HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

12 yaşındaki Nihat'ın vurulma anı

12 yaşındaki Nihat'ın vurulma anı

FOX TV'nin yayınladığı ve polis kamerası tarafından kaydedilen görüntülerde, boş bir arsada bulunan ve çocuklardan oluşan yaklaşık 10 kişilik bir grup, yolun karşısında bulunan zırhlı polis aracına ve aracın çevresinde bulunan polislere taş atıyor. Polis de biber gazıyla karşılık veriyor. Biber gazlı müdahalenin artmasıyla çocuklar kaçmaya başlarken Nihat Kazanhan yere yığılıyor.

Polis kamerasının çektiği görüntüler, Nihat'ın oradan geçen bir kamyonete bindirilmesiyle son buluyor. Nihat kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Nihat'ın vurulmasından 10 dakika önce, gösteri devam ettiği sırada, bölgedeki bir MOBESE kamerası da polis aracının ve polislerin olduğu yeri kaydediyor. Ancak Nihat'ın vurulduğu anın görüntüleri yok.

Görüntüler ve resmi açıklamalar birbirini tutmuyor

Nihat Kazanhan'ın öldürüldüğü akşam, Şırnak Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasında, ilçede o gün herhangi bir toplumsal olay yaşanmadığı ve polisin de hiçbir şekilde müdahalede bulunmadığı belirtiliyordu.

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ da, aynı yönde bir açıklama yaparak, polisin silah ya da biber gazı kullanmadığını söyledi.

Ancak, görüntülere göre, Nihat'ın vurulduğu anda toplumsal bir olay da vardı, biber gazı kullanan polisler de.

Polisin bu olayda kusurlu olduğu İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından da belirtildi.

Cizre'ye giden müfettişlerin ön tespitleri, 20 Ocak'ta Bakanlığın internet sitesinde şu ifadelerle yer aldı:

"Bakanlığımız tarafından olayın aydınlatılması için mülkiye müfettişleri görevlendirilmiştir. Müfettişlerin ilk tespitlerine göre, olay yerinde bulunan aracın içindeki güvenlik görevlilerinden bazılarının olayda kusurlu olabileceği değerlendirilmektedir. Konu ile ilgili soruşturma her türlü ihtimal dikkate alınarak bütün yönleri ile devam etmektedir."

Son olarak Nihat'ın ölümüyle ilgili olarak dün de bir polis tutuklandı.

Av tüfeği mi, gaz tüfeği mi?

Nihat Kazanhan'ın nasıl bir silahla öldürüldüğü ise henüz netlik kazanmış değil.

Nihat'ın otopsisinde başından çıkarılan cisim, bir gün sonra, incelenmek üzere Polis Kriminal Laboratuvarı'na gönderildi. Al Jazeera'nin ulaştığı 16 Ocak tarihli polis kriminal raporuna göre, 12 yaşındaki çocuğun ölümüne, bir av tüfeğinden çıkan kurşun neden oldu. Raporda, "Emniyet kuvvesinde bu tür bir silah ve malzemesi bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, bu rapora atıfta bulunarak "...Sonrasında ortaya çıktı, av tüfeğiyle vurulmuş. Bunlar, birilerinin devletle halkı karşı karşıya getirmek için nasıl çaba gösterebileceğini ortaya koyuyor" dedi.

Olayın ardından Al Jazeera'ye konuşan Nihat'ın babası Mehmet Kazanhan, oğlunun bir polis tarafından vurulduğunu söylerken, "Bir polis inmiş, av tüfeğine benzer bir silah çıkarmış" ifadesini kullandı.

HDP'liler, baba Kazanhan'ın "Av tüfeğine benzer" dediği silahın, yeni kullanılmaya başlanan bir gaz tüfeği olduğu görüşünde.

HDP'li Ertuğrul Kürkçü, olaydan sonra Cizre'yi ziyaretinde "Nihat, polislerin yeni kullandığı bir gaz bombasına ait kapsülle öldürüldü" derken; 20 Ocak'ta, partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da, Kazanhan'ın ölümüne neden olduğunu söylediği bir gaz kapsülünü gösterdi ve "Bu, 12 yaşındaki çocuğun ensesinden girip alnına kadar geldi, beynini parçalayıp katletti." dedi.

Al Jazeera'ye konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da, "Aslında bir gaz kapsülü, muhtemelen polisin envanterine yeni giren bir silahtır. Hem kurşun olarak kullanılıyor hem de gaz olarak. Bende bir örneği var. Kriminalin iddia ettiği gibi av tüfeği mermisi değil; bu, polisin Cizre ve benzeri yerlerde her gün yüzlercesini kullandığı yeni bir gaz kapsülü" açıklamasını yaptı.

Kaynak: FOX TV, Al Jazeera

aljazeeraturk

IŞİD'in Rakka'sında zor hayat

'Çuvalcı' komutandan madalya aldı

Rehine pazarlığında geri sayım

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler