HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

8 yaşında, 30 metrelik buz şelalesine tırmandı

FAHRETTİN GÖK - Türkiye'nin en küçük dağcılarından 8 yaşındaki Yiğit Sevgül, Erzurum'da 30 metrelik donmuş şelaleye üstten emniyetli halatlı tırmanış yaptı.

Minik dağcı Sevgül, Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Buz Tırmanış Festivali" için babası AKUT Antalya Bölge Sorumlusu Yılmaz Sevgül ile Uzundere ilçesine geldi.

Yurt içinden 146, ABD, İspanya, İtalya, Portekiz, Nepal, Rusya, Çin, İsviçre, Romanya ve Moğolistan başta olmak üzere 17 ülkeden de 26 dünyaca ünlü dağcının katıldığı festival kapsamında yapılan tırmanışları izleyen Sevgül, sempatikliğiyle herkesin ilgi odağı oldu.

Küçük yaşına rağmen doğayla iç içe olan ve şimdiye kadar çok sayıda sportif etkinliğe katılan Sevgül, son olarak donan Serafin Şelalesine tırmanmayı denedi.

Özel kıyafetlerini giydikten sonra babası ve eğitmenler gözetiminde zirve yapmaya çalışan Sevgül, üstten emniyetli tırmanış sırasında zaman zaman zor anlar yaşadı.

Sevgül, çevreden de aldığı destekle 30 metrelik şelaleye tırmanmayı başardı.

-"Kendisine ve bana güveniyor "

Yiğit Sevgül'ün babası Yılmaz Sevgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğluna hiçbir şeyi zorla yaptırmadığını ve bu tırmanışın da kendi isteğiyle olduğunu söyledi. Çocuğunu doğayla ve her türlü sportif aktivitenin içinde yetiştirmeye çalıştığını belirten Sevgül, şunları kaydetti:

"Biz öncelikle kampçılık yaparak işe başlamıştık. Ona çadır kurma, yemek yapma ve ateş yakmayı öğrettim. Onunla aslında kaya tırmanıyor, windsörf, katamaran, kano, kayak ve birçok şey yapıyoruz. Bu durumun onun kişiliğindeki olumlu etkisi şu, kendisine güveni artıyor. Onunla aramızdaki güven ilişkisi sayesinde benim istediklerimi yapması çok kolay oluyor. Aramızda karşılıklı güvene dayalı bir sistem var. Onunla ip birliği yapıyoruz, ipini tutuyorum. O bana şu veya bu malzememi ver derken paylaşımlar artıyor. Günlük yaşantımızda çocuklarımızla belki 3-4 saat birlikte oluyoruz. Oğlumla bu tür aktiviteler yaparak zaman geçiriyoruz. Bu paylaşımları yaparak baba oğul ilişkisini daha da güçlendiriyoruz. Oğlumun yaptığı belki Türkiye'de, belki de dünyada küçük yaş kategorisinde ilk olabilir."

Yiğit'in 8 yaşındaki birine göre kazmayı tutması ve saplamasının çok iyi olduğunu ifade eden Sevgül, Yiğit'in tırmanışlar sırasında başarılı olmak için mücadele ettiğini dile getirdi.

Sevgül, ailelerin imkanları ölçüsünde bu tür etkinlikler yapması gerektiğine değinerek, "Türkiye'de, genellikle çocukları evlere kapatıyoruz. Çocuğun, doğasına daha yakın ortamlarda olması lazım. Doğasından uzak ortamlarda başarılı olamaz. Çünkü öz güven gelişimi olmaz. Öz güven kazanması için bu tür aktiviteler yapması lazım" diye konuştu.

Minik dağcı Yiğit Sevgül de tırmanma öncesinde yapamayacağı düşüncesine kapıldığını ancak şelaleye tırmanmayı başardığını vurgulayarak, bundan mutluluk duyduğunu anlattı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler