HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

54. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "YPG/PKK Suriye'nin geleceği için tehlikedir"

MÜNİH (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütleri YPG/PKK'nın Suriye'nin geleceği için tehlike olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Münih'te devam eden 54. Uluslararası Güvenlik Konferansı kapsamında "Körfez'in Genişlemesi" konulu tartışma platformuna katıldı.

Burada konuşma yapan Çavuşoğlu, "YPG/PKK Suriye'nin geleceği için de tehlikedir." dedi.

Türkiye'nin Kürtlere karşı mücadele ettiği şeklindeki açıklamaların doğru olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin sadece PKK, PYD/YPG, DEAŞ, El Kaide ve El Nusra gibi terör örgütlerine karşı mücadele ettiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, geçen yıl da Suriye konusunda konuştuklarını, o günden bu yana bir gelişme sağlanamadığını ancak fazla gündeme gelmeyen Yemen'de insani bir felaketin yaşandığını söyledi.

Libya'da da durumun kırılgan olduğunu ve Birleşmiş Milletler'in (BM) bu ülkelerdeki çabalarının desteklenmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, buna ek olarak Kudüs'ün ABD yönetimi tarafından İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesinin de İsrail ile Filistinliler arasında yeni bir gerginlik yarattığını, bu gerginliklere bir de Körfez ülkeleri krizinin eklendiğini kaydetti.

"Bu bölgenin istikrarı bizim için çok önemli." diyen Çavuşoğlu, Ortadoğu'daki anlaşmazlıkların Suriye'deki çabaları da olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Çavuşoğlu, Astana, Soçi ve Cenevre'de yapılan görüşmeler ve ortak çabalar sonucunda Suriye'de durumun biraz daha düzeldiğini, DEAŞ'a karşı da başarıların sağlandığını belirterek, "Yine de Irak'ta ya da Suriye'de DEAŞ'ı tümüyle yendik diyemeyiz." diye konuştu.

- "Büyük hata"

Aynı zamanda Suriye'deki siyasi yapılanma ve seçimlerin nasıl yapılacağı konularını da görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, yine de teröre karşı mücadele eden koalisyon ülkeleri arasında henüz doğru bir stratejinin bulunmadığını, ABD ve İran gibi birbirleriyle sorunları olan ülkelerin de DEAŞ'a karşı mücadele ettiklerini söyledi.

"Bir terör örgütünü yenmek için DEAŞ gibi, bir başka terör örgütünü seçmek büyük bir hata." diyen Çavuşoğlu, bunun önceki ve şimdiki ABD yönetimlerinin de bir hatası olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, Afganistan'da Ruslara karşı Talibanları destekleyen ülkelerin daha sonra bunlara karşı da savaşmak durumunda kaldıklarını anımsatarak, bir terör örgütünün diğer bir terör örgütüne karşı desteklenmesi durumunda bunun bir ülkenin geleceğini ve toprak bütünlüğünü de tehlikeye atacağını kaydetti.

- "Umarım Amerika bu kez sözünde durur"

"YPG'yi neden savundunuz? Neden YPG'ye bu kadar silah verdiniz? DEAŞ'ı yenmek için." diyen Çavuşoğlu, Süryaniler Kongresi Başkanının, YPG'nin Türkiye'ye karşı mücadele etmek için çocukları yetiştirdiğini söylediğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, şimdi de YPG/PKK'nın DEAŞ'lı teröristleri serbest bırakarak yan yana Türk askerlerine karşı mücadele ettiğini belirterek, müttefik ülkelerin YPG/PKK'yı desteklemelerinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Suriye'de farklı ajandaları olan birçok ülkenin bulunduğuna dikkati çeken ve bu nedenle müzakereleri sürdürmeleri gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Rex Tillerson'un son ziyaretinden sonra bazı anlaşmalar sağladık. Umarım Amerika yerine getirir, bu kez sözünde durur." şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler