HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Maliye Bakanı Ağbal: (3) - "Şu anki önceliğimiz KDV reformu. Bir an önce KDV reformunu Meclise getirmek istiyoruz" - "Fiyat ve vergi ayarlamaları konusunda Merkez Bankasının oluşturduğu enflasyon hedeflemesine uygun araçlar ve politikalar izleyeceğiz"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Şu anki önceliğimiz Katma Değer Vergisi (KDV) reformu. Bir an önce bu reformunu Meclise getirmek istiyoruz." dedi.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınan Maliye Bakanlığının 2018 yılı bütçesine yönelik komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Uluslararası vergi rekabeti konusunda OECD'nin çok sayıda çalışma yaptığını belirten Ağbal, bilgi değişimi konusunun da bu çalışmaların bir parçası olduğunu vurguladı. Türkiye'nin gerek OECD gerek G20 platformunda küresel vergi rekabetiyle ilgili çalışmalarda aktif bir katılımcı durumunda olduğunu anlatan Ağbal, Türkiye'nin bu alanda uluslararası ölçekte açılan bütün anlaşmaları imzaladığını ve ulusal mevzuata aktardığını söyledi. Ağbal, "Şu anda süreç devam ediyor, bu konuda iki Bakanlar Kurulu kararımız imzada, onlar da devam ediyor. Dolayısıyla Türkiye küresel vergi rekabeti ve vergi şeffaflığı konusunda hem bu çalışmalara katkı veren hem de bu çalışmaları iç mevzuatına yansıtmış ülke konumunda." diye konuştu.

Ağbal, Türkiye'nin AB'nin bu kapsamda yaptığı çalışmada, "bilgi değişimi" başlığı altındaki bütün yükümlülüklerini hali hazırda büyük ölçüde yerine getirdiğini dile getirerek, Türkiye'nin 2019 yılı gelmeden bu konuyla ilgili bütün düzenlemeleri uygulamaya koyacağını kaydetti.

Türk Ticaret Kanunu bağlamında teknik düzeyde hamiline yazılı hisse senetlerinin, nama yazılı hale getirilmesiyle ilgili genel bir beklentinin olduğunu belirten Ağbal, bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili çalışmaları yaptığını söyledi.

- "Önceliğimiz KDV reformu"

Gelir Vergisi reformu çalışmasının devam ettiğine dikkati çeken Ağbal, "Şu anki önceliğimiz KDV reformu. Bir an önce KDV reformunu Meclise getirmek istiyoruz. Aynı anda Gelir Vergisi reformunu da çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Gelir Vergisi Kanunu içerisinde reform noktasında ilave çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Ağbal, tasarının hazırlanması aşamasında bütün sivil toplum örgütlerinden görüş topladıklarını ancak gelen görüşlerin son derece mikro olduğunu ve reform niteliği taşımadığını ifade etti.

Ağbal, uluslararası kuruluşlarla da birtakım çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu konuda başka ülke uygulamalarını da görmek istediklerini bildirdi.

Bakan Ağbal, KDV alacaklarının ne kadar olduğunun sorulması üzerine, "En üstteki rakam 150 milyar lira civarında. 150 milyar lira var ama bunun bir kısmı kamu alacağı, belediyelerin alacağı olarak gözüküyor. Bir kısmı hangi sistemi uygularsanız uygulayın dönemsellikten kaynaklanan bir döngü. O sonraki döneme devreden KDV alacağı olacak. Biz desek ki Türkiye'de eğer biz bu reformu yapacaksak en önemli bileşeni KDV sistematiği içerisindeki sonraki döneme devreden KDV'nin kaldırılması. Esas reform bu." değerlendirmelerinde bulundu.

Böyle bir sistemde iade gündeme geldiğinde KDV'yi bir mekanizma içerisinde iade edeceklerini anlatan Ağbal, şöyle konuştu:

"Ben inanıyorum ki bugün şu anda sonraki döneme devreden KDV olarak gözüken bir kısım alacağın önemli bir kısmı alacak olmaktan kalkacak. Kayıt dışı ekonominin önemli etkilerini aslında KDV uygulamalarında görüyoruz. Kayıt dışının yüksek olduğu sektörlerde firmaların sürekli sonraki döneme devreden KDV'si var. İktisadi faaliyetlerin doğasına bakıldığında, önemli bir yatırımı yoksa alışları ve satışları arasında bu kadar sonraki döneme devreden KDV'si olmaz. Bu nereden kaynaklanıyor? Stoktan. Gelir İdaresi Başkanlığımız çok kapsamlı bir çalışma yapıyor. Bir taraftan KDV hasılası meselesine dikkat edeceğiz ama bir taraftan da Katma Değer Vergisi Kanunu'nu reel sektör üzerinde finansman yükü oluşturan bir kanun olmaktan çıkaracağız. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'deki reel sektör için KDV'den kaynaklı sorunları ortadan kaldırmak istiyoruz."

Ağbal, ne kadar KDV iadesi beklediklerinin sorulması üzerine de, "Biz senaryoları çalışıyoruz, ben sizlere kapsamlı bir analiz çalışmasını sunacağım. Yıllık düzeyde kabaca 11 milyar liralık bir KDV iadesi gelebilir ama bence farklı senaryolar altında bu düzey değişebilir." dedi.

- "Merkez Bankasının para politikasıyla uyumlu maliye politikası izleyeceğiz"

Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan hedeflerinin arkasında olduklarını ifade eden Ağbal, "Şu anda kurlarda bir oynaklık var. Bu oynaklığın ortadan kaldırılarak kurların piyasanın normal işleyişi içerisinde çok daha stabil bir seviyede gitmesi hedefinin arkasındayız." şeklinde konuştu.

Ağbal, istihdamı artıracaklarını, enflasyonu mutlaka aşağıya çekeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şu anda Merkez Bankamızın araç bağımsızlığı dahilinde uyguladığı bir para politikası var. Merkez Bankasının para politikası hedefleri ile uyumlu bir şekilde maliye politikası çerçevesi oluşturacağız. Uygulamalarımızı bu şekilde yapacağız, fiyat ve vergi ayarlamaları konusunda Merkez Bankasının oluşturduğu enflasyon hedeflemesine uygun araçlar ve politikalar izleyeceğiz. Hükümet olarak enflasyonun, işsizlik oranının aşağı çekilmesi ve büyümenin de kalıcı bir şekilde sürdürülebilir seviyelerde devam etmesi en önemli önceliklerimizdir. Piyasada meydana gelen bu oynaklıkların kısa vadede ortadan kalkmasını özellikle normal koşullar altında daha dengeli bir şekilde oluşmasını istiyoruz. Bu konuda hükümet olarak gerekli çalışmaları da yapıyoruz."

Sayıştayın değerlendirmelerini çok önemsediklerini dile getiren Ağbal, denetim sonuçlarında belirlenen eksiklikleri gidermek için gayret gösterdiklerini belirtti.

Ağbal, bunun için Muhasebat Genel Müdürlüğü bünyesinde bir birim kurduklarını dile getirerek, Sayıştay tarafından bütün kamu idareleri ile ilgili yazılan yazıları incelediklerini, analiz yaptıklarını ve bu birimin bir eylem planı hazırladığını söyledi.

Birimin Sayıştay ile koordineli çalışma yürüttüğüne işaret eden Ağbal, dış denetimin bulgularının idarelere yön veren ve onlara değer katan bulgular olduğunu bildirdi.

Ağbal'ın konuşmasının ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Maliye Bakanlığının 2018 yılı bütçesi ile Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun bütçeleri de kabul edildi.

(Bitti)

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler