HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

14 Aralık Operasyonu'nda 4 kişi serbest

İstanbul merkezli 13 ilde düzenlenen "paralel yapı" operasyonunda hakkında gözaltı kararı olan 31 kişiden 27'si gözaltına alındı.

İstanbul merkezli 13 ilde düzenlenen "paralel yapı" operasyonunda hakkında gözaltı kararı olan 31 kişiden 27'si gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Zaman Gazetesi Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca da var. Gözaltına alınanlardan 4'ü savcının da katıldığı Emniyet'teki sorguları sonrasında serbest bırakıldı.atıldığı öğrenildi.

[

_](https://www.mynet.com/fuat-avni-bu-operasyonu-da-bildi-110101607079)

Sosyal medyadaki 'Gazetecilerin de aralarında olduğu bazı kişilere operasyon yapılacağı' iddiası dün sabah gerçekleşti.

“Paralel yapı” iddialarıyla ilgili olarak aralarında İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu 13 ilde operasyon başlatıldı.

Soruşturma dosyasında aralarında emniyet görevlisi ve medya çalışanlarının da yer aldığı 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Şu ana kadar 27 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların bir bölümü Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

Şüphelilerin Emniyet'teki sorgularına, önceki operasyonların aksine soruşturma savcısı Savcı Hasan Yılmaz'ın da katılıyor.

4 KİŞİ SERBEST

Samanyolu televizyonunda yayınlanan "Tek Türkiye" dizisi ekibinden Radiye Ebru Şenvardar, asistan senarist Elif Yılmaz ve yönetmen Naci Çelik Berksoy, Savcı Yılmaz tarafından serbest bırakıldı.

Bu 3 kişiye sorgularında, diziye ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi. İfade alma işlemine sabah 09.00'dan itibaren devam edileceği bildirildi.

KÜÇÜK ÇOCUĞU OLDUĞU İÇİN SERBEST
Bu arada, Van'da gözaltına alınan dizi yazarı Makbule Çam Alemdağ’ın da emniyette ifadesi alındı.

İstanbul'a gönderilmesi planlanan Alemdağ, "yaşı küçük çocuğu olduğu" gerekçesiyle serbest bırakıldı.

İşte gözaltı listesi ve başsavcılık açıklaması

Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu imzasıyla, saat 14.00'de, "14 Aralık Soruşturması" başlığı altında yapılan basın açıklamasında şöyle denildi...

"2014-133596 sayılı soruşturma dosyası kapsamında bir kısım medya mensupları ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek, tahşiye adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespiti üzerine bu soruşturmayı yürüten ve soruşturma öncesi yayın yapan Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Fahri Sarrafoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Şahin, Nuh Gönültaş, Naci Çelik Berksoy, Ali Sami Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye Ebru Şenvardar, Hikmet Tombulca, Salih Asan, Makbule Çam (Elamdağ), Engin Koç,Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Ali Cihan, Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergül ve Recep Güleç'in 13.12.2014 tarihli talimatımızla silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira suçlarından ifadeleri alınmak üzere, şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir. 14.12.2014 günü saat 08.00 itibariyle yakalama ve gözaltı işlemleri başlanmıştır. Şu ana kadar 12 şüpheli gözaltına alınmıştır. Şüpheli Ekrem Dumanlı'ya yakalama ve gözaltı kararı tebliğ edilmesine rağmen, halen görevlililere teslim olmaması üzerine gözaltı kararının gereğinin yerine getirilmesi amacıyla, içinde bulunduğu Zaman Gazetesi binasına, usulüne uygun biçimde girilerek şahsın gözaltına alınma işlemi gerçekleştirilmiştir. Diğer işlemler devam etmektedir. Soruşturmanın aşamalarından ve hitamından ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur. "

YURTDIŞINA ÇIKTI
Emniyet mensupları yaptıkları araştırmada gözaltı listesinde adı bulunan gazeteci- yazar Nuh Gönültaş'ın Atatürk Havalimanı'ndan yurtdışına çıktığını tespit etti.

DUMANLI: SUÇU OLAN KORKAR
Zaman gazetesi önünde açıklama yapan Ekrem Dumanlı, polislerin gazete önünde slogan atan okuyucularının tepkisinden dolayı ayrıldıklarını ifade ederek, "Giyinmiş, kuşanmış, bir bayram yerine gidiyor gibi" beklediğini belirtti. Saat 13.30'da polis, gazeteye geri döndü ve topluluğun protestoları altında binaya girdi.

Televizyonların canlı yayınladığı gözaltı işlemi için polisler Ekrem Dumanlı'nın odasına girdiği sırada yanında aralarında milletvekili Hakan Şükür'ün olduğu grupla karşılaştı.

Dumanlı polislerle tokalaştı ve mahkeme kararını okudu. Daha sonra "Hukuka saygımız sonsuz. Suçu olanlar korksun" açıklamasında bulunarak polislerin eşliğinde binadan ayrıldı.

Dumanlı gözaltına alındığı sırada eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de binaya giriş yaptı.

Dumanlı gözaltına alınıp binadan çıkarılırken ona milletvekilleri İdris Naim Şahin ve İdris Bal ve Hakan Şükür eşlik etti.

Polislerin sabah saatlerinde binaya gelişinde konuşan Dumanlı Cuma günü Başsavcı'ya haklarında soruşturma olup olmadığını sorduklarını, "Böyle bir şey yok" yanıtı aldıklarını söylemişti.

Dumanlı, kendisinin ifade için emniyete çağrıldığını belirterek, “Adaletten kaçan bir insan olsaydım burada olmazdım. ‘Kendisi gelsin’ demiş. Gözaltı ve arama kararı varsa ben niye geleyim? Sayın müdürüm. Lütfen gelin ve emanetinizi alın” demişti.

AVUKATTAN AÇIKLAMA
Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın avukatı Hasan Günaydın, müvekkiline yöneltilen suçlamayı şöyle duyurmuştu: ‘Türkiye Cumhuriyeti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı kurmak’, ‘baskı’, ‘tehdit’, ‘cebir’ yöntemlerini kullanmak suretiyle örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında ‘kişi hürriyetinden yoksun kılma’, ‘belgede sahtecilik’.

Günaydın sabah saatlerinde şu açıklamayı yapmıştı:
Hakim İslam Çiçek hakim aynı gün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tarafından yapılan başvuruyu, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı’, ‘yıldırma’, ‘tehdit’ yöntemlerini kullanarak, örgütsel yapı oluşturarak; bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma belgede sahtecilik suçlarından yürütülen soruşturmada arama ve gözaltı için makul şüphe bulunduğu gerekçesiyle kararı vermiş bulunmaktadır.

'POLİSLERİ İÇERİYE BUYUR ETTİK AMA...'
Polisler geldiğinde içeri buyur ettik. Ancak bir takım destek vermek amacıyla toplanan insanların ‘Özgür basın susturulamaz’ tezahüratına dahi tahammüllü edemeden, ‘Biz bu şekilde işimiz yapamıyoruz’ diyerek geri gittiler. Israrla Ekrem Bey'in odasında işinin başında olduğunu belirterek, buyur etmemize rağmen bundan kaçındılar. Çekip gittiler, ‘Takviye kuvvet alıp geleceklerini’ söylediler. Takdir kendilerinin. Biz yapabileceğimizi yapabiliriz. Hukuki sınırlar içerisinde haklarımızı kullanacağımızı bilmenizi isteriz."

KARACA: UTANILACAK MANZARA
Polis ekipleri, sabah saatlerinde hakkında gözaltı kararı bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın evine geldi. Bunun üzerine Hidayet Karaca evinden evinden çıkarak gazetecilere açıklama yaptı.

Gözaltı kararının kendileri için "sürpriz" olmadığını belirten Karaca, yaşananların "Türkiye'nin utanılacak manzarası olarak tarihe" geçeceğini iddia etti.

Karaca'nın avukatı Fikret Duran ise "Hidayet Bey ile birlikte kurumdan yaklaşık 10 çalışan hakkında gözaltı ve arama kararları var. Tabii gözaltı kararı uygulanmadı onların daveti gerçekleşti biz de emniyet müdürlüğüne gidip ifademizi vereceğiz" diye konuştu.

Daha sonra Hidayet Karaca, eşi Şule Karaca, oğlu Sıtkı ve avukatı ile Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne hareket etti.

'BU BEDELSE FEDA OLSUN'
Karaca, emniyete giderken yaptığı açıklamada ise “Herkes hakkını helal etsin" diye konuştu.

Karaca, şöyle konuştu: “Biliyorsunuz demokrasilerde bazen bedel ödenir. Bu bedelse milletimize feda olsun ne olacak. STV yayın grubu yayını ve yaptığı projelerle her zaman milletin takdirini kazanmış bir yayın kuruluşudur. Bu kuruluşta bulunmaktan her zaman gurur duydum. 15 yılı aşkın bir zamandır kardeşçe gönül gönüle vererek buradayız. Bundan böyle de çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”

EMNİYETÇİLER DE VAR
Soruşturma kapsamında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder ile şike, Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında görev alan eski İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu gözaltına alındı.

Ayrıca Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nde görevli birer polis memuru da gözaltına alındı.

DİZİ YAPIMCISINA GÖZALTI
Samanyolu TV'de yayınlanan "Sungurlar" dizisinin yapımcısı Salih Asan ile yönetmeni Engin Koç, Eskişehir'de gözaltına alındı.

Sağlık kontrolünden geçirilen Asan ve Koç, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Koç ve Asan, daha sonra polis tarafından İstanbul'a nakledildi.

Van'da yaşayan dizi yazarı Makbule Çam Alemdağ de evinde gözaltına alındı. Alemdağ, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul'a gönderildi.

'Tek Türkiye' dizisinin senaristi Ali Kara ve asistan senaristi Elif Yılmaz da gözaltına alınanlar arasında. Yılmaz, sağlık kontrolünün ardından hastane çıkışı yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı.

OPERASYONA PROTESTO
Öte yandan, Zaman gazetesi ve Samanyolu TV önünde toplanan bir grup, operasyona tepki gösterdi. Gruptakiler "Özgür basın susturulamaz" sloganları attı.

Ellerinde Türk bayrağı ve Zaman gazetesi bulunan gruptan bazı kişilerin Kuran okuduğu ve dua ettiği görüldü. Vatan Caddesi'nden geçen bazı araçların sürücüleri de korna çalarak gruptakilere destek verdi.

Polisin güvenlik önlemi aldığı emniyet önünde İstiklal Marşı okuyan gruptakiler, ilerleyen saatlerde dağıldı.

OPERASYONUN NEDENİ: 'TAHŞİYECİLER'
Öte yandan, Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, haklarında gözaltı kararı bulunan kişilerin, 2009 yılında ''Tahşiyeciler'' olarak bilinen gruba yönelik düzenlenen operasyonda ''suç ve delil uydurdukları'', ''kumpas kurdukları'' iddia edildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından ''Tahşiyeciler'' olarak bilinen kişilere yönelik düzenlenen operasyonda, grubun önde gelen ismi Mehmet Doğan'ın arasında bulunduğu 11 kişi yakalanmış, tutuklanan Doğan 17 ay cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilmişti.

''Molla Muhammet'' adıyla bilinen emekli imam Mehmet Doğan'ın, Fethullah Gülen'in bazı fikirlerine karşı çıktığı iddia edilmişti.

SAVCIDAN KISITLAMA KARARI
Cumhurbaşkanı tarafından Cuma günü onaylanan 6572 sayılı Yasa gerekçe gösterilerek, "14 Aralık Operasyonu" kapsamında soruşturulacak şüpheliler ve avukatlarının soruşturma dosyasını incelemelerine ve dosyadan örnek almalarına kısıtlama getirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü suçlar Bürosu, yapılan operasyon için dün Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak yapılacak operasyon için CMK 153/2 maddesi gereği şüphelilerin ve avukatlarının 'yetkilerinin kısıtlanmasına' karar verilmesi istendi.

Fuat Avni, iddialarında neler demişti?

Geçtiğimiz günlerde Twitter’da “Fuat Avni” mahlasıyla bir kullanıcı, hükümetin medyaya yönelik operasyon yapacağı iddialarını ortaya atmıştı. Yaklaşık 150 gazeteci ve medya çalışanının gözaltına alınacağını iddia eden Fuat Avni, başta Zaman gazetesi olmak üzere Gülen cemaatına yakınlığı ile bilinen medya organlarına baskın yapılacağını öne sürmüştü.

Gülen Cemaati'ne yakın medyaya operasyon düzenleneceğini ve 150 gazetecinin gözaltına alınacağını iddia eden Fuat Avni, 14 Aralık tarihinde başlayacağı ve 25 Aralık'a kadar sürecek olan operasyonda gözaltına alınacak gazeteci sayısının azaltıldığını söylemişti.

Fuat Avni, twitter hesabında şu iddialara yer vermişti:

1. Ertelemek zorunda kaldıkları operasyonu gözaltına alınacakların listesini yenileyerek Beşir Atalay'a emanet ettiler.
2.14-15 Aralık'ta başlayıp 25 Aralık'a kadar sürecek seri operasyonlar başlıyor. Operasyonu Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı yönetiyor.
3.Orhan Kapıcı'nın yancısı İstanbul İstihbarat Şube Mdr. Edip Vural. Vural gayri meşru ilişkisi ve çocuğundan dolayı Tiran'ın kıskacında.
4.Atalay, Kapıcı'yı Cuma'dan itibaren kıskaca aldı. Operasyon, Elkaide bağlantılı Tahşiyecilere operasyon yapan polis ekibine olacak.
5.Tahşiyeciler Grubundan ele geçirilen bombaları polislerin yerleştirdiği algısı oluşturulacak.
6.Deşifre ettiğim operasyona tepki gelince gözaltına alınacak gazeteci sayısını azalttılar. Merkez Medya ve liberaller şimdilik çıkarıldı.
7. Şu an İstanbul İstihbarat Şube'de çok gizli toplantı devam ediyor. Gözaltı listesinin son hali henüz elime geçmedi.
8. Operasyon listesinde Fetullah Gülen'in adı yoktu. Tiran'ın 'Bir yolunu bulun' diye baskı yapmasıyla zoraki dosyaya ilave edildi.
9. 'Operasyon talimatı Gülen'den geldi' ibaresi aslında şu an Tiran'ın fiilen yaptığı suç. Siz yapın ben kanunları düzenlerim dedi.
10. Yargı Paketi'nin acilen devreye sokulması 'Kontrol ben de' algısı oluşturdu ve ekibe güven gelmiş durumda.
11. Çok gizli toplantı öncesi elime gelen notta gözaltı listesi şöyle:

1. Fethullah Gülen
2. Ekrem Dumanlı
3. Nuh Gönültaş
4. Naci Çelik

12. Gözaltı listesi:

5. Ali Sami Noyan
6. Hikmet Tonbulca
7. Salih Aslan
8. Hidayet Karaca
9. Fahri Sarrafoğlu
10. Ahmet Şahin
11. Ali Kara

13. Gözaltı listesi:

12. Elif Yılmaz
13. Radiye Ebru Şenvardar
14. Makbule Çam Elemdağ
15. Engin Koç
16. Bülent Keneş
17. Emre Uslu

14. Gözaltı listesi:

18. Mehmet Baransu
19. Hüseyin Gülerce
20. Tufan Ergüder
21. Mutlu Ekizoğlu
22. Yurt Atayün
23. Ertan Erçıktı

15. Gözaltı listesi:

24. Ömer Köse
25. Hayati Başdağ
26. Kazım Aksoy
27. Gafur Ataç
28. Ferdi Taşkaya
29. M.Ali Doğan
30. Ayhan Akça

16. Gözaltı listesi

31. Ali Cihan
32. Mustafa Uyanık
33. Engin Koç
34. Mustafa Kılıçaslan
35. Halil Akbulut
36. Çetin Öztürk
37. Rıfat Aslan

17. Gözaltı listesi:

38. Erdem Kısa
39. Mustafa Altunbulak
40. Yakup Ergün
41. Recep Güleç
42. Dilaver Şeker
43. Hakan Erkan
44. Kerem Koç

18. Gözaltı listesi:

45. Murat Kasap
46. Mustafa Yıldız
47. Vefa Özcivan

Gizli toplantı öncesi elime geçen nottakiler şimdilik bunlar.

"Tayyip Erdoğan'ı niçin gözaltına almıyorsunuz?"

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, "Ergenekon, Balyoz, senaryolar, Cemaat-AKP 'ortak yapımı' değil miydi? Zaman manşeti atar, AKP polisi hemen yakalamaz mıydı? Aralarında 'tatlı bir işbölümü' yok muydu? O halde tüm kumpasçı senaryoların 'yönetmeni' Tayyip Erdoğan'ı niçin gözaltına almıyorsunuz? Kumpas işinde '1 numara' o değil miydi?" dedi.

İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu çerçevesindeki soruşturma kapsamında aralarında polis ve medya çalışanlarının yer aldığı 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da belirlenen adreslere sabah erken saatlerde gitti. Soruşturma kapsamında 8 kişi gözaltına alındı.

Soruşturma dosyasında aralarında emniyet görevlisi ve medya çalışanlarının da yer aldığı yaklaşık 30 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi.

Paralel yapı operasyonu hakkında CHP'den de bir değerlendirme geldi. Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

"AKP aylardır hazırlığını yaptığı 'Cemaat Operasyonu' için düğmeye bastı. 17 Aralık Hırsızlık Operasyonu'nun öcünü alırcasına gözaltına almalar bir Aralık ayında, bu sabaha karşı başlatıldı. Zaman gazetesi ve Samanyolu TV başta olmak üzere pek çok yere baskınlar düzenlendi. Onlarca kişi gözaltına alındı.

Geçmişte gözaltına alınıp, 'Ergenekoncu' ilân edilecek, yani hayatları söndürülecek insanları 'dizi' kahramanı haline getiren 'senarist' ve 'yapımcılar' da gözaltına alınmış. Onların 'film'e çektikleri Ali Tatar ve Kuddusi Okkır gibi masumlar şu an toprak altındalar.

İyi de 'Ergenekon', 'Balyoz' vd. 'senaryolar', Cemaat-AKP 'ortak yapımı' değil miydi? Zaman manşeti atar, AKP polisi hemen yakalamaz mıydı? Aralarında 'tatlı bir işbölümü' yok muydu?

O halde tüm kumpasçı senaryoların 'yönetmeni' Tayyip Erdoğan'ı niçin gözaltına almıyorsunuz? Kumpas işinde '1 numara' o değil miydi? Şaka, şaka.. Onu elbette siz alamazsınız. Onu yapayalnız sarayından halk alacak, halk yargılayacak."

Kılıçdaroğlu: Kabul edeceğimiz bir uygulama değil

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sabahın köründe gazetecilerin gözaltına alınması, gazetelere baskın yapılması, televizyon kanallarına baskın yapılması bizim kabul edeceğimiz bir uygulama değil” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Esenboğa Havalimanı'nda 13 ilde eş zamanlı başlatılan "paralel yapı" operasyonuyla ilgili konuştu. "Şuanda yaşadığımız süreç, sağlıklı demokrasilerde işleyen bir süreç değil” diyen Kılıçdaroğlu, yaşanan sürecin bir darbe süreci olduğunu söyledi. "Mazlumun kimliği sorulmaz, adresi sorulmaz, mazlum her dönem mazlumdur" diyen Kılıçdaroğlu, "Biz, her dönem mazlumların yanında olacağız, bunu da herkesin bilmesini isterim. Sabahın köründe gazetecilerin gözaltına alınması, gazetelere baskın yapılması, televizyon kanallarına baskın yapılması bizim kabul edeceğimiz bir uygulama değil. Ne olursa olsun bizim kabul edeceğimiz bir uygulama değil” ifadelerini kullandı.

Ahmet Şık'tan operasyon Tweet'i

2011 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında 1 yılı aşkın süre tutuklu kalan gazeteci Ahmet Şık bugünkü 14 Aralık operasyonuyla ilgili olarak Twitter’dan açıklamalarda bulundu.

Şık tweet’inde “Birkaç yıl önceki faşizm döneminin kudretli sahiplerinden Cemaat'in bugün yaşadığının adı da faşizmdir. Faşizme karşı çıkmak erdemdir” açıklamasını yaptı.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler