HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

17 yıl sonra teslim olan PKK'lı, ömür boyu hapisle yargılanıyor

PKK'ya 1993 yılında katılan ve 17 yıl aradan sonra Diyarbakır'da güvenlik güçlerine teslim olan Engin Papatya, 12 askerin şehit olduğu 9 eyleme katılmaktan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 12 askerin şehit edildiği 9 eyleme katıldığı iddia edilen PKK'lı Engin Papatya'nın 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından cezalandırılması istendi. Örgütten kaçarak Türkiye'ye gelen ve Diyarbakır'da güvenlik güçlerine teslim olan Papatya'nın 1992 yılında HEP İl Başkanı Vedat Aydın'ın öldürülmesinden etkilenerek PKK'ya katıldığı belirtilen iddianamede, şüphelinin 1993'ten 2004 yılına kadar Türkiye, İran Irak, Suriye ve Lübnan'da örgüt adına faaliyetlerde bulunduğu kaydedildi. Papatya'nın 2004 yılında örgütten ayrılarak Irak'ın kuzeyinde yaşadığını belirten Savcı, şüphelinin ailesinin ikna etmesi sonucu 2010 yılında Türkiye'ye gelerek güvenlik güçlerine teslim olduğunu belirtti.

'KENDİ RIZAMLA TESLİM OLDUM'

İddianamenin kabul edilmesinin ardından Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Engin Papatya, örgüte eğitim alıp geri dönmek üzere katıldığını belirterek, "Eğitimden sonra dönmeme izin vermediler. Bir kez kaçmaya çalıştım ancak yakalandım. Beni yargılayıp infazıma karar verdiler. O dönemde Suriye'den gelen bir kişi idam cezasının Abdullah Öcalan tarafından kaldırıldığını söyledi. Daha sonra örgütte faaliyetlerime yeniden başladım. Örgütte kaldığım süre içinde değişik yerlerde faaliyet yürüttüm. 2004 yılında Mahmur Kampı'nda bir örgüt mensubu ile duygusal ilişki yaşadım. Bu nedenle cezalandırıldığım için duygusal ilişki yaşadığım kız ile birlikte örgütten ayrıldım. Evlenerek Duhok'a yerleştik. 2010 yılına kadar inşaatlarda çalışarak geçimimi sağladım. Daha sonra teslim olmaya karar verdim. Hakkari üzerinden Türkiye'ye giriş yaparak Diyarbakır'da güvenlik güçlerine teslim oldum. Herhangi bir silahlı eyleme katılmadım. Kendiliğimden gelip teslim oldum. Bildiğim eylemler ile ilgili ifade verdim. Tutanaklara sanki ben bu eylemlere katılmışım gibi yansımış. Ben suç işlemediğimi bildiğim için gelip teslim oldum. Birçok eyleme katıldığım söylenmiş. Ancak vücudumda hiç yara yok. Bu kadar eyleme katılan bir kişi mutlaka yaralanırdı" dedi. ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Yapılan yargılamanın sonunda sanık Engin Papatya, 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın yargılama sürecindeki iyi halini takdiri indirim nedeni sayan mahkeme, Papatya'nın ömür boyu hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Papatya'yı ömür boyu hapis cezasına çarptıran 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Kararda sanık hakkında 'devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya, ülke birliğini bozmaya yönelik vahamet arz edici nitelikte silahlı eylemlere katılmak' suçundan ömür boyu hapis cezası verildiği belirtildi.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler