HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

15 Temmuz'da Orhanlı Gişeleri'ndeki olaylara ilişkin dava

Müşteki polis Bedel: - "İlk ateş edenlerin askerler olduğunu gördüm. Asker beni göre göre ateş etti. Bana sıkan kişinin Ferhat binbaşı olduğunu düşünüyorum. G3 silahlı askerler vardı, bize G3 ile ateş edildi. Komutanların da beylik tabancaları vardı" - Müşteki polis Akbal: - " Başlarındaki komutan 'polisler teslim olun, yüksek tutuş, atış serbest' emri verdi, yere yattım, aydınlatma direğini kendime siper ettim. Takviye istedik, bulunduğum yerden teslim olun çağrısı yaptım. Bir müddet çatıştık, yaralandım, yerdeyken bir daha vuruldum"

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Tuzla Orhanlı Gişeler ve Mehmetçik Vakfı'nda yaşananlarla ilgili dosyaların ayrılmasından sonra gişelerdeki olaylara ilişkin 66 sanığın yargılandığı davada, müştekilerin ifadesi alınmaya başlandı.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada ifadesi alınan müşteki Alper Güler, o dönemde Pendik devriye ekipler amirliğinde görevli olduğunu söyledi. Güler, darbe girişimini öğrenince gişelere gittiğini, kendilerine ateş edildiğini, bir kamyonunun arkasında durduklarını, şahısları ikna ettiklerini ve bu kişilerin silahlarını teslim ettiğini anlattı.

Ateş eden kişilerin kendisine uzak olduğunu, karanlık olması dolayısıyla bu kişileri teşhis edemeyeceğini ifade eden Güler, "Yaklaşık 50 kişi, ormanlık alandan çıktı. Çok yoğun silah atışı vardı. Belediye otobüsüne mevzilendirilmişler, Orhanlı Gişeleri'nin tarafına geçmemiz lazımdı görmek için. Net olarak 'şu şahıs yaptı' diyemeyiz. Üzerimizde polis yazısı olan yelekler vardı, polis olduğumuz belli oluyordu." dedi.

Sanık avukatlarının sorusu üzerine Güler, kendilerine atılan merminin G3 mermisi olduğunu belirtti.

Bir sanık avukatının "Karşınızdakilerin asker olup olmadığını gördünüz mü?" sorusuna müşteki Güler, "Vatandaşlar bize askerlerin, bir kepçe operatörünü ve bir polisi şehit ettiğini söyledi. Askeri kamuflajlı askerleri gördüm. Karşımdakilerin asker olduğunu gördüm." yanıtını verdi.

- "Asker beni göre göre ateş etti"

Bir diğer müşteki Ahmet Bedel de Pendik ekipler amirliğinde görevli polis memuru olduğunu, Başbakanın geçiş güzergahında nöbette olduklarını, Whatsapp'tan ve telsizden konuşmalar olduğunu, amirinin emriyle Orhanlı Gişeleri'ni trafiğe kapattıklarını, görevlerinin askeri unsurları engellemek olduğunu söyledi.

Müşteki Bedel, TEM'de havalimanı yolunu kapattıklarını ifade ederek, "00:30 gibi üzerimizde üniforma vardı, araçların tepe lambaları yanıyordu. Polis olduğumuz belliydi. Vatandaşların sesleri geldi, 'askerler geliyor' diye. Asker sayısı 65 kadardı. Ben o anda 25-30 kişi gördüm. Teslim olun dediler, havaya ateş edildi. Bir aracın arkasına siper aldık. Direk atış başladı. G3 sesleri geliyordu ancak farklı silahlar da vardı. Yanımdaki arkadaş Yunus Emre vuruldu. Ben bacağımdan vuruldum, bana 6 kurşun isabet etti. Dakikada bin mermi atılıyordu. Otobüsün içine girdim. Askerler 'yere yat' diyordu. Vatandaş kurtardı bizi, ambulansla hastaneye gittim. İlk ateş edenlerin askerler olduğunu gördüm. Asker beni göre göre ateş etti. Bana sıkan kişinin Ferhat Binbaşı olduğunu düşünüyorum. G3 silahlı askerler vardı, bize G3 ile ateş edildi. Komutanların da beylik tabancaları vardı." diye konuştu.

Bir diğer müşteki Alperen Ercan da ifadesinde ekip otosunda arkadaşlarının haberleri gösterdiğini, ilçe girişini kapatmak için Orhanlı Gişeleri'ne gittiklerini, 2 araçla yolu kapattıklarını, gece 01.00 gibi helikopter sesi duyduklarını, 40 kişi askerin dizildiğini, komutanın askerlere "yüksek tutuş" emri verdiğini anlattı.

- "Hastaneden G3 silah sesleri duyuluyordu"

Müşteki Ercan, yoğun mermi atışlarının başladığını, yanındaki arkadaşın askerlere "teslim olun" diye bağırdığını, askerlerin yine ateş ettiğini anlatarak, çatışmanın 10 dakika sürdüğünü, İsmail Akbal'ın vurulduğunu, askerlerin halen ateş etmeye devam ettiğini, vatandaşların askere, 'ateş etmeyin' diye bağırdığını, hastaneye gittiğinde ise halen askerlerin kullandığı G3 silah seslerini duyduğunu aktardı.

Bir sanık avukatının "Daha önce hiç harbiye üniformalı terörist gördünüz mü?" sorusuna Ercan, "Bu ilk oldu" dedi.

Müşteki Halit Cihat Aras da ifadesinde o dönemde Pendik ekipler amiriliğinde görevli olduğunu, televizyondaki haberleri görünce ilçe emniyet müdürlüğüne geçtiklerini anlattı. Aras, Orhanlı Gişeler'de çatışma olduğunu duyduklarında o bölgeye geçtiklerini, yoğun bir halk kalabalığının bulunduğunu ve oradaki 2 ekip otosundan birinin tahrip olduğunu aktardı. Bu araçtaki bir arkadaşının şehit olduğunu öğrendiğini ifade eden Aras, tırlara mevzilendiklerini, yoğun G3 silah sesi geldiğini, saat 05.30-06.00 gibi çevre güvenliği aldıklarını söyledi.

- "Komutan 'atış serbest' emri verdi"

Müşteki İsmail Akbal da olay zamanı Pendik ilçe emniyet müdürü olduğunu, güzergaha gidip beklemeye başladığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Haberi görünce bunun darbe girişimi olduğunu anladık. Telsizde tek bir noktada toplandık, müdürümüz Mustafa Çalışkan’ın emirleri geldi. Orhanlı Gişeleri'ni 2 ekip halinde kapattık. Gecenin ilerleyen saatlerinde şehit haberleri gelmeye başladı. Mustafa Çalışkan müdürümüz hiçbir polisin teslim olmayacağını, gerekirse şehit olacağımızı söyledi. O şekilde devam ettik. Vatandaşlar 'asker geliyor' deyince, vatandaşları oradan uzaklaştırmaya çalıştık. İlk başta 25-30 kişi. Başlarındaki komutan 'polisler teslim olun, yüksek tutuş, atış serbest' emri verdi, yere yattım, aydınlatma direğini kendime siper ettim. Takviye istedik, bulunduğum yerden teslim olun çağrısı yaptım. Bir müddet çatıştık, yaralandım, yerdeyken bir daha vuruldum. Arkadaş beni kenara çekti. Vatandaşların ve arkadaşların yardımıyla hastaneye gittim."

Müşteki Gökhan Tuncer de ifadesinde, Orhanlı Gişeleri'ne gittiklerini, silah sesleri gelmeye başladığını ve kaza yaptıklarını anlattı. Tuncer, yanındaki arkadaşı Ozan'a 'kalk' dediğini, bu sırada baktığında arkadaşının kafasından vurulduğunu ve megafondan 'ateş etmeyin ağır yaralımız var' diye 3-4 defa anons yaptığını dile getirdi. Telsizden takviye istediğini ancak araya konuşmalardan dolayı giremediğini belirten Tuncer, önünde bir vatandaşın vurulduğunu gördüğünü, aracın kapılarının açılmadığını, bu sırada daha çok atış yapıldığını aktardı.

Tuncer, vatandaşın kapıyı açtığını, yanındaki MP5 silahıyla siper aldığını ifade ederek, "O sırada ateş ediyorlardı, 4-5 el havaya ateş ettim, daha çok ateş ettiler. Ekip arkadaşıma baktım, kafasının yarısı yok gibiydi. Şok geçirdim. Vatandaşlar geldi 'çok ağır yaralısın' dediler. Vatandaşlar tekbir getirdi, yaşlı amcalar, teyzeler vardı onlar gelince atışlar azaldı sonra kesildi. O sırada yanıma iki vatandaş geldi kucakladı beni. Bir araca koydular bizi, hastaneye götürdüler, Kıyafetimi çıkardılar, asker görüp vurmasın beni diye. Gözümü açtığımda hastanedeydim." dedi.

İfade veren tüm müştekiler, sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler