HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ALES sonuçları açıklandı! 2017 ALES sonuçları ortaya çıktı!

ÖSYM'nin 2017 sınav takvimine göre ALES adaylarının beklediği gün bugündü. Akademik kadrolara veya lisansüstü eğitim programlarına başvurmak isteyen adayları için bugün açıklandı. ALES sonuçları çok önemli. Bu yüzden adaylar ALES'ten kaç puan aldıklarını öğrenebilmek için sabırsızlıkla ALES sonuçlarının ilan edilmesini beklediler. Bu bekleyiş sonunda bitti ve adaylar puanlarını öğrenmeye başladılar.

ALES sonuçları açıklandı! 2017 ALES sonuçları ortaya çıktı!

ALES Türkiye'de çok sayıda kişinin girdiği, üniversite düzeyinde eğitim için kritik bir sınavdır. ALES hem geleceğin akademisyenleri hem de lisansüstü eğitim öğrencilerini ilgilendiriyor. Her sene iki tane yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın bu yılki ilki 7 Mayıs'ta yapılmıştı. Bu tarihten bir ay sonra yani bugün de ALES sonuçları açıklandı. Ancak sonuçların açıklanacağı saat uzun süre bekleyen adayların bekleyişi 16.30'da sona erdi. Sınava girenler adeta beklemekten tırnaklarını yiyen adaylar artık puanlarını öğrenebiliyorlar. Peki ALES sonuçları kaçta ilan edilecek?

ALES 2017 sonuçları için tıklayınız

İlkbahar dönemi ALES 2017'nin sonuçları yukarıdaki bağlantı ile erişebileceğiniz ÖSYM'nin sonuç açıklama sistemi üzerinden ilan edilecek. Peki ama saat kaçta? Sınav sonucunu öğrenmek için sisteme T.C. kimlik numarası ile giriş yapılması gerekli ve sistemin ALES sonuçları ile güncellemesinin saat 16.00 ila 18.00'de olması bekleniyor.

ALES PUANLARI NE KADAR SÜRE GEÇERLİ?

Adaylar sınavdan aldıkları puanı resmi kurumlara başvuru için 3 yıl boyunca kullanabilecekler. Yani adaylar ALES 2017 ilkbahar dönemi sınavından aldıkları puan 2020 yılına kadar geçerli.

ALES SINAV SONUÇLARININ DOĞRULANMASI

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

ALES SONUÇLARINA İTİRAZ

Bugün ALES 2017'denaldığınız puanı öğrendiniz ama soru kitapçıkları yayımlandığında yaptığınız kontrol ile sınav sonucunuz tutmuyor veya puanınızla ilgili bir şüpheniz var. Bu durumda ÖSYM'ye itiraz edebilirsiniz. Ancak ALES sonucuna itiraz için elinizi çabuk tutmalısınız çünkü sonuçlar ÖSYM tarafından açıklandıktan sonra 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere yani yarın 9 Haziran'da) Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM'ye başvurmalısınız.

Yapılacak her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük dava açma süresini durdurmaz. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi 6028011-5229 (IBAN NO: TR 390001002533060280115229) gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır.
Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış ve ekinde banka dekontu bulunmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmaz ve cevaplanmaz.

ALES 2017 SONBAHAR DÖNEMİ SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM'nin sınav takvimine göre ALES 2017 Sonbahar dönemi sınavı 19 Kasım 2017'de yapılacak. Bu sınav için başvuru tarihleri de 26 Eylül - 4 Ekim olarak belirlenmiş. Bugün sonuçları açıklanan ilkbahar dönemi sınavının olduğu gibi ALES sonbahar dönemi sınavı için de başvuru ücreti 90 TL.

ALES PUANLARININ HESAPLANMASI

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan ALES test kitapçıkları ÖSYM’de optik okuyucu ile okundu ve bilgisayar ortamında değerlendirilerek adayların puanları hesaplandı. Öncelikle adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplandı ve doğru cevap sayısından yanlış
cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edildi. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürüldü. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplandı. Bu standart puanlar da her aday için 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplandı.

ALES'TE GEÇ KALMA KRİZİ

ÖSYM'nin bu sene uygulamaya koyduğu sınav saatinden 15 dakika önce sınav salonuna girme kuralı 7 Mayıs'ta yapılan ALES'te de krize neden oldu.


En Çok Aranan Haberler