HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'de okula silahlı saldırı: 10 ölü, 7 yaralı

ABD'nin Oregon eyaletinde bulunan Umpqua Üniversitesi'nde silahlı saldırı düzenlendi. Ülkeyi adeta şoke eden olayda, 10 kişi hayatını kaybederken, 7 kişi de yaralandı.

Saldırganın kimliği de belirlendi. 26 yaşındaki Chris Harper Mercer'ın okula dört silahla geldiği tespit edildi.

Saldırı sonrasında ölü sayısıyla ilgili farklı rakamlar verildi. Douglas Bölge Şerifi John Hanlin, ölü sayısının 10 olarak alınması gerektiğini söyledi. Şerifin ofisinden yapılan açıklamada, ölü ve yaralı sayısında kafa karışıklığı bulunduğunun farkında oldukları belirtilerek, olayda 10 ölü, 3'ü ağır 7 yaralı bulunduğu kaydedildi.

ÖLENLERİN İSİMLERİ HEMEN AÇIKLANMAYACAK ÇÜNKÜ...

Gazetecilere açıklama yapan Şerif Hanlin, ailelerin acılarına saygı gösterilmesini isteyerek, olayın detayları daha sonra basınla paylaşacaklarını söyledi. Olayın "kitlesel katliam" sınıfına girdiğini de kaydeden Hanlin, bu nedenle ölenlerin isimlerinin henüz duyurulmayacağı ve soruları cevaplamayacaklarını ifade etti.

Kimliği Chris Harper Mercer olarak açıklanna saldırganın 26 yaşında olduğu ve okula dört silahla geldiği açıklandı. Saldırganın yalnız hareket ettiği üzerinde duruluyor.

'ATEŞ AÇMADAN ÖNCE ÖĞRENCİLERE DİNİ İNANIŞLARINI SORDU'

Bölgesel bir gazeteye açıklama yapan görgü tanıklarından 18 yaşındaki Kortney Moore, saldırganın ateş açmadan önce öğrencilere dini inanışlarının ne olduğunu sorduğunu söyledi.

Saldırganın daha sonra en az 30 el ateş ettiği belirtiliyor. Silah seslerinin duyulmaması nedeniyle polis, saldırganın susturucu kullanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

İNTERNETTEN TEHDİT

Saldırının nedeni ise henüz belli değil. Amerikan basınında çıkan haberlere göre ise saldırgan, önceki akşam bir internet forumunda tehdit mesajı yazarak “Yarın okula gitmeyin” dedi. Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın saldırıyla ilgili bilgilendirildiğini açıkladı.

OBAMA'DA SERT AÇIKLAMA

ABD Başkanı Barack Obama, Oregon eyaletinde bulunan Umpqua yüksek okulundaki silahlı saldırıya ilişkin konuştu.

Beyaz Saray basın odasında konuşan Obama, ABD'de okul kampüslerinde meydana gelen şiddet olaylarının bir rutine dönüştüğünü belirtti.

Bu rutinin sona ermesi çağrısı yapan Obama, başkanlık dönemi bitene kadar böyle bir olay için tekrar kürsüye gelmek istemediğini anlatarak, "Fakat başkanlık süresince edindiğim tecrübeye binayen, böyle bir garanti veremem" diye konuştu.

"ZATEN SİYASALLAŞTIRILMALIDIR"

ABD kamuoyunda, "bu olayı siyasal bir olaya çevirdiği" yönünde eleştiriler alacağının altını çizen Obama, "Birileri 'Obama bu olayı siyasallaştırdı' diyecek fakat bu olay zaten siyasallaştırılmalıdır" dedi.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu olay, hepimizin ortak hayatı ve siyasal yaşamımızla ilgilidir. ABD'li silah sahiplerine özellikle çağrı yapıyorum; ister bu silahı kurallarına uygun şekilde kullanıyor ol, istersen av için, spor için veya kendi aileni korumak için, senin için konuştuğunu iddia eden organizasyonlar seni gerçekten temsil ediyor mu?"

Obama, bu durumun siyasal bir seçenek olduğunu ve ABD'de neredeyse her üç ayda bir tekrar ettiğini belirterek, "Hepimiz böyle olaylarda hayatını kaybeden çocukların ailelerine cevap vermeliyiz" dedi.

Umpqua yüksek okulunda sabah saatlerinde düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi ölmüş, 20'den fazla kişi yaralanmış, saldırgan etkisiz hale getirilmişti.

2012'DEKİ O SALDIRIDAN SONRA...

ABD’de 2012 yılında Adam Lanza isimli 20 yaşındaki genç, Connecticut eyaletindeki Sandy Hook İlkokulu’nda 20’si öğrenci, 26 kişiyi öldürmüş, bu saldırı sonrası okullarda güvenlik önlemleri artırılmıştı.

En kanlı okul baskınları!

Çeçen baskınında 385 kişi katledilmişti

Taliban’ın dün Peşaver kentinde düzenlediği saldırı, Çeçen militanların 2004 yılında Kuzey Osetya’nın Beslan kasabasında gerçekleştirdikleri kanlı okul baskınını hatırlattı. 1.100’ün üzerinde öğrenci ve öğretmeni 3 gün boyunca okulun spor salonunda rehin tutan militanlarla, salona baskın düzenleyen Rus askerleri arasında çıkan çatışmada 186’sı çocuk 385 kişi hayatını kaybetmişti. Şamil Basayev’e bağlı Çeçen militanlar eylemi, Rus birliklerinin Çeçenistan’dan çekilmesi talebiyle gerçekleştirmişti.

Norveçli manyak 77 genci öldürdü

22 Temmuz 2011’de Norveç’te yaşanan silahlı saldırı, tek kişi tarafından gerçekleştirilen en büyük saldırılardan biri olarak tarihe geçti. Anders Behring Breivik, adlı bir Norveçli, başkent Oslo’da düzenlediği ırkçı saldırıda gençlik kampında çoğunluğu öğrenci 77 kişiyi öldürdü.

ABD’nin okul saldırıları ünlü

Sık sık öğrencilerin arkadaşlarını öldürmesine tanık olan ABD’de son 10 yılın en kanlı okul baskını ise 2007 yılında yaşandı. Bu tarihte Virginia Polytechnic Enstitüsü ve Devlet Üniversitesi’nde Seung-Hui Cho adlı öğrenci, iki saat arayla iki saldırı gerçekleştirdi. Daha sonra intihar eden Cho’nun saldırılarında toplam 32 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi de yaralandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler