HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

4 savcı görevden uzaklaştırıldı

17-25 Aralık savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar HSYK 2. Dairesince görevlerinden uzaklaştırıldı.

4 savcı görevden uzaklaştırıldı

Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesince görevlerinden uzaklaştırıldı.

HSYK 3. Dairesinin "17-25 Aralık soruşturmaları"nın savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, HSYKBaşkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. HSYK 3. Dairesi, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu.

HSYK 2. Dairesi, müfettiş raporlarında meslekten ihraçları talep edilen savcılarla ilgili karar vermek üzere toplandı. Daire, Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç'in hakkındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi.

Savcılar hakkındaki soruşturma tamamlandıktan sonra meslekten ihraç edilip edilmeyeceklerine karar verilecek. (AA)

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILAN ZEKERİYA ÖZ'DEN TWITTER'DAN AÇIKLAMA

Görevden uzaklaştırılan Zekeriya Öz, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Zekeriya Öz, "Yürütmenin boyunduruğu altına girmiş bağımlı yargı tüm aşamalarıyla teşekkül etmiştir. Bu halde 16 yaşındaki çocuğun tutuklanması da beklenir. Hakaretten şüpheliyi gözaltına aldırmayan savcının sürülmesini yapan kurulun kendi iradesinden söz edilemez" dedi.

Zekeriya Öz, ayrıca "Bir nar ağacı var bir de dar ağacı - Namerde nar düştü yiğide dar ağacı" sözlerini paylaştı.

GÖREVDEN ALINMAM BÜYÜK BİR ŞEREFTİR

Görevden uzaklaştırılan Zekeriya Öz, Twitter hesabından açıklamalarına devam etti. Zekeriya Öz, "Milletimin hakkını hırsıza yolsuza yedirmediğim için verdiğim mücadele sonucunda sürülmem ve görevden alınmam büyük bir şereftir" dedi.

"HIRSIZLAR, UĞURSUZLAR VE UŞAKLARINI DA ALLAH'A HAVALE EDİYORUM"

Öz, "Milletimin hakkını hırsıza, yolsuza yedirmediğim için verdiğim mücadele sonucunda sürülmem ve görevden alınmam büyük bir şereftir. Milletimin malını, canını korumak için verdiğim tüm emekler milletime helal olsun. Hırsızlar, uğursuzlar ve uşaklarını da Allah'a havale ediyorum. Allah'ıma sonsuz şükür ve hamd olsun yolsuzun, hırsızın yanında olmadığım şahsıma zarar gelecek diye hırsızlığa, kanunsuzluğa boyun eğmediğim için" ifadelerine yer verdi. Öz ayrıca Necip Fazıl Kısakürek'e ait olan, "Bir nar ağacı var bir de dar ağacı namerde nar düştü yiğide dar ağacı" sözünü de paylaştı.

"KARARA İTİRAZ EDECEĞİM"

Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz görevden alınmasının ardından Bolu Adliyesi'ndeki odasına gelen mesai arkadaşlarıyla vedalaştı. Zekeriya Öz'ün odasında bulunan eşyaları bir karton kutuya konularak aracına taşındı. Baktığı dava dosyalarını teslim eden Zekeriya Öz adliyeden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Karara itiraz edeceğini açıklayan Zekeriya Öz, şunları söyledi:

"Bana herhangi bir tebligat gelmedi, bir açıklama da gelmedi. Bugüne kadar savunmam dahi alınmadı. Bana bildirilmeyen ve gönderilmeyen kararın medyaya alelacele servis edilmesi, HSYK'nın hangi etik değerlere göre hareket ettiğini açıkça göstermektedir. Karar hukukilikten uzak, siyasi bir karardır. Bununla ilgili ayrıntılı açıklama yapacağım, itirazlarımı yapacağım. Malum bir savcı Konya'da bir kişiyi gözaltına aldırmadığı için Zonguldak'a sürülüyor. Bunu süren de aynı kuruldur. Bu tür kararlar veren kurul aslında yargı bağımsızlığına büyük bir darbe vurmuştur. Kararın şahsımla alakası yoktur. Bana karşı değildir, yargı bağımsızlığına karşı verilmiş bir karardır. Karara karşı itirazımı yapacağım."

Zekeriya Öz, "Davanın sonucunun ne olmasını bekliyorsunuz" sorusunu, "O zaman bakacağız. Suçlamaları dahi bilmiyoruz. Bizimle alakalı suçların tamamını belli, medya mensupları televizyonlarda söyleyip bu konuda sansasyon yapıyorlar. Bu karar bence kurulda alınmadı, bence başka bir yerde alındı ve kurulda uygulamaya konuldu" diye yanıtladı.

Adliyeden ayrılırken aracının üzerindeki karları temizleyen Zekeriya Öz, avuçladığı karları havaya atarak, "Bu da yeni yıla mutluluk getirmesi için olsun" dedi. Zekeriya Öz daha sonra aracına binerek adliyeden ayrıldı.

Görevden alınan Savcı Muammer Akkaş konuştu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2’nci Dairesi’nin hakkında 'görevden uzaklaştırma' kararı verdiği Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, "Beklenen bir sonuçtu. Bir yıl önce mitinglerde söylenen bir yıl sonra gerçekleşti" dedi.

HSYK 2’nci Dairesi’nin hakkında verdiği 'görevden uzaklaştırma' kararını telefonla arayan arkadaşlarından öğrendiğini belirten Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, adliye çıkışında açıklamada bulundu. Kararla ilgili fazla söylenecek bir şey olmadığını ifade eden Akkaş, "Hayırlısı olsun, fazla söylenecek bir şey yok. Beklenen bir sonuçtu. Bir yıl önce mitinglerde söylenen bir yıl sonra gerçekleşti. Ülkemize hayırlı olsun. Tuzun koktuğu yer burası" diye konuştu.

Kararın henüz kendisine tebliğ edilmediğini de söyleyen Akkaş, adliye önündeki açıklamasının ardından aracıyla oradan ayrıldı.

Savcı Akkaş, 17-25 Aralık operasyonunun ardından elinden dosyası alınarak Tekirdağ’a görevlendirilmişti.

HSYK'DAN BAŞKA BİR KARAR DAHA ÇIKTI

HSYK 2. Dairesi’nden sonra HSYK 3. Dairesi de bomba gibi bir karar verdi.

HSYK 3. Dairesi, Ergenekon Hakimi Hüsnü Çalmuk ve eski Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan hakkında soruşturma kararı verildi.

HSYK’nin, Ergenekon Hakimi Hüsnü Çalmuk’a silinen kayıtlar, eski Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan hakkında ise malvarlığındaki artış nedeniyle soruşturma kararı verdiği belirlendi. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler