HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerle kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlendi.

Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, yüksek yargı kurumu başkanları, Geçici Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkanının Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

Törende ilk kez görücüye çıktılar FOTO GALERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ay yıldız motifleri bulunan çelenk bırakmasının ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Aziz Atatürk;

Büyük Zafer'in 93. yıl dönümüne ulaştığımız bugün, bizlere emanetin olan cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktası olan Büyük Zafer'de ve o güne kadar geçen süreçte inancı ve iradesiyle tarihi bir mücadele veren Zat-ı Ali'niz başta olmak üzere Büyük Millet Meclisi mensupları ile erinden subayına kadar tüm askerlerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum.

Anadolu'yu ebedi yurdumuz olarak muhafaza etme mücadelemiz bugün de sürüyor. Ülkemizin varlığına kasteden iç ve dış hiçbir güç, istiklalimizin ve istikbalimizin üzerine gölge düşüremeyecektir. Anadolu'nun düşman işgalinden kurtarılması ve yeni devletimizin kuruluşu sürecinde mücadele veren şehitlerimize ve gazilerimize bir kez daha Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimiz ve onun bağrından çıkan güvenlik güçlerimiz emanetine sahip çıkıyor.

Ruhun şad olsun. "

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Anıtkabir'e gelişinde ve buradan ayrılışında vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu.

TÖRENDE BİR İLK

Bu yıl gerçekleştirilen 30 Ağustos resmi töreni ilklere sahne oldu.

HDP'li, Bakanlar Ali haydar Konca ve Müslüm Doğan ilk kez Anıtkabir'de düzenlenen resmi törenlere katıldı.

Bakanlık teklifini kabul ederek MHP'den kabineye giren Tuğrul Türkeş ve BBP eski genel başkanı Yalçın Topçu da bakan sıfatıylas ilk kez bir resmi törene katıldı.

Org. Hukusi Akar da Genelkurmay Başkanı olarak ilk kez 30 Ağustos töreninde yerini aldı.

BAŞKOMUTAN SIFATIYLA KABUL

Anıtkabir'deki törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "başkomutan" sıfatıyla Beştepe'de kutlamaları kabul etti.

ERDOĞAN İLK KEZ HALKA HİTAP ETTİ

Şu sıralar Atatürk Kültür Merkezi'nde bir tören yapılıyor. Törene üzeri açık bir klasik otomobille gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tribünleri selamladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Erdoğan, bir 30 Ağustos töreninde ilk kez halka seslendi.

Şeref tribününden yaptığı konuşmada Erdoğan özetle şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi: Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Meclis üyelerimizi bir kez daha yad ediyorum. Tüm ecdadımızı rahmet ve minnetle yad ediyorum. 3 kıtada hükmetmiş olsak da gücümüzün kaynağı bu topraklar.

Bugün Cumhuriyetin 100. yılı için kendimize yeni hedefler belirleyebilecek yeni olgunluğa eriştik. İstikbal ve istiklal mücadelemiz hiçbir zaman bitmedi bitmeyecek. Milletimiz bugün yaşadığımız sıkıntıların üstesinden gelecek güce sahiptir. TSK bağımsızlık mücadelemizin en büyük teminatıdır."

YERLİ SİLAHLAR DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanında resmi geçit töreni düzenlendi. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, Aselsan, Tusaş, Roketsan, Havelsan, Aspilsan, İşbir tarafından milli imkanlarla üretilen harp silah araç ve sistemleri, geçit töreninde yer aldı.

ATAK, HİK ve Atlas ilk defa görev aldı

Törende, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 ve F-4 uçaklarının uçuşu sırasında, alandan yerli imkanlarla üretilen ''Kasırga'' çok namlulu roketatar sistemleri, "Yıldırım" füze sistemi, "Fırtına" obüsleri, "Atılgan" ve "Zıpkın" hava savunma sistemi ile Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendime Vakfı kuruluşlarınca milli imkanlarla üretilen çeşitli entegre silah sistemleri, radarlar, zırhlı araçlar da geçiş yaptı.

Bu sırada, TAI'de Türk mühendislerince üretilen Yeni Nesil Eğitim Uçağı "Hürkuş" ve Otokartarafından üretilen milli tank "Altay" da ilk kez törende yer aldı. Törende, gösteri sergileyen "Hürkuş"un kabiliyetleri beğeni topladı.

Geçit töreninin ardından, solo gösteri gerçekleştiren, milli taarruz helikopteri ATAK da yer aldı.

DİKKAT ÇEKEN GÖRÜNTÜ

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen törene katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüntü dikkat çekti. Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu'ndan aldığı cep telefonunu Kılıçdaroğlu'na gösterdi ve bir şeyler söyledi. İki ismin gülümseyerek bir süre sohbet etmesi izleyenleri meraklandırdı.

KUTLAMALAR İPTAL

Terör olayları nedeniyle kutlama ve eğlenceler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yayımladığı genelgeyle iptal edilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler