HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5 işçinin öldüğü şırnak'ta kömür ve maden ocaklarında çalışmalar durduruldu

Şırnak'taki kömür ocaklarında meydana gelen göçük ile göçükten kaynaklı gaz zehirlenmelerinden 5 kişinin ölümünün ardından valilik, maden ocaklarında çalışmaların durdurulduğunu açıkladı.

5 işçinin öldüğü şırnak'ta kömür ve maden ocaklarında çalışmalar durduruldu

Şırnak Valisi Hasan İpek yayınladığı genelgede, son bir ay içerisinde 5 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından 4'üncü grup maden işletme ruhsat sahasındaki tüm üretim faaliyetleri ile sevkiyatların yasaklandığını belirtti. Görevlilerin bu konuda duyarlı olmaları ve gerekli önlemleri almaları kaydedilen genelgede, aksi taktirde görevini gereği gibi yapmayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı ifade edildi. Genelgede, "Maden Kanunu' nun 29'uncu maddesi gereğince projesine uygun olarak işletmedeki can ve mal emniyeti bakımından tehlikeli durumlar karşısında gerekli güvenlik önlemleri ile ilgili eksiklikler tamamlanıncaya kadar, yer altı üretimi yapılan ocaklardaki üretim faaliyetlerinin tamamının durdurulması, açık işletme yöntemiyle faaliyette bulunan ocaklarda can ve mal önlemlerinin sağlanmasına yönelik basamak oluşturma faaliyetleri dışındaki üretim faaliyetlerine izin verilmemesi gerektiği, 31.12.2013 tarih ve 69461 sayılı yazı ile valiliğimize bildirilmiştir. Ayrıca işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan üretime yönelik faaliyetlere ve sevkiyatlara izin verilmemesi gerektiği belirtilmektedir" denildi.

Bu konuda üretim yapan işletmeci firmaların yazılı olarak uyarıldığını ancak buna rağmen önlem alınmadığı kaydedilen genelgede, şu görüşlere yerverildi:

"Sahanın üretime kapatılması için işletmeci firmalar yazılı olarak uyarılmıştır. Kaçak maden ocağı işletenler, kaçak üretime yönelik defalarca uyarılmasına rağmen hiç önlem almamaları ve ocaklarını kapatmamaları üzerine İl Özel İdaresi tarafından, kaçak üretimin önlenmesi için, sahanın kapalı olduğunu gösteren duyurular, sahaya giden tüm yollara konulmuş, sahaya giden yollar, iş makineleriyle kapatılmış, belediye ve çeşitli yollarla duyurular yapılmış. Şırnak-­Cizre, Şırnak­Hakkari ve Şırnak-­Siirt Karayolları üzerinde kaçak üretime yönelik kontrol noktaları oluşturulmuş, kaçak üretim yapanlarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuş, idari para cezaları verilmiş ve yine idaremiz personeli tarafından sahadaki kaçak olarak çalışanlara sahanın kapalı olduğunu, sahanın hemen terk edilmesi gerektiği yazılı tebliği almadıkları için sözlü olarak bildirilmiştir. Ancak, tüm bu engellemelere rağmen bazı şahıslarca kendi nam ve hesabına kaçak üretim faaliyetleri devam etmiştir. Bu süreçte kaçak çalışmalar sonucu03.06.2014 tarihinde 1 işçi, 11.06.2014 tarihinde 3 işçi ve 18.06.2014 tarihin de 1 işçi olmak üzere toplam 5 kişi, göçük ve zehirlenme sonucu vefat etmiştir. Bunun üzerine 20 Haziran 2014 tarihinde Şırnak Valiliği'nin talimatıyla ek önlemler alınmış ve DEDAŞ tarafından verilen elektrik kesilmiştir. 4'üncü grup maden işletme ruhsat sahasındaki tüm üretim faaliyetleri ve sevkiyatları TKİ tarafından yasaklandığı için, tüm yetkili ve görevlilerin bu konuda duyarlı olmalarını ve gerekli önlemleri almalarını, aksi takdirde görevini gereği gibi yapmayanlar hakkında yasal işlem yapılabileceğini bilinmesini önemle rica ederim."

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler