HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB ile yeni faslın açılması

Brüksel yaptığı konuşmada, "Türkiye son 10 yılda bu fasılla ilgili inanılmaz ilerleme kaydetti" dedi.

Avrupa Birliği ile müzakerelerde 3,5 yıldan sonra ilk kez başlık açıldığını vurgulayan Yılmaz, "AB, son yıllarda kendi iç gündemine yoğunlaşmış durumda. Ekonomide ciddi problemler, siyasi tartışmalar yaşıyor. Bizimle ilişkilerine de bunun kısmen yansıdığını görüyoruz. Türkiye, bu fasılda son 10 yılda inanılmaz ilerlemeler kaydetti.

Halkımızın mutluluğu için kaydettiğimiz bu ilerlemeler, AB ile ilişkilere de çok olumlu yansıdı" diye konuştu.Açılan faslın AB'nin hem iç dayanışması hem de bütünlüğü açısından çok önem verdiği bir fasıl olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Biz de son 10 yılda bir taraftan hazırladığımız bölgesel eylem planlarıyla bir taraftan Kalkınma Ajansı gibi, yeni bölge idareleri gibi yenilikçi birtakım yapılanmalar ve programlarla Türkiye'nin bölgesel politikasını çok daha üst noktalara getirmiş olduk" dedi.

Faslın açılmasıyla ilgili uzun zamandır Türkiye'nin hiçbir teknik problemi olmadığını ancak siyasi atmosfer nedeniyle faslın açılamadığını ifade eden Yılmaz, "kamu olarak, merkezi idarenin yatırım programından son 10 yılda Güneydoğu ve Doğu'ya tahsis edilen kaynakların 35 milyar lirasını aşmasının bile bu fasılda nerelere gelindiğini gösterdiğini" kaydetti.Bir sonraki faslın açılmasının bu kadar gecikmemesini dilediklerini söyleyen Yılmaz, "Fransa'daki değişim ve AB'de gündeme gelen birtakım eğilimlerle birlikte belki yeni bir dönemin de başlangıcının işareti olarak bu fasıl açılmış oldu. Bu faslın açılmasının, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin çok daha ileri noktalara gitmesine vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.Yılmaz, fasılların açılmasını beklemeden, teknik çalışmaları, reformları, düzenlemeleri yapmayı sürdürdüklerini belirterek, "Biz, bu objektif teknik kriterleri yerine getirdiğimiz sürece uygun bir politik atmosferde çok hızlı şekilde ilerleme kaybetmemiz mümkün. Önümüzdeki yıllarda da bunu yapacağız. Zaman, Türkiye'nin lehine ilerliyor" dedi.

Türkiye'nin her geçen gün reel anlamda ilerleme kaydettiğinin ve Avrupa ortalamalarına yaklaştığının altını çizen Yılmaz, "Bu gerçekler olduğu, Türkiye büyüdüğü sürece Avrupa'yla ilişkilerimizin de iyi bir döneme gireceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler