HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Afrin operasyonu öncesi Genelkurmay'dan çok kritik görüşme

Dünyanın gözü her an yapılması beklenen Afrin operasyonunda... ABD öncülüğünde sınırda kurulması planlanan YPG ordusu ile tırmanan gerginliğin gölgesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, Brüksel'de ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile bugün bir araya gelmesi bekleniyor.

Orgeneral Akar, NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Toplantısı için Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti. Toplantıya katılacak Akar'ın bu kapsamda bugün bazı ikili görüşmeler de gerçekleştirmesi öngörülüyor. Temaslardan en önemlisi ise ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford ile yapacağı görüşme olacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'deki terör örgütü hedeflerine yönelik olası operasyonu öncesindeki görüşmede, Suriye'deki gelişmelerin yanı sıra bölgesel güvenlik sorunlarının ele alınması bekleniyor. ABD'nin terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG öncülüğündeki SDG'nin komutasında 30 bin kişilik sınır gücü oluşturma kararını açıklamasının ardından gerçekleşmesi ise görüşmeyi önemli kılan diğer bir unsur olarak dikkati çekiyor.

Orgeneral Akar, dün akşam da ABD Avrupa Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis M. Scaparrotti ile bir görüşme gerçekleştirdi.

ABD önderliğindeki IŞİD ile mücadele koalisyonu Suriye'de işbirliği yaptığı milislerle birlikte 30,000 kişiden oluşan sınır güvenlik gücü kurmak için çalışma yürüttüğünü açıklamıştı.

Bu sınır gücüne YPG unsurlarının da katılacağının açıklanması Ankara'nın sert tepkisine neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'nin kurulacağını açıkladığı gücü "terör ordusu" olarak nitelendirdi ve Türkiye'ye düşenin "bu orduyu daha doğmadan boğmak" olduğunu söyledi.

Erdoğan, Afrin ve Menbiç'e yönelik operasyon hazırlıklarının da tamamlandığını ve operasyonun her an başlayabileceğini belirtmişti.

Bugün gerçekleşecek Akar, Dunford görüşmesinde olası Afrin operasyonunun yanı sıra Suriye'deki gelişmeler ve bölgesel güvenlik sorunlarının ele alınması bekleniyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün Kanada'nın Vancouver kentinde Kore Yarımadası'nın Güvenlik ve İstikrarı Vancouver Dışişleri Bakanları Zirvesi'ne katılacak. Çavuşoğlu'nun da bu toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile ikili bir görüşme yapması bekleniyor.

Çavuşoğlu dün akşam gazetecilere yaptığı açıklamada "ABD'nin tarafını belli etmesi lazım, müttefiklerini mi yoksa terör örgütünü mü tercih ediyor? ABD bir terör örgütünü tercih ediyorsa bizim de tavrımız ona göre farklı olur. (Terör örgütlerine karşı) Biz kendi tedbirlerimizi alırız. Arkasında kim olursa olsun; ABD olmuş veya başka ülke olmuş, bizi ilgilendirmez" ifadelerini kullanmıştı.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler