HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ALES 2017 başvuruları başladı! ALES başvurusu ücreti ne kadar oldu?

ALES 2017 başvuruları başladı. Peki ALES sınavı başvuru ücretleri ne kadar? ALES parası hangi bankaya yatırılacak? ALES 2017'de ne zaman yapılacak? ALES sınavıyla ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

ALES 2017 başvuruları başladı! ALES başvurusu ücreti ne kadar oldu?

2017 ALES başvuruları başladı. Binlerce öğrenci Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) başvuru ücreti ne kaç para ve ALES ücretleri hangi bankaya yatırılacak sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki, 2017 ALES başvusu nasıl yapılır? ALES sınavı ne zaman yapılacak? ALES başvuru ücreti ne kadar ve hangi bankaya yatırılacak? ALES ile ilgili tüm bilgileri mynet.com'dan öğrenebilirsiniz.

ALES BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

2017-ALES İlkbahar Dönemi Kılavuzu için tıklayınız

2017 ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES başvuruları 15 Mart Çarşamba günü müracaatta bulunmak isteyen adayların erişimine açılacak. Çarşamba günü başlayacak olan ALES başvurusu 23 Mart Perşembe günü sona erecek. 90 TL olarak belirlenen ücret, son gün 23.59'a kadar ödenebilecek.

Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler hâlinde açıklanmıştır:

a) Kılavuz ile Aday Başvuru Formunun edinilmesi: Sınava katılmak isteyen adaylar, 2017-ALES Başvuru Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi

* ÖSYM Merkezi kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar; başvurularını diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

* ÖSYM Merkezi kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

c) Başvuru Yapılacak Merkezler: Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alınacaktır.

d) Sınav ücretinin yatırılması: Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

Sınav başvuru ekranının 15 Mart Salı Çarşamba günü saat 10.30 itibariyle açılacağı öngörülmektedir.

ALES 2017 NE ZAMAN YAPILACAK?

ALES ilkbahar dönemi sınavı 7 Mayıs Pazar günü saat 10.00'da gerçekleştirilecek. ÖSYM'nin gerçekleştirdiği diğer sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da 09.45'ten sonra kimse sınava alınmayacak. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır. Adaylar, saat, 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

ALES SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

ALES sınav ücreti ÖSYM tarafından 90 TL olarak belirlendi. Bu kapsamda, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez/devredilmeyecek. Ücretlerin doğru yatırılmasının sorumluluğu adaya ait olacak. Başvuru merkezleri tarafından başvurusunu tamamlayan adaydan sadece başvuru hizmeti ücreti alınacak, başvuru esnasında ayrıca fotoğraf ve şifre için ücret alınmayacak. Sınav ücreti ödeme işlemleri, sınava başvuru süresi bittikten sonraki ilk gün, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir.

ALES PARASI HANGİ BANKAYA YATIRILACAK?

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı,
Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı,
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı,
Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler,
Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık,
Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı.
Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

ALES 2017 SONUCU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır. Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır.

ALES NEDİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) kısaca, yükseköğretim kurumlarındaki kadrolara girişte ve lisansüstü eğitim başvurularında kullanılacak olan puanı almak için girilen sınavdır. Sınavı yapan kurum olan ÖSYM’nin tanımına göre; 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır. Eskiden LES (Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) adıyla yapılan bu sınav 2007 yılı itibariyle ALES olarak değiştirilmiştir.

ALES’E KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler. ALES'e giriş konusunda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerliliği vardır. Başvurularınızda geçerlilik süresi içinde en yüksek ALES puanınızı kullanabilirsiniz.

ALES NE ZAMAN YAPILIYOR?

ALES, biri Bahar Dönemi (genellikle Mayıs ayından) biri Güz Dönemi (genellikle Kasım ayında) olmak üzere yılda 2 kez yapılmaktadır. Sınav başvurularını takiben 1-1,5 ay içerisinde sınav yapılır. Başvuru ve sınav dönemleri ÖSYM’nin internet sitesinden takip edilebilir. Ayrıca başvuru ve sınav tarihleri sitemizden ilgili dönemlerde duyurulmaktadır.

ALES'TE NE TARZ SORULAR VAR?

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır. Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler