HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AKM için suç duyurusu

Oyuncular Sendikası Başkanı Meltem Cumbul, "AKM'deyiz İnisiyatifi olarak, 7 yıldır binanın onarımını engelleyen tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

Sanatçılar ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan "AKM'deyiz İnisiyatifi" üyeleri, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere suç duyurusu dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na veren grup adına basın açıklamasını Meltem Cumbul okudu.

Cumbul, kültür ve sanata verilen değerin, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini göstermesi açısından önem taşıdığını belirterek, "son yıllarda sanatı ve kültürel değerleri hedef alan sistematik saldırıların, bu alanda da yozlaşmayı ve ticarileşmeyi artırdığını" savundu.

AKM'nin sanat etkinliklerine 2008'den itibaren son verildiğini kaydeden Cumbul, AKM'nin kapalı olması nedeniyle İstanbullu sanatseverlerin opera, bale ve tiyatro temsillerinden, konserler ve sergilerden, sanatçıların ise kentteki önemli kültür-sanat merkezinden yoksun kaldığını anlattı.

Tarihi boyunca birçok toplumsal etkinliğe ev sahipliği yapan AKM'nin tescilli kültür varlığı olduğunu ifade eden Cumbul, "Koruma Bölge Kurulu, mevzuata aykırı olarak 24 Aralık 2012'de AKM'nin kültürel değerini yok eden bir avan projeyi onaylamıştır. Kültür Sanat Sendikası tarafından açılan davada İstanbul 9. İdare Mahkemesi, bilirkişi incelemesi sonucunda AKM'nin yıkım ve tadilat çalışmalarını öngören bu onay işlemini yasaya ve mevzuata aykırı bularak iptal etmiştir" dedi.

Merkezin koruma ilkelerine uygun olarak onarımının bir an önce yapılıp kültür ve sanat etkinlikleriyle İstanbul halkının hizmetine açılmasını talep eden Cumbul, "AKM'deyiz İnisiyatifi olarak, 7 yıldır binanın onarımını engelleyen başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm sorumlular hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuyoruz" diye konuştu. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler