HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'nin MİT TIR'ları açıklamasına Türkiye'den jet yanıt

MİT TIR'ları iddianamesi ile ilgili açıklama yapan ABD Büyükelçiliği, "Savcılıktan bilgi talebi bulunulmamış, iletişime geçilmemiştir. "dedi. Savcılıktan elçiliğe jet yanıt geldi: ABD Büyükelçiliği bugün 15.26'da bilgi talep yazımızı teslim aldı.

ABD'nin MİT TIR'ları açıklamasına Türkiye'den jet yanıt

ABD Büyükelçiliği MİT TIR'ları iddianamesine ilgili "Türk yetkililerle temas halindeyiz. Savcılıktan bilgi talebi bulunulmamış, iletişime geçilmemiştir." açılamasına savcılıktan yanıt geldi. Savcılık, "Yazıyı 30 Haziran'da gönderdik. ABD Büyükelçiliği bugün 15.26'da bilgi talep yazımızı teslim aldı." dedi.

Adana ve Hatay'da 2014 yılında MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tamamlanan 5'inci iddianamede FETÖ imamı iki şüphelinin olaydan bir gün sonra hem ABD Büyükelçiliği hem de ABD Başkonsolosluğu ile telefon görüşmesi yaptığı tespit edilmişti. Başsavcılık dün yaptığı açıklamada, bu görüşmelerin kimlerle, hangi amaçla yapıldığını ABD Büyükelçiliğ'ine yazı yazarak sorduğunu açıklamıştı. Bugün ABD Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, "Bu hususla ilgili olarak büyükelçilik ve başkonsolosluktan herhangi bir bilgi talebinde bulunulmamış ya da savcı tarafından bu temsilciliklerimizle iletişime geçilmemiştir" dedi. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükelçiliğe yazdığı yazının bugün 15.26 itibariyle teslim alındığını açıkladı. Başsavcılık, söz konusu yazının belgesini ve teslim edildiğine dair belgeyi de paylaştı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA

Elçilikten yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

"'MİT TIR'larının durdurulması' olayları sırasında, ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu'nun Fethullah Gülen'e yakın kişiler tarafından telefonla arandığına dair basında çıkan haberleri takip etmekteyiz. Basında yer alan haberlerin aksine, bu hususla ilgili olarak büyükelçilik ve başkonsolosluktan herhangi bir bilgi talebinde bulunulmamış ya da savcı tarafından bu temsilciliklerimizle iletişime geçilmemiştir. Büyükelçilik ve başkonsolosluk, söz konuusu iddiaları doğrular nitelikte hiçbir bilgiye sahip değildir. ABD Adalet Bakanlığı ve ABD'nin diğer ilgili kurumları, geçtiğimiz yıl meydana gelen darbe girişiminin araştırılması ve faillerin adalete teslim edilmesi hususunda Türk mevkidaşlarıyla yakın iletişim halinde çalışmaya devam edecektir" denildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin yeni iddianame kapsamında, FETÖ'nün "sivil imamı" olduğu belirtilen 2 şüphelinin olaydan sonra ABD Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile telefon irtibatları bulunduğunun tespit edildiği, bu kurumlara gönderilen yazılarla görüşme içeriklerinin ne olduğunun sorulduğunu açıklamıştı.

İşte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ABD Büyükelçiliği’nden bilgi istediği belge


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler