HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Afrin operasyonunda neler oluyor? Zeytin Dalı Harekatında son dakika gelişmeler

Afrin operasyonuyla ilgili son dakika haberler art arda geliyor... Azez'de ÖSO ile YPG arasında çatışma çıktığını duyurdu. ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti. Operasyonda 11 köy YPG'lilerden geri alındı, sınırda üç ayrı noktada harita değişti. ÖSO kuvvetleri söz konusu köylerde teröristlerin döşediği mayınları temizliyor. İşte bölgede dakika dakika yaşananlar...

Afrin'de neler oluyor? Afrin operasyonuyla ilgili art arda gelişmeler yaşanıyor. Gelen son dakika habere göre, Zeytin Dalı Harekâtına, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) 25 bin kişilik bir kuvvetle katılıyor.

Operasyon hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonun çok kısa sürede tamamlanacağını belirterek "PYD-PKK-YPG'nin nasıl kaçtıklarını görüyorum. Onlar kaçacak Mehmetçik, bizler hep birlikte kovalayacağız" ifadesini kullandı. İşte Afrin operasyonuyla ilgili bölgeden son gelişmeler...

AFRİN OPERASYONUNDA YAŞANANLAR..

Son günlerde gözlerin çevrili olduğu Suriye’nin Afrin bölgesine yönelik operasyon önceki gün akşam saatlerinde TSK tarafından düzenlenen hava harekatı ile başladı. Zeytin Dalı Harekatı'yla ilk etapta PYD’nin Afrin ve çevresindeki bölgelerinde bulunan 100'ün üzerinde mevzi, karargah ve deposu imha edildi, çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi. Hava harekatı ardından gece saatlerinde Afrin ve çevresindeki bölgelerden Azez’e yönelik çok sayıda havan saldırısı düzenlendi. Saldırıları sınır hattında konuşlu olan ÖSO güçleri ağır silahlarla, Türkiye sınırındaki birlikler ise Fırtına obüsleri ile karşılık vererek püskürttü.

İLK 48 SAATTE 7.5 KM ELE GEÇİRİLDİ

Habertürk'ün haberine göre, ilk 48 saatinde 7.5 kilometre içeri girildi. Özellikle Kırıkhan-Hassa hattının karşısındaki Afrin'e bağlı Raco, Şedia ve Surki bölgelerinde çatışmalar yaşandı. Terör örgütünün kontrol altında tuttuğu 21 nokta kullanılamaz hale getirildi. Terör örgütünün yollara döşediği 17 tuzak imha edildi.

ÖSO İLE YPG ARASINDA ÇATIŞMA

DHA, Azez'de 2:30 sularında ÖSO ile YPG arasında çatışma çıktığını duyurdu. DHA'nın ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal'dan edindiği bilgilere göre, ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

HASSA'DAKİ BİRLİKLER YPG HEDEFLERİNİ VURUYOR

DHA'nın aktardığına göre, Afrin'e başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, saat 01:00 sularında Hatay'ın Hassa ilçesinde konuşlu bulunan birliklerce, YPG hedefleri obüslerle vurulmaya başlandı.

REYHANLI'YA ROKET ATAN İKİ HEDEF İMHA EDİLDİ

Anadolu Ajansı, YPG tarafından Reyhanlı ilçesine yönelik roketli saldırıların gerçekleştirildiği iki mevzinin TSK'nın hava harekatıyla imha edildiğini duyurdu. Buna göre, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine yönelik 1 kişinin öldüğü, 46 kişinin yaralandığı roketli saldırıların gerçekleştirildiği iki mevzi, Türk Silahlı Kuvvetlerince düzenlenen hava harekatıyla imha edildi. 11 roketli saldırıda, 1 Suriyeli sivil ölmüş, 16'sı Suriyeli 46 sivil yaralanmıştı.

TSK AFRİN'E 3 NOKTADAN GİRDİ, 11 NOKTA ELE GEÇİRİLDİ

TSK, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'de 11 noktayı ele geçirerek güvenli ilerleme hatları oluşturdu. Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri, kara harekatında Afrin'in Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi ile 240. Tepe isimli noktaları ve iki tepeyi daha ele geçirdi. Böylece harekatın ilk gününde Afrin'in kuzey, kuzeybatı ve batı yönlerinden girilmiş oldu.

ÇOK NAMLULU ROKET ATARLAR DA DEVREDE

Afrin tarafından Kilis'e atılan roketlerin ardından YPG mevzileri, TSK tarafından fırtına obüsleri ile yoğun şekilde vuruluyor. Hassa sınırından ÇNRA'larla atış yapıldı.

ÖĞLE SAATLERİNDE UÇAKLAR YİNE VURDU

Dün sabah saatlerinden itibaren Afrin’e en yakın noktada bulunan Suriye’nin Azez kentinde hareketlilik başlandı. Kentte bulunan ÖSO grupları, kontrol noktalarında eli silahlı olarak Afrin ve çevresindeki bölgeleri takip etmeye başladı. Dün öğle saatlerinde Türk savaş uçakları Afrin’in çevresinde bulunan PYD denetimindeki Maranez, Ayn Dakka ve Minnag bölgelerini yeniden ateş altına alındı. Türk savaş uçaklarının bombaladığı bölgelerden yükselen dumanlar Azez’den de net şekilde görüldü. Azez sınırında kontrol noktalarında bekleyişini sürdüren ÖSO güçleri de hava harekatı ardından bazı noktalardan PYD’lilerin yaptığı taciz ateşlerine ağır silahlarla anında karşılık verdi.

TSK TAM İSABETLE HEDEFLERİ VURDU

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Afrin’de PKK/KCK/PYD-YPG terör örgütüne ait silah ve mühimmat deposunun tam isabetle vurulduğunu açıklandı.

HAZIR BEKLİYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Afrin operasyonu başlamıştır’ sözlerinin ardından başlatılan ‘Zeytin Dalı’ operasyonunda Hatay’ın Hassa ilçesi Yarım Aktape mevkiinde Özgür Suriye Ordusu ve Türk askerleri hazır bekliyor. Tanklar üzerinde tam teçhizat bekleyen askerler olası bir takviye isteğinin ardından Afrin’e geçiş yapacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), hudut güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak amacıyla dün başlatılan harekat devam ederken 8. Ana Jet Üssü'nde hareketlilik gözleniyor. Bazı Türk savaş uçakları, üsten kalkış yaparken bazıları da pistte hazır bekletiliyor. Üsse zaman zaman askeri kargo uçakları da iniyor.

BAHÇELİ'DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A DESTEK TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede Türk Silahlı Kuvvetlerince başlatılan Zeytin Dalı Harekatı konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak desteğini ifade eden MHP Genel Başkanı Bahçeli, gerçekleştirilen operasyonun son derece önemli olduğuna dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Bahçeli’ye duyarlılığından dolayı teşekkür ettiği; terör tehdidine karşı uluslararası hukuka uygun biçimde gerçekleştirilen bu operasyonun ulusal güvenliğimizi güvenceye almanın yanı sıra bölge barışına da katkı sağlayacağına değindiği öğrenildi.

TSK: 45 HEDEF İMHA EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 45 hedefin Hava Kuvvetleri tarafından imha edildiğini, harekata katılan 32 uçağın müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine döndüklerini açıkladı.

TSK'dan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hudutlarda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, “Zeytin Dalı Harekâtı” 20 Ocak 2018 saat 17:00'de başlatıldığı hatırlatıldı. Harekatın, Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği vurgulandı. Açıklamada, "Zeytin Dalı Harekatı esnasında tespit edilen terör örgütüne ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 45 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekata katılan 32 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekat planlandığı şekilde devam etmektedir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" denildi.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU İLERLİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Zeytin Dalı Harekatı ikinci gününde devam ediyor. Özgür Suriye Ordusu, köyleri tek tek ele geçiriyor. Raco kasabasında ilerleyen ÖSO birlikleri, Azman ve Şenkal köyünün ardından Adamanlı, Balinli köylerini kontrol altına aldı. Adamanlı köyünü ele geçiren ÖSO, 2 YPG’liyi de yakaladı.

PARSA DAĞI VURULDU

Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı çevresinde konuşlu bulunan tank ve topçu birlikleri tarafından Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Azez kentinin kuzeyindeki Parsa Dağı ateş altına alındı. Yapılan atışların ardından Parsa Dağı'ndan dumanlar yükseldi. Türkiye'nin olası Afrin operasyonuna karşı PKK'nın Parsa Dağı'ndan Afrin'e uzanan içerisinden araçların da geçebildiği dev tünel inşa edildiği ileri sürülmüş, 8 bin teröristin bulunduğu Afrin'e Kandil'den çok sayıda üst düzey PKK'lının gönderildiği ve şehirde tuzaklamalar yapıldığı iddia edilmişti. PYD/YPG'nin eğitim kampının da bulunduğu belirtilen Parsa Dağı, bölgenin Kandil'i olarak değerlendiriliyor.

AFRİN'DEN HATAY'A SALDIRI

Hatay'ın Reyhanlı ilçesine Afrin bölgesinden 3 roket atıldı. Roketlerden birinin kent merkezinde bir aracın üzerine diğeri bir binanın çatısına üçüncüsü de bir evin bahçe duvarına düştüğü öğrenildi. Saldırıda ilk belirlemelere göre Suriye uyruklu 1 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı. Patlamanın ardından bölgeye güvenlik görevlileri ve sağlık ekipleri sevk edilirken, yaralılar çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Öte yandan roketli saldırıda çevredeki ev ve iş yerlerinin camları kırıldı.

RASULAYN'DA ÖNLEMLER ARTIRILDI

Afrin’deki terör örgütü mensuplarına karşı başlatılan operasyonun ardından Türkiye-Suriye sınırında bulunan Ceylanpınar ilçesinde güvenlik artırıldı. Sınırın sıfır noktasında askerler görev yaparken, polis ise sınıra yakın olan yerlerde zırhlı araçlar ile devriye görevi icra etmeye başladı. Polis, ilçenin stratejik noktalarında da asayiş uygulaması başlattı. Sınırın her iki tarafında da sessizlik sürerken, Rasulayn ve Ceylanpınarlılar Afrin'e yönelik yapılan Zeytin Dalı Harekatı'nı yakından takip ediyor.

PYD'NİN ELİNDEKİ KÖYLER GERİ ALINDI

Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri, sabah saatlerinde başlayan kara harekatında Afrin'in Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi ile 240. Tepe isimli noktaları ve iki tepeyi daha ele geçirdi. Böylece harekatın ilk gününde Afrin'in kuzey, kuzeybatı ve batı yönlerinden girilmiş oldu.

ÖSO unsurları Afrin'de ilerledikleri bir bölgede bazı köylülerle bir araya gelerek güvenliklerinin sağlanacağı konusunda güvence verdi.

Muhalifler köylülere harekatın amacının bölgeyi terör örgütü işgalinden kurtarmak olduğunu anlattı. ÖSO tarafından paylaşılan bir videoda, komutanın köylülere, "Siz bizim dostumuz, bizim ailemizsiniz. Buraya, size uygulanan zulme son vermek için geldik. (PYD/PKK) Onlar bizim ortak düşmanımız" dediği görüldü. Afrinli köylüler de ÖSO mensuplarına birlik ve beraberlik mesajlarını iletti.

TSK ve ÖSO unsurları ilerledikleri ilk noktalarda ciddi bir direnişle karşılaşmadı. Muhalifler, Raco'nun köylerinde bazı terör örgütü mensuplarını sağ ele geçirdi.

TSK uçakları da gün boyu terör örgütü mevzilerini vurdu. Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel sellür köylerinde örgüte ait hedeflerin bombalandığı görüldü. PYD/PKK'nın Tel Rıfat ilçesine bağlı Malikkiye'deki terör yuvaları da Türk jetlerinin ve topçusunun hedefi oldu.

TERÖR ÖRGÜTÜ SİVİLLERİ HEDEF ALDI

Terör örgütü ise sivilleri doğrudan hedef almaya devam ederek Afrin'den Azez ilçesinin Kelcibrin beldesine saldırdı. Saldırıda 2 sivil hayatını kaybetti. Öte yandan Afrin'in doğu hattındaki Azez ilçesinde ÖSO güçlerinin yoğun hazırlıklar içinde olduğu görüldü.

İŞTE KARA HAREKÂTININ BAŞLADIĞI YER

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı ve harekatın başladığı Gülbaba Hudut Taburu'na ait Çalkaya Sınır Karakolu, İHA tarafından görüntülendi. Karakol ve çevresi Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilince basın mensuplarınını girişi de yasaklandı. Karakolun girişinde ve çevresinde onlarca tank, fırtına obüsler, toplar ve zırhlı araçlar Afrin'e geçiş için beklerken, bekleyen araçlara mühimmat ve ikmal yapılıyor. Karakol çevresindeki sınır hattında koşullu birlikler tarafından ise zaman zaman Afrin'e top atışları yapılıyor.

NATO'DAN TÜRKİYE'YE DESTEK

AA muhabirine konuya ilişkin açıklama yapan NATO yetkilisi, Türkiye'nin istikrarsız bir bölgede bulunduğunu ve terörizmden çok ciddi zarar gördüğünü belirterek "Tüm ülkelerin kendini savunma hakkı bulunmaktadır. Bunun orantılı ve ölçülü bir şekilde yapılması önem taşımaktadır." dedi.

NATO'nun DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonun bir üyesi olduğunu ancak Suriye'de sahada bir mevcudiyeti bulunmadığını hatırlatan NATO yetkilisi, Türkiye'nin operasyon hakkında NATO müttefiklerini bilgilendirdiğinin altını çizdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Türk yöneticilerle yakın irtibat içinde olduğunu kaydeden NATO yetkilisi, Stoltenberg'in salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da telefon görüşmesi yaptığını anımsattı.

HULUSİ AKAR SINIRDA!

Orgeneral Akar, 2’nci Ordu Komutanı Metin Temel ve bölgedeki diğer birlik komutanlarından harekat hakkında bilgi alarak değerlendirmelerde bulundu. Orgeneral Akar denetlemeler sırasında, harekatın, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerini etkisiz hale getirmek amacıyla, TSK’nın faaliyetlerini, BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan 'Meşru Müdafaa Hakkı' ve BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik kararları kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları doğrultusunda yürüttüğünü, harekat esnasında sadece teröristlere ait hedeflerin vurulduğu, sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiğini, faaliyetlerin Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiğini, harekatın bir maksadının da dost ve kardeş bölge halkını teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak olduğunu ifade itti.

Orgeneral Akar bilahare personeli harekat kapsamında göstermiş olduğu kahramanlık ve fedakarlıklardan dolayı kutladı ve başarılar diledi.

ÇAVUŞOĞLU: IRAK'A DA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ

Iraklı mevkidaşı İbrahim el Caferi ile Bağdat'ta görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye, dün başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu ile Afrin'de bu teröristleri nasıl temizlemeye başladıysa Suriye'nin diğer bölgelerinden de Irak'tan da ve Türkiye'nin dağlarından da bu teröristlerin tamamen temizlenmesi gerek. Biz Irak'ın PKK'dan temizlenmesi için Irak yönetimine daha önce Sayın İbadi'nin Ankara ziyaretinde de vurguladığımız gibi her türlü desteği vereceğiz."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: AFRİN'İ SAHİPLERİNE TESLİM EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika’nın 5 bin TIR’ın dışında 2 bin civarında uçakla silah ve mühimmatı da Afrin’e yerleştirdiğini belirterek, “Biz bütün bunları kaydettik. Bunların takipçisi olarak durdur, durduk, durduk. Bir gece ansızın vurduk. Ama işimiz çok. Daha yapacağımız çok şey var. Bütün mesele, Afrin’i gerçek sahiplerine teslim etmek” dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: 30 KİLOMETREYE İNİLECEK

Başbakan ve AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, "Bu harekat başlamadan önce diplomatik alanda, askeri temaslarda yapılması gereken her şey yapıldı, Rusya ile Amerika ile İran ile... Rejimle görüşülmedi, rejimle Rusya üzerinde görüşülmek suretiyle mutabakat sağlandı. Rusya'nın bu harekatla ilgili şu anda bize karşı herhangi olumsuz tutumu yok. Buna hava sahasının kullanılması da dahil. Hava sahasının kullanılması konusunda rejimin yönetilmesi, sevk ve idaresi görevini Rusya yerine getiriyor. Biz doğrudan Rusya'ya muhatabız." dedi. Yıldırım açıklamasının devamında, "İlk safahatı bizim için çok önemli. Buradan 20-30 kilometrelik bir bandı güvenli alan haline getirdiğimiz zaman sonraki işlerin önemi biraz daha azalıyor. O bir temizlik harekatına dönüşüyor. Orada çok aceleci davranmamıza ihtiyaç yok" ifadesini kullandı.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN FLAMALARI YAKILDI

Hatay Valiliği’nin çağrısı üzerine Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, İlçe Müftüsü Mekki Solmaz, Yalangöz bölgesinde ilçe sakinleriyle bir araya geldi. Bölgede Türk bayrakları dağıtıldı. Kırıkhanlılar da Türk bayraklarını ev ve iş yerlerine astı. Reyhanlı Belediyesi’nce de ilçedeki evlere asılması için bayrak dağıtıldı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının, Kilis’in Gülbaba köyünden Afrin’e karadan girdiği anlar görüntülendi. Sınırı geçen ÖSO güçleri, ulaştıkları köylerde buldukları terör örgütü PKK/YPG’ye ait fotoğraf ve flamaları ateşe vererek, yaktı.

ABD: TÜRKİYE'NİN AFRİN OPERASYONUNUN SÜRESİ SINIRLI OLMALI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Afrin'e yönelik askeri operasyonunda "itidalli davranması" ve sivil kayıpların önüne geçmesi çağrısı yaptı.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Türkiye'den askeri operasyonun kapsamını ve süresini sınırlı tutmasını istediğini de söyledi.

TÜRKİYE'NİN MEŞRU MÜDAFAA HAKKI

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.

Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65'i örgütün işgali altında bulunuyor.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler