HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte 2016 ehliyet sınav tarihleri

Ehliyet almak isteyenler, 2016 yılında ehliyet sınav tarihlerine göre kalan sınavların tarihlerini merak ediyor. Ehliyet sınav tarihleri yılın başında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirleniyor.

İşte 2016 ehliyet sınav tarihleri

2015 yılının son ehliyet sınavı geride kaldı. 12 Aralık'ta gerçekleştirilen ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 2015 yılında ehliyet sahibi olamayan sürücü adayları 2016 ehliyet sınav tarihlerini beklemeye koyuldu. Heyecanlı bekleyiş ehliyet sınav tarihlerinin açıklanmasıyla sona erdi. Senede 6 kez uygulanan 2016 ehliyet sınav tarihleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Haberimizin devamında ehliyet sınav tarihlerini, sınav şartlarını, MTSAS ehliyet başvuru şartlarını ve ehliyet sınav ücretini bulabilirsiniz.

**

_2016 MTSAS EHLİYET SINAVI KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ_**

2016 EHLİYET SINAV TARİHLERİ NE ZAMAN?

2016 yılının ilk MTSAS ehliyet sınavı 13 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirildi. Bir sene içerisinde 6 kez uygulanan ehliyet sınavının ikincisi ise 14 Mayıs 2016'da uygulanacak. MTSAS-3 16 Temmuz'da, MTSAS-4 ehliyet sınavı 27 Ağustos'ta, MTSAS-5 ehliyet sınavı 8 Ekim'de, MTSAS-6 ehliyet sınavı ise 10 Aralık 2016 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

EHLİYET SINAVINDA KAÇ SORU SORULACAK, NE KADAR SÜRECEK?

60 dakika sürecek ehliyet sınavında İlk Yardım Dersi'nden 13, Trafik ve Çevre Dersi'nde 27, Araç Tekniği Dersi'nden 10 soru olacak şekilde toplam 50 soru sorulacak.

EHLİYET SINAV ŞARTLARI

Yaş bakımından;
a. “M”, “A1” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.
b. “A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak
“A” sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.
ç. “C”, “CE”,“D1” ve “D1E” sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.
d. “D”, “DE” sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.
Deneyim bakımından;
a. A sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,
b. “C1”,”C”,”D1” ve “D” sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az “B” sınıfı,
c. “BE” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “B” sınıfı,
ç. “CE” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C” sınıfı,
d. “C1E” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C1” sınıfı,
e. “DE” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D” sınıfı,
f. “D1E” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D1” sınıfı,
sürücü belgesine sahip olması,

(Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okulu, astsubay meslek yüksekokulu ve astsubay temel kursunda eğitim gören veya buralardan mezun olanlar ile üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokullarından mezun olanlar bakımından “A”, “C”, “D” ve “D1” sınıfı sürücü belgesi için birinci fıkranın (a) bendinde öngörülen yaş şartı 20 olarak uygulanır ve bu maddede öngörülen deneyim şartı aranmaz.)

Diğer şartlar;

a. “M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
b. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporu almış olmak.
c. “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.
ç. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
d. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.
e. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
Yabancı uyruklu kursiyerlerden;
a. Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,
b. Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,
c. Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
ç. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporunu kayıt esnasında Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi,
d. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi,
istenmektedir.

EHLİYET SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI

Sınav ücretini MTSKS takviminde belirtilen süre içerisinde yatıran ve belirlenen süreye kadar Özel MTSK’ya devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlayan adaylar ehliyet sınavı başvurusunda bulunabiliyor.

EHLİYET SINAV BAŞVURU ÜCRETİ VE BANKA İŞLEMLERİ

Kursiyer, 2016 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 60.00 TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde yatıracaktır. Banka dekont/ATM işlem fişinde kursiyerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve sınavın adı mutlaka bulunacaktır. Kursiyer, banka dekont/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk kursiyerin olacaktır. MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.

KURSİYER BAŞVURU İŞLEMLERİ

Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan kursiyerin MTSKS başvurusu, kursiyerin kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekont/ATM işlem fişini teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir. Yabancı uyruklu kursiyerler, aldıkları geçici T.C. kimlik numarası ile Özel MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan kursiyer bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla kursiyer bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekont/ATM işlem fişini Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.

BAŞVURUNUN GEÇERSİZ SAYILDIĞI DURUMLAR

a. Kursiyer Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen şartları taşımıyorsa ve 11 inci maddesinde istenilen belgeleri tamamlamamışsa,
b. Kursiyer teorik eğitimini tamamlamamışsa,
c. Mevcut 4 (dört) yazılı ve 4 (dört) uygulamalı sınav hakkını kursiyer doldurmuşsa,
ç. Sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir doktor raporu olan veya Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde sayılan diğer mazeretlerini belgelendiren kursiyerin rapor ve diğer mazeret bilgileri, sınav tarihinden itibaren ilk 5 (beş) iş günü içerisinde Özel MTSK Modülüne işlenmemişse,
d. MTSKS takvimine uygun olarak gönderilen doktor raporu olan veya diğer mazereti olan kursiyerler için 1 (bir) sınav hakkı işlenmemişse,
kursiyerin başvurusu geçersiz sayılacaktır.

EHLİYET SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ

Ehliyet sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir. Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler