HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'26.maddeyi kaldırın' talebi

İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın 26. Maddesi ile ‘A - B sınıfı polis’ ayrımı kaldırılıyor.

'26.maddeyi kaldırın' talebi

Ancak tasarı 7 bin komiseri kapsamıyor. Komiserler, terfi sürelerinde mağduriyet yaratacak maddenin kaldırılmasını istiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne sunulan İç Güvenlik Yasa Tasarısı ile Emniyet Teşkilatı Kanunu’nda değişiklik planlanıyor. Tasarıya göre, Emniyet Teşkilatı Kanunu 55. maddedeki ‘A - B sınıfı polis’ ayrımı kaldırılırken tasarıya eklenen ‘Geçici 26. madde’ ile polislikten komiser yardımcılığına sınavla geçen 7 bin polis düzenlemenin dışında tutuluyor.

Teşkilatta 6 yıl çalışan ve 4 yıllık fakülte mezunu olan polislerin katılabildiği Komiser Yardımcılığı Sınavı’nı kazanarak Komiser Yardımcısı olan ve uygulamanın dışında kalan 7 bin polis, çeşitli gerekçelerle tasarıdaki ‘Geçici 26. Madde’nin kaldırılmasını talep ediyor. Emniyet teşkilatındaki paralel yapı ile mücadeleye destek veren 7 bin polis, kendilerine oranla az sayıdaki paralel polisler yüzünden kendilerinin de mağdur edileceğini belirtiyor.

TASARI 7 BİN KOMİSERİ KAPSAMIYOR

Polisler düzenleme ile kariyer hedeflerinin önüne set çekileceğini ve rütbe alamadan emekli olacaklarını ifade ediyor.

Tasarı geçtiği takdirde düzenlemenin dışında kalacak 7 bin polisin bir gerekçesi de mesleki hiyerarşi. Polisler, ast-üst ilişkisinin önemli olduğu mesleklerinde, kendilerinden 7-8 yıl sonra göreve başlayan ve ast konumda olan polislerin düzenleme nedeniyle bir süre sonra üst konumuna geçecek olmalarının yani emir aldıkları kişilere kısa süre sonra emir verecek pozisyona gelmelerinin hiyerarşik yapıyı da etkileyeceğini belirtiyor.
7 bin polis bu gerekçelerle, komiser sınıfı rütbelerinde bekleme sürelerinin ayrım
gözetilmeksizin eşitlenmesi gerektiğini belirterek düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini savunuyor.

Zorlu sınavlardan geçtik

Komiser yardımcısı A.D.: Ben 13 yıl polis memurluğu yaptıktan sonra 9 ay kurs görüp B grubu komiser olan 7000 kişiden birisiyim. Yani B sınıfı bir komiserim. Suçum ise meslekten sınavla yükselmek. Biz ekstra makam, rütbe istemiyoruz. B sınıfı olmak istemiyoruz. Komiser yardımcısı N.C.: Ben emniyette komiser yardımcısıyım. Altı yıllık mesleki tecrübeden sonra zorlu bir sınavı kazanarak 2 üniversite bitirip rütbe aldım. Ben alnımın teriyle bu sınavı kazandım ve benim gibi binlerce komiser var. Ek 26. madde ile bizi B grubu amir olarak bırakıyorlar. Şuan emrimiz altında olan arkadaşlar bizden sonra sınavı kazanıp 5 sene sora bize emir veren pozisyona getiriliyor. Hiyerarşiye mantıga ters bir uygulama yapılıyor. Ayrıca amirler arasında A grubu B grubu diye ayrıma, bölünmüşlüğe yol açıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler