HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2. el araba alacaklar bu konulara öncelik tanıyor

2. el araba almak isteyenler satın almadan önce nelere dikkat ediyor? Araç satın alacaklar 2. el araba alırken, en fazla kendilerine yalan beyan verilmesinden korkuyor.

2. el araba alacaklar bu konulara öncelik tanıyor

İkinci el araba piyasasında müşteriler hakkında araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Son olarak 2. el araba satın alacak müşterilerin alışkanlıkları konusunda araştırmayı bu pazarda faaliyet gösteren İstanbul Oto Pazarı (İPOP) gerçekleştirdi. Yapılan araştırmalar sonucunda İkinci el araba alımlarında en çok tercih edilen alım yöntemleri, alıcıların en büyük korkuları, en fazla tercih edilen ödeme şekilleri belirlendi. 2. el araba pazarından yeni bir araç satın almak isteyen ziyaretçilerin büyük çoğunluğunun satın alacağı arabayı yakından görmek, incelemek istedikleri ortaya çıktı.

MÜŞTERİLER ARACA DOKUNMAK İSTİYOR

2. el araba alacaklar hakkında yapılan araştırmanın ardından konuşan İPOP Satış ve Pazarlama Direktörü Cevat Kabataş, “Misafirlerimiz bir aracı satın almadan önce genel itibarıyla internet üzerinden ciddi bir araştırma yapıyor. Aynı özelliklere sahip diğer araçlar ile fiyatları kıyaslıyor. Diğer kullanıcıların yorumlarını takip ediyor ve almak istediği araç modeli ve markalarıyla ilgili tüm sorularına cevap buluyor. Ancak iş satın almaya geldiğinde araca dokunmak, görmek ve kullanmak istiyor. Aynı anda çok fazla marka, model ve alternatif görmek istiyor. Daha da önemlisi aracını güvendiği kurumlardan alıyor. Bu nedenle de seçeneklerin bol olduğu oto pazarlarını tercih ediyor. Özellikle bizim gibi son derece modern oto pazarlarında aradığını mutlaka buluyor . Bizim pazarımıza gelen alıcılar ortalama 2000 çeşit farklı model aracı aynı alanda görebiliyor, karşılaştırabiliyor ve deneyebiliyor." ifadelerini kullandı.

EN ÇOK YALAN BEYANDAN KORKULUYOR

Araç satın almak isteyenlerin korkularına da değinen Kabataş, alıcıların 2 el araba alırken, yanlış beyanlardan ve bilgilerden çekindiğini söyledi. Kabataş, “Araştırmanın en can alıcı noktalarından birisi de bu. İkinci el araç alıcısının en büyük korkusu satıcının yanıltıcı, aldatıcı beyanı. Kötü niyetli satıcıların araçla ilgili yanlış bilgilendirmesi alıcıyı büyük mağduriyetlere uğratıyor. Tüketici aldığı 2. el otomobilin gerçekte beyan edilenle aynı olduğundan emin olmak istiyor. Kilometresi aşağıya çekilmiş, motorda daha önce meydana gelmiş ciddi hasarların bildirilmediği, fazla yağ yakan, arızalı şanzıman gibi çok önemli sorunları olabiliyor. Bu sebeple aracınızı almadan önce mutlaka akredite bir ekspertiz şirketine göstermek istiyor. Artık bu işi yapan uzman şirketler aracın daha önce motor arızası yapıp yapmadığına kadar birçok noktadan ciddi kontrolleri yapıyorlar. 2. el otomobil alıcısı bu noktada çok hassas davranıyor, aldığı araçtan emin olmak istiyor. Bunun için de merdiven altı noktalar yerine bizim gibi güvenilir yerleri tercih ediyor” dedi.

2. EL ARABADA UYGUN KREDİ CAZİP GELİYOR

2. el araba piyasasından araç alacaklara yönelik yapılan araştırmanın dikkat çeken noktalarından biri de, alıcıların ödemelerini peşin yerine uygun kredilerden faydalanarak yapmak istemesi. İPOP Satış ve Pazarlama Direktörü Kabataş bu konu hakkında, “Tüketici 2. el oto alımında en çok kredili sistemi tercih ediyor. Özellikle son yıllarda 2. El Araç alımında kredi kullananların sayısı iyiden iyiye arttı. Kredi koşullarının kolaylaştırılması, bankaların 2. El araç alımına özel uygun kredi kullandırması alıcıları peşin alım yerine bu alana özendiriyor. Cebinde parası olan bile parasını harcamak yerine uygun koşullarda kredi alıp ödemelerini uzun vadeye yaymak istiyor. Araştırmamızda da açık ara kredili satışlar nakit alımların önünde. Diğer yandan ödeme şeklinde yaş kriteri de belirleyici oluyor. Yaş küçüldükçe hem taksit sayısı artıyor hem de peşin ödeme davranışı azalıyor. 25 ila 45 yaş aralığındaki alıcılar genelde 36 ay ile 48 ay taksit seçeneğini kullanırken, 45 yaş üstü maksimum 18 ayı seçiyor” şeklinde konuştu.

İPOP ARTIK BEDAVA

Tüketicinin ne olursa olsun güvenmediği kişiden veya kurumdan araç satın almadığını belirten Kabataş ikinci en önemli unsurunsa avantajlı kampanyaların olduğunu belirtiyor. Kabataş, “Güven unsurunu sağladıktan sonra tüketici kampanyalara bakıyor. İPOP 2. El konusunda pek çok ilki sektöre kazandırdı. Biz güven meselesini garantili satışlarımızla sağlıyoruz. Tüketiciye 10 günde değişim garantisi veriyoruz. Bunun yanı sıra son olarak pazarımızı aracını satmak isteyenlere de ücretsiz açmaya başladık. Yılbaşına kadar İPOP’ta araç satmak , sergilemek bedava olacak. Satıcılar istediği kadar aracı haftanın yedi günü üst düzey güvenlikli, modern bir ortamda ücretsiz bir şekilde araçlarını sergileyip,satabilecek. Ayrıca internet sitemizden de tüm Türkiye’de ki alıcılara ulaşacak.” dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler