HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aksaray Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Aksaray iftar ve imsak vakti

2017 yılının Ramazan ayı nihayet geldi. Ramazan davulcusu, iftar saatleri, sahur saatleri ve Ramazan ayı ile ilgili sorular yine gündemde olacak. Ramazan ayı ibadet ile, dualar ile daha da değerlenecek. İlk sahura cumartesi sabaha karşı kalkıldı. Peki sahur saat kaçta? İşte İl il imsakiyeler ve Aksaray imsakiyesi. İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Aksaray Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Aksaray iftar ve imsak vakti

Aksaray’ın ve tüm Müslüman dünyasının ramazan ayı mübarek olsun. Ramazan ayı yine zorlu ama faydalı bir dönem yaşatacak, tüm Müslümanlara. Sahur saatleri, iftar saatleri, imsakiyeler, orucu bozan yiyecekler, orucu bozan durumlar, ramazan duaları şimdiden merak edilir oldu. Aksaray 2017 İmsakiye'sine göre ilk haftanın sahur ve iftar saatleri şöyle...

AKSARAY RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

RAMAZAN AYINDA AKSARAY’IN GELENEKSEL YEMEKLERİ

Ramazan ayına özel olarak, Aksaray mutfağına yönelik tam da Ramazan ayının yorgunluğuna özel; proteini bol, mideyi rahatlatan bir çorba tarifi var; Bamya çorbası! “Yine mi bamya” diye sormadan önce bir düşünün çünkü bu Bamya çorbası, sadece Ramazan ayına özel değil, tüm dünya çapında ünlü bir çorba yemeğidir ve ana öğün olarak tüketilir.
250 gr. bamya
200 gr. et
1 adet soğan
1 domates,
1 yemek kaşığı salça
1 limon

Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır. Tencere içine yağ ile bir adet soğan ve et ilave edilerek soğan kızarıncaya kadar pişirilir. Rendelenmiş domates ile bir kaşık salça ilave edilerek yemek kaynamaya bırakılır, limon ilave edilir. Hazırlanan bamya yemeğe ilave edilerek servis yapılır.

Ramazan ayına özel olarak yanına da, güzel bir mantarlı bulgur pilavı tercih edilebilir;
Mantar 16-20 adet
Soğan 1 büyük boy
Domates 2 orta boy
Tereyağı veya margarin (erimiş) 1/2 su bardağı
Duru Pilavlık Bulgur 2 su bardağı
Su 3 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı

Mantarlar yıkanır, ayıklanır ve küçük parçalar halinde doğranır. Soğan soyulur,yıkanır ve ince ince doğranır. Domatesler yıkanır kabuğu soyulur ve küçük küçük dopranır yada rendelenir. Tencerede soğan ile yağ pembeleştirilir, mantarlar ilave edilip 2-3 dakika kavrulur ve domates eklenerek karıştırılır. Bulgur konur . 2-3 defa çevrilir ve sıcak su ilave edilerek önce orta sonra hafif ateşte suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirilir. Tencerenin ağzına peçete konur ve kapak kapatılarak 20 dakika demlendirilir.

ORUCU BOZUP HEM KAZÂ HEM DE KEFARETİ GEREKTİREN HALLER

Bazı durumlarda hem kaza hem de kefarret ödemeniz gerekebiliyor. İşte Hem keffaret hem de kaza gerektirebilecek durumlar:

Cinsî münasebette bulunmak.

Yemek, içmek veya ilâç yutmak.

Ağzına ihtiyarsız giren yağmur, dolu ve kar suyunu isteyerek yutmak.

Tütün içmek, tütün veya benzeri bir tütsü maddesini yakıp dumanını içine çekmek.

Enfiye çekmek.

İçyağı, pastırma veya çiğ et yemek.

Susam tanesi kadar bir şeyi ağzına alıp yutmak veya çiğneyerek yemek.

Azıcık tuz yemek. (Çok tuz yemek ise, sadece kazâyı gerektirir.)

Zevcesinin veya sevdiği bir kimsenin tükrüğünü, ağız suyunu yutmak. Bu saydığımız şeylerde, bedenin tedâvisi veya tegaddîsi (gıdalanması ve beslenmesi) veyahut telezzüzü (zevk ve lezzet alması) vardır. Bu sebeble kazâ ile beraber keffâreti de gerektirir.

Ramazan ayında tutulmayan oruçların ve başlanıp da bozulan oruçların kaza edilmesi gerekir. Kur’an-ı Kerim’de, ”İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar.” buyrulmaktadır (Bakara, 2/184). Kaza oruçlarının aralıksız tutulması hakkında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla, kazaya kalan oruçlar, oruç tutulması mekruh olan günler dışında, peşi peşine veya ayrı günlerde tutulabilir. Ancak bu oruçların, bir an önce tutulması uygun olur.

Bozulan nafile orucun kaza edilmesi gerekir mi? Nafile oruç, Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da, kaza edilmesi gerekir. Kaza orucu tutmakta olan kişinin de bu orucu bozması durumunda yine kaza gerekli olup, kefaret gerekmez.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler