HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zihni geliştiren 10 besin

Güçlü bir hafıza ve konsantrasyon için…

Zihni geliştiren 10 besin

Günlük hayatın koşuşturmacasında pek çoğumuz unutkanlıktan muzdaribiz. Yoğun çalışma temposunda kimi zaman en basit şeyleri bile hatırlayamamaktan yakınıyoruz. Anahtarımızı, gözlüğümüzü koyduğumuz yeri bulamıyor, kapıyı kilitleyip kilitlemediğimizi unutuyor hatta cep telefonuyla konuşurken bir yandan sağda solda cep telefonumuzu arıyoruz! Kimi zaman da çok önemli işlerimize odaklanma sorunu yaşıyor, bir türlü konsantrasyon sağlayamıyoruz.


Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, beslenmede yapılacak küçük değişiklikler ve eklenecek birkaç gıda ile bu tip sorunların önüne geçmenin kolay olduğunu belirtiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin beyin hücrelerinin kendilerini tamir etmelerine de imkan sağladığını vurglayan Diyetisyen Torluoğlu, Türk kahvesinden kuru baklagillere, yeşil çaydan susama konsantrasyon kabiliyetini artıran ve hafızayı kuvvetlendiren 10 besini mynet.com okurları için anlattı.


Şekersiz Türk kahvesi

Sabah saatlerinde içeceğiniz 1 fincan şekersiz Türk kahvesinin konsantrasyon kabiliyetini ve zihinsel performansı artırabildiği yapılan araştırmalarda da ortaya konuluyor. Yapılış tekniğiyle ve antioksidan kapasitesiyle Türk kahvesi faydalı olmakla birlikte aşırısı zararlı. Kahveyi şekersiz içmek şart. Zira rafine şekerin sağlığa zararları ve beyin damarlarını daralttığı kanıtlanmış.


Kırmızı et

Kırmızı eti aşırıya kaçmamak koşuluyla haftada iki kez iki köfte büyüklüğünde tüketmek, beyin sağlığı açısından da faydalı. Demirin vücut tarafından kullanılabilen halini büyük oranda ihtiva eden kırmızı et, özellikle kadınlarda demir eksikliğine bağlı hafıza kuvvetindeki kayıpları onarmaya yardımcı oluyor


Somon

Yağlı balıklar kapsamında değerlendirilen somon balığı Omega 3 yağ asitlerinden oldukça zengin. Yoğun tempoda çalışanlar için haftada 2-3 kez tüketmek faydalı. Bu sayede hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem vücutta strese bağlı oluşan oksitleri atıyor hem de gün içerisinde düşünsel kabiliyeti destekliyor.


Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanağından semiz otuna, pazısından dere otuna koyu yeşil yapraklı sebzeler öğrenmeyi kolaylaştırdığı gibi konsantrasyon kabiliyetini de artırıyor. Zeka gelişimi ve zihinsel kabiliyet üzerindeki olumlu etkileri araştırmalarla ortaya konulan sebzeler için ‘beynin gıdası’ da denilebilir. Her gün düzenli olarak salata veya yemeklerde maydanoz, roka, tere, dereotu, lahana, brokoli, semizotu, ıspanak gibi sebzelerden düzenli olarak tüketmek son derece faydalı.


Yumurta

Bir çeşit B vitamini olan kolin yumurtada oldukça iyi bir miktarda bulunuyor ve yağların enerjiye çevrilmesini sağlıyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, kolinin sinir iletimi konusunda da önemli görevleri olduğunu belirterek “Güçlü hafızayla direk ilişkilidir. Bu nedenle gün aşırı 1 tane yumurtayı yağsız tavada kırma veya haşlama yöntemiyle pişirerek tüketmeyi ihmal etmemek gerekir” diyor.


Enginar

B vitaminleri stres altında çalışan bireylerde azalıyor ve sinirsel gerginliklerle birlikte beyin fonksiyonlarında yavaşlamaya neden oluyor. Sağlık açısından birçok faydası olan enginar güçlü bir hafıza ve odaklanma konusunda da katkı sağlıyor.


Yaban Mersini

Yaban mersininin içerisinde bulunan ve bir antioksidan olan fisetin, beyni uyararak uzun süreli hafıza kabiliyetini tetikliyor. Her gün 1 silme yemek kaşığı kuru veya 1 fincan taze yaban mersini tüketmek faydalı.


Kuru baklagiller

Kuru fasulyeden nohuta, mercimekten baryunyaya dek kuru baklagiller mutlaka sofralarda yer verilmesi gereken besin grubu. Beyni besleyen en önemli bileşenlerden biri olan folik asidin iyi bir kaynağı olan kuru baklagilleri haftada 2-3 kez tüketmek gerekiyor. Kuru fasulye ve nohutun pişirilmeden önce oda sıcaklığında 8-10 saat bekletilmesi hem kolay pişmelerini sağlıyor hem de gaz yapıcı özelliklerini azaltıyor. Gaz şikayeti olduğundan kuru baklagilleri tüketemeyen kişilerin kimyon ilave etmeleri faydalı.


Yeşil Çay

Sağlık açısından birçok faydası olan yeşil çay, asetilkolin adlı beyin kimyası için gerekli maddenin yok olmasını engelliyor ve etkisi bir hafta sürüyor. Belleği güçlendiriyor ve beyin yorgunluğunu azaltıyor. Kalp ritim bozukluğu, tansiyon, böbrek rahatsızlığı gibi bir durum söz konusu değilse günlük 3 fincan kadar tüketilmesi faydalı.


Susam

Bitkisel aminoasitlerden zengin olan susam kan akışını hızlandırarak zihinsel performansın artmasına yardımcı oluyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “Günlük olarak 1 tatlı kaşığını geçmeden salata, yoğurt veya yemeklerinizin üzerine susam ilave ederek zihinsel performansınıza katkıda bulunabilirsiniz” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler