HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

18. madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 1'inci turunda 18'inci madde kabul edildi.

18. madde kabul edildi

Genel Kurul'da başkanlık sistemini öngören Anayasa değişiklik teklifinin son maddesi 344 kabul oyu aldı. Teklifin birinci tur görüşmeleri tamamlandı.

Meclis Genel Kurulu'nda birinci tur oylaması yapılan Anayasa değişiklik teklifinin 18. Maddesinin gizli oylaması yapıldı. 481 milletvekilinin katıldığı oylamada 18. Madde 344 oyla kabul edilirken, 131 ret oyu, 1 çekimser, 2 boş, 3 geçersiz oy çıktı.

Bu madde uyarınca, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YAYIMLANDIĞI TAKDİRDE CUMHURBAŞKANI PARTİLİ OLABİLECEK-

Teklifin görüşülen 18. Maddesi ile Anayasanın 75, 77, 101 ve 102'nci maddelerinde yapılan değişiklikler, birlikte yapılacak ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek. Öte yandan değiştirilen diğer hükümleri ile 101'inci maddesinin son fıkrasında yer alan "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir" ibaresinin ilgası bakımından yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. 18. Madde gereğince yürürlüğe giren teklif halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanacak.

Son maddenin de kabul edilmesiyle tamamlanan birinci tur görüşmelerinin ardından, Genel Kurul Çarşamba günü ikinci tur görüşmelere geçecek.

ANKA/AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler