büyük ölçüde ağrı, şişme veya sertleşmeye neden olabilir ve bu da kişinin hareketlerini önemli oranda kısıtlar. Kahvaltıdan önce, alınan bir çorba kaşığı zeytinyağının bu ağrı semptomları(belirtileri) azalttığına ve bu kronik hastalıkların oluşmasını engellediğine dair güçlü bir inanç vardır. Yunanistan'da yapılan bir araştırmaya göre, zeytinyağı romatik artirit(eklem hastalığı) riskini azaltmaktadır. Her gün bir çorba kaşığı tükettiğiniz zeytinyağının yanı sıra ağrıyan yerlerinizi de zeytinyağı ile ovarak acınızı azaltabilirsiniz.


Kalın Bağırsak Kanseri(Kolon Kanseri)

Yapılan birçok araştırma zeytinyağının kalın bağırsak kanserini önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre, meydana gelen tüm kalın bağırsak kanserli vakalarının % 75'i sağlıklı besleme ile önlenebilirdi. Oxford Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre; Zeytinyağının kalın bağırsakta bulunan ikincil öd asidi üzerindeki etkisi vücudu bağırsak kanserine karşı korumaktadır. 28 farklı ülkede yapılan araştırmaya göre, zeytinyağının bağırsak mukusu üzerindeki koruyucu etkisi kanıtlanmış, zeytinyağı tüketen kişilerde kalın bağırsak(kolon) kanseri görülme riski daha düşük oranda olduğu gözlenmiştir.


Alkolün Etkisini Azaltmak için

İçki almadan önce iki çorba kaşığı zeytinyağı alınır. Zeytinyağı alkolün kana karışmasını geciktirici etkiye sahiptir. Midede bir kalkan görevi görür. Bu yöntem aldığınız alkolün etkisini neredeyse sıfırlar.


Kulak Şikâyetlerini Tedavi

Zeytinyağı, tıkanmış kulakları temizlemekte ve kulak ağrılarını dindirmekte kullanılabilir. Kulakları temizlemek için, bir-kaç damla ılık zeytinyağını sorunlu kulağa damlatın. Bu kulağınız üstte kalacak şekilde ve başınızı bir havlunun üzerine koyarak birkaç dakika uzanın ve sonra öbür tarafınızı dönün ki zeytinyağı kulağınızdan havluya aksın. Sarımsaklı zeytinyağı ile de kulak tedavisi yapılır. İşte formülü: Birkaç diş sarımsağı bir miktar sızma zeytinyağının içinde ezin. Oda sıcaklığında birkaç saat bekledikten sonra süzün. Kalın yağı buzdolabına koyun ve gerektikçe çıkarıp hafifçe ısıtın. Birkaç damla sarımsaklı yağdan kulağınıza damlatın. Kulağınızı pamukla tıkayın.Bu karışım, buzdolabında bir hafta boyunca saklanabilir.


Kesik, Su Toplaması ve Güneş Yanıkları Tedavisi

Kesiklerin üzerine zeytinyağı koyarak, kesik iyileştirilmeye çalışılır. Acılı güneş yanıklarında kızarmış deri, zeytinyağı ile ovularak rahatlatılabilir. Hatta çoğu zaman güneşte aşırı kalma sonucu oluşan yıpranmış cildi de zeytinyağı ile onartabilirsiniz. Güneş yanığı sonrası zeytinyağı tedavisi: Aynı miktarda sızma zeytinyağı ve suyu karıştırın. Mayonez kıvamında yumuşak ir karışım elde edinceye kadar çırpın. İlgili bölgeye sürün.Yıpranmış cilt için zeytinyağı ve papatya çayından oluşan bir kompres yapın. İlgili bölgeye uygulayın.


Kas Kramplarını Tedavi

Kramp, kas kasılmasıdır. Krampa, kaslardaki asit birikmesi yol açar. İçine karanfil yağı karıştırılmış zeytinyağı krampı hafifletmede kullanılabilir. Nasıl uygulanır? Aynı miktarda sızma zeytinyağı ile karanfil yağını karıştırın. Bir havluyu sıcak suya batırın, sıkın ve kramp olan bölgeye birkaç dakika boyunca bastırın. Sonra ısınmış olan kas bölgesine hazırladığınız karışımı sürün.


Böcekleri Uzak Tutma

Sivrisineklerin zeytinyağı sürülmüş cildi ısırmadıklarını biliyor muydunuz? Evet, bu gerçek!..


Kırışıklıkları Yok Edin

Zeytinyağı cildi yumuşatır ve esnek, pürüzsüz bir görünüm verir. Cildi mükemmel bir biçimde sararak nemi hapseder, böylece cildin kurumasını önler. Antioksidan bakımından zengindir. Zeytinyağının epidermal kerotinoktise(cildin yüzeyini oluşturan dokuya verilen ad) nüfuz etme yeteneği vardır ve bu sayede kolojen ve elastinsentezini oluşturarakcilde daha sağlıklı ve diri bir görünüm kazandırır.Kırışık Önleyici gece kremi formülü: Bir çorba kaşığı sızma zeytinyağı ile birkaç damla limon suyunu karıştırın. Karışımı yüzünüze sürün(gözaltı ve kapaklarını dışarıda bırakarak). Gözaltı ve kapaklarına sadece sızma zeytinyağı sürün. Gece boyunca tutun.


Zeytinyağlı Tuz ile Cilt Temizleme(Eksfoliye etmek)

Hiç cildinizin kuruyup döküldüğü oluyor mu? Burada da zeytinyağı yardımınıza koşuyor. Her zaman taze ve canlı görünecek bir cilde sahip olmak; bu doğal eksfoliye ile artık çok kolay. Zeytinyağı ile vücudunuzu ovarsanız; cildinizi bebek gibi yumuşak ve pürüzsüz olacağını göreceksiniz. Yarım bardak sızma zeytinyağını bir çorba kaşığı iri taneli deniz tuzu ile karıştırın. Birkaç damla lavanta veya sardunya yağı ekleyin(bu, isteğe bağlı). Vücudunuza masaj yapın. Duş alarak temizlenin. Bu karışımı, kullanmadan hemen önce yapabilir ve kalanını plastik veya cam bir kapta daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz.


Yüz Maskesi

Özel bir gece için dışarı mı çıkacaksınız ve yüzünüzün ışıltılar saçmasını istiyorsunuz. Zeytinyağı ve ezilmiş avokado ile yapılan basit bir yüz maskesiyle istediğiniz sonuca kolayca ulaşabilirsiniz. İşte uygulaması: ½ bardak sızma zeytinyağı alın. Küçük boyda bir avokadoyu püre haline getirin. Krem kıvamına gelinceye kadar ikisini karıştırın. Yüze uygulayın. 12 dakika kadar bekleyin. Durulayın ve sonucu görün. Kil maskesi: İki tatlı kaşığı kili bir tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile karıştırın. Krem kıvamı alıncaya kadar su ekleyin. Yüze uygulayın. 15-20 dakika yüzünüze tutun. Yüzünüzü durulayın, kurulayın ve nemlendirin.


Yumuşak Eller

Aşçıların ellerinin çok güzel olduğu söylenir. Bunun nedeni, yemek pişirirken, ellerinin sık sık zeytinyağına temas etmesiymiş. Polento tarzı el yumuşatıcısı: 1/4 bardak iri taneli mısır unu ile ¼ bardak sızma zeytinyağına karıştırın. Krem kıvamı elde edilinceye kadar karıştırın. Ellerinize masaj yaparak uygulayın. Durulayın. Az miktarda zeytinyağı ile ellerinizi ovarak bakımı bitirin.


Doğum Çatlaklarını Azaltın

Doğum sonrasında vücutta çatlaklıklar meydana gelebilir.Eşit miktarda karıştırılmış zeytinyağı ve saf Hindistancevizi kremini karın, kalça ve göğüs bölgesine uygulayın.


Bebeklerin Poposundaki Pişik İçin

İki tatlı kaşığı sızma zeytinyağını bir tatlı kaşığı su ile karıştırın. Bir kıvam elde edinceye kadar çırpın ve bebeğin poposuna sürün.


Bebeğinizin Islak Mendilini Kendiniz Yapın

Her anne kendi ıslak mendillerini tamamen doğal yollarla yapabilir ve bebeğin hassas cildine özen gösterebilir. Islak mendil nasıl yapılır? İki bardak ılık su, iki çorba kaşığı bebek şampuanı, iki çorba kaşığı sızma zeytinyağı birbirine iyice karıştırılır. Kalın, yumuşak, beyaz kâğıt havluları bu karışma batırın. Fazlalık sıvıyı sıkıp güzelce katlayın. Boş bir ıslak mendil kutusunda veya plastik kutuda saklayın.


Burun Deliklerini Nemlendirme

Kış aylarının kuru soğuklarında büyükler gibi bebeklerin de burun delikleri kurur. Bu sorunu yok etmek için pamuklu bir çubuğu sızma zeytinyağına batırın ve bebeğin burun delilerine hafifçe sürün.






Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler