HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs'ta okullar, iş yerleri tatil olacak mı?

1 Mayıs yaklaşıyor. Dünyanın pek çok yerinde İşçi Bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs, ülkemizde de işçilerin toplanarak sorunlarını, hak taleplerini dile getirdikleri bir gündür. Ülkemizde acılı bir tarihi olan 1 Mayıs İşçi Bayramı günü iş yerleri, okullar tatil mi ve bu sene işçiler Taksim'e çıkabilecekler mi merak ediliyor.

1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs'ta okullar, iş yerleri tatil olacak mı?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı gerek Türkiye'de gerek dünyada kutlanan ve işçi sınıfı için bir dayanışma günüdür. 1 Mayıs günü işçiler, emekçiler bir araya gelerek haksızlıklara karşı tepkilerini ortaya koyar ve işçi sorunlarını gündeme getirirler. Dünyanın pek çok yerinde 1 Mayıs resmi tatildir ve Türkiye'de de 22 Nisan 2009 tarihinde resmi tatil ilan edilmiştir.

1 Mayıs resmi tatil olduğu için devlete bağlı okul, kamu daireleri vb. 1 Mayıs günü çalışmaz. Resmi tatil olduğu için özel şirketlerde 1 Mayıs'ta çalışılsa bile işveren bunun karşılığını işçisine vermek durumundadır.

1 MAYIS PAZARTESİ GÜNÜ TAKSİM'E ÇIKILACAK MI?

Türkiye'de 1 Mayıs'ın Taksim meydanında kutlanmasının özel bir anlamı vardır. 1 Mayıs 1977'de Taksim'de halkın üstüne ateş açılmıştır. Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçışmaya başladı, kısa bir süre içinde Intercontinental Oteli'nin (Bugün The Marmara Oteli) de üst katlarından da ateş açıldı. İnsanlar panik halde kaçmaya çalışırken polis de ses bombaları ve panzerlerle kalabalığa müdahale etmeye başladı.

Kalabalık, kaçmak için özellikle Kazancı Yokuşu'na yöneldi ancak burada bulunan bir kamyonun yolu tıkaması yığılmaya ve buna bağlı ezilmelere sebep oldu. 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi silahla vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak toplamda 34 kişi yaşamını yitirdi. Bu acılı olay nedeniyle işçiler 1 Mayıs'ta Taksim'e gelip 1977'de hayatını kaybedenleri anar ve onların mücadelesini Taksim'de sürdürürlerdi.

Son yılllarda güvenlik gerekçesi ile gösterilere izin verilmeyen Taksim bu sene de 1 Mayıs'a kapalı olacak. İşçi sendikaları bu sene Taksim'den vazgeçtiklerini ve 1 Mayıs'ın Bakırköy'de yapılacağını açıkladılar. Yine de emniyet güçleri Taksim'de güvenlik önlemlerini artırdı. Taksim'e 1 Mayıs'a yönelik olarak demir bariyerler getirildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler