HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

50 milyon kişinin kimlik bilgileri çalındı depremi

50 milyona yakın kişinin kimlik bilgileri çalındı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bakan Yıldırım yalanlasa da, internet kullanıcıları bir site vasıtasıyla kimlik bilgilerine ulaşabiliyor.

50 milyon kişinin kimlik bilgileri çalındı depremi

50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgileri çalındı iddiası birçok kişiyi endişelendirdi ve sosyal medyada gündem oldu. Associated Press (AP) haber ajansına göre, bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanıyla, 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgileri internete sızdı. Kimlik bilgilerinin çalınması ve internete sızdırılması ‘skandal’ olarak nitelendiriliyor. Zira veri tabanında vatandaşlara ait birçok bilgiye ulaşabiliyor. İnternete yüklenen veritabanıyla ile, isim ve soyisim vasıtasıyla arama yapılabiliyor. Çıkan sonuçlarda kişilerin TC Kimlik Numarası, Anne Adı, Baba Adı, Doğum Tarihi, Nüfus Bilgileri ve adrese kadar birçok bilgiye ulaşılabiliyor. AP’ye göre bu sızıntı; “Bugüne kadarki en büyük kamuya ait bilgi sızıntısı.”

Skandalın patlak vermesinin ardından sosyal medyada birçok kullanıcı duruma tepki gösterdi. Tepkilerin hedefindeki isim ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım oldu. Zira geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklama yapan Binali Yıldırım, kimlik bilgileri çalındı iddiasını yalanlamıştı. Bakan Yıldırım; “Bu haber çok eski bir haber. 2010’da da böyle bir iddia ortaya atılmıştı. Şimdi bu, zaman zaman ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor, yeni bir haber gibi servis yapılıyor. Şu an ortaya çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir” diye konuşmuştu.

BİLGİLERİ KİM ÇALDI?

Sızıntı iddiasının arkasında ise iki ünlü hacker bulunuyor. “Cthulhu” takma adını kullanan Thomas White adlı İngiliz bir hacker, “ROR[RG]” takma adı kullanan bir hackerın, Emniyet Genel Müdürlüğü veritabanından bilgileri çaldığını ve kendisinin veritabanını yaymasını istediğini açıklamıştı. İddialara göre ROR[RG] takma adı kullanan hacker, Şubat ayına kadar EGM sistemine giriş yapabiliyordu. White, ROR[RG]’nin “hükümetin son aylardaki ihlallerinin ışığında, yolsuzluğa karşı bu bilgileri yayınlamaya karar verdiğini” belirtti.

BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kimlik bilgileri çalındı iddiaları hakkında açıklamada bulundu. Bakan Bozdağ, ortaya çıkan rakamın seçmen sayısına yakın bir rakam olduğunu belirtti.

Bozdağ; “Seçmenlerle ilgili bilgiler partilerle de paylaşılıyor. Oradan mı sızdı, bakılması lazım. Gerekli tetkikler başlatılmıştır. Bu haber daha önce de çıkmıştı. 2010 yılında yine çıkmış. Sayın Binali Yıldırım'ın söylediği açıklama doğru bir açıklama. Benim söylediğim de onunla ilgili bir açıklama. Şu anda kişisel verileri koruma kanunu çıktı. Bu kanun sayın Cumhurbaşkanımızda, yakın bir zamanda yürürlüğe girecektir. Kanunla bütün vatandaşlarımızın kişisel verileri koruma altına alınmıştır, nasıl işleneceği kurallara bağlanmıştır. Bu düzenleme ile kişisel veriler tüm dünyada olduğu gibi koruma altına alınmıştır. Geçmişte 2010’da olan olay gibi bir olayın yaşanmaması için gereken tedbirler bu kanunla alınacaktır. Bu konuyla ilgili de sorumlular hakkında gereken yasal işlemler yapılacaktır." diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler