HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

19 ilin valisi merkeze alındı: Merkez Valiliği ne demek?

İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk ile 19 ilin valisi merkeze alındı. Merkeze alınan valilerden 9'unu büyükşehir kapsamındaki Aydın, Denizli, Eskişehir, Malatya, Muğla, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Van valileri oluşturdu. Peki 'Merkez Valiliği' ne demek? Merkeze çekilen valilere genellikle herhangi bir başka iş verilmiyor. Bu valiler özlük haklarını koruyorlar ve maaşlarını almaya devam ediyorlar.

19 ilin valisi merkeze alındı: Merkez Valiliği ne demek?

Valiler Kararnamesi ile 20 vali merkeze alınırken, 20 ile yeni vali atandı, 19 il valisi ise yer değiştirdi. İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Merkez Valiliğine alınırken; İçişleri Bakan Yardımcısı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy atandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan atama kararnamesine göre, İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk ile 19 ilin valisi merkeze alındı. Merkeze alınan valilerden 9'unu büyükşehir kapsamındaki Aydın, Denizli, Eskişehir, Malatya, Muğla, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Van valileri oluşturdu.

Buna göre; Ağrı Valisi Musa Işın, Amasya Valisi Salih Işık, Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Çankırı Valisi Mesut Köse, Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Muğla Valisi Amir Çiçek, Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu, Osmaniye Valisi Kerem Al, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Tokat Valisi Cevdet Can, Uşak Valisi Ahmet Okur ve Van Valisi İbrahim Taşyapan merkeze alındı.

MERKEZ VALİSİ NE YAPAR?

Kararnameyle valilerin alındığı 'merkez' İçişleri Bakanlığı binasında bulunuyor. Bir odada birkaç sandalye ve masadan ibaret olan merkeze alınan valiler, istedikleri zaman bakanlığa gidiyor.

Valilerin alındığı 'merkez', İçişleri Bakanlığı binasında bulunuyor. Merkeze alınmak, diğer bir deyişle 'kızağa çekilmek' anlamına geliyor. Buraya alınan valilerin özlük haklarına ve maaşına dokunulmuyor.

GERİ DÖNEMİYORLAR

Ekstra görev verilmezse merkezdeki valiler herhangi bir iş yapmıyor. Geçmişte, merkeze alınan valilerin dava açıp yerlerine geri dönme hakları bulunuyordu. Ancak son düzenlemelerle bu ihtimal de ortadan kalktı. Düzenlemeye göre; 'merkez' valileri, atanmalarındaki usule göre, valilik kadro ve unvanlarını muhafaza etmek suretiyle merkezde görevlendirilebiliyor. (Yenişafak)

Flaş isimler kızağa çekildi

Hükümet tarafından hazırlanan Valiler Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararname ile 40 ilin valisi değişti. Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Samsun Valisi İbrahim Şahin ve İçişleri Bakan Yardımcısı Sabahattin Öztürk merkez valiliğine çekilen isimler arasında yer aldı. Kararnameye göre; 20 ilin valisi merkeze alındı, 20 ile yeni vali atandı, 19 il valisi ise yer değiştirdi.


En Çok Aranan Haberler