HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Polisten, polise operasyon

Türkiye dün sabahın ilk ışıklarına başta İstanbul olmak üzere 22 ilde yürütülen eşzamanlı sahur operasyonlarıyla uyandı.

Terörle Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin hedefindeki isimler, bu sefer meslektaşlarıydı. Çoğu Ergenekon ve Balyoz operasyonlarını yürüten polisler, tıpkı Ergenekon ve Balyoz’da olduğu gibi geceyarısı baskınlarıyla elleri önden, arkadan kelepçelenerek, kameraların önünde gözaltına alındı. Bazı üniformalı polislerin de kelepçelendiği operasyonlar şöyle gelişti:

KOKUSU GELDİ

İstanbul’da 2 ayrı şubenin gerçekleştirdiği operasyonların hedefindeki isimler polis olsa da suçlamalar farklıydı. İlk aşamada 69’u yakalanan 76 şüpheliye yöneltilen suçlama, ‘casusluk’. Şüphelilerin, sahte örgüt yaratıp, Başbakan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu binlerce kişinin telefonlarını dinlediği öne sürüldü. İkinci operasyonda ise Ergenekon, Balyoz gibi operasyonların mimarı olan eski İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 30 kişi, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce gözaltına alındı.

Bu kişilere yöneltilen suçlama ise ‘Sahte isimlerle ve usulsüz işlemlerle yasadışı telefon dinlemeleri’ iddiası oldu. Terörle Mücadele ve Organize Şube ekipleri arama ve el koyma için mahkeme kararını alıp hazırlık yaparken önceki gün, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele eski Şube Müdürü Yakub Saygılı Twitter’dan “Havada operasyon kokusu var” başlıklı bir yazı paylaştı. Akşam saatlerinde ise @Fuatavni isimli Twitter hesabından operasyon yapılacağı duyuruldu. Bunun üzerine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri, operasyonu saat 07.00’den 03.00’e aldı. Operasyonun hedefindeki en önemli isimler ise Poyrazköy ve Balyoz gibi soruşturmaların yanı sıra 7 Şubat’ta MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve İstihbarat yöneticilerine yönelik operasyonu yürüten Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Yurt Atayün ve dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse’ydi. 22 ilde eş zamanlı başlayan operasyonlar kapsamında ilk etapta 69 kişi gözaltına alındı.

SELAM VE TEVHİT’TEN

Üst düzey polis şeflerine yöneltilen suçlama ise Selam ve Tevhit adı altında bir terör örgütü yaratıp binlerce ismi bu örgüt adına eylem ve faaliyetlerle dinlemek. Mülkiye ve Polis Başmüfettişleri’nin yaptığı incelemeler sonunda, 4 yıl boyunca Selam ve Tevhid adlı örgüt kapsamında, aralarında gazeteci, siyasetçi ve işadamlarının bulunduğu binlerce kişinin telefonlarının yasadışı dinlendiği belirlendi. Telefonları dinlenen isimlerden biri de Başbakan Tayyip Erdoğan’dı. Hatta müfettişlerin bulduğu belgeler arasında, örgüt lideri konumunda Başbakan Erdoğan bulunuyordu. Siyasilerin, gazeteci ve bürokratların telefonları bu soruşturma kapsamında dinlenmişti. Başbakan Erdoğan’ın yabancı devlet adamları ile yaptığı telefon görüşmesi kayıtları da bu sırada açığa çıktı. İşte bu görüşmelerin bulunması, şüpheliler hakkında başlatılan soruşturmanın bir anda ‘casusluk’ suçlamasıyla yürütülmesine sebep oldu.

SAHTE İSİMLERLE

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği ikinci operasyon ise belirlenen saatte yani sabah 07.00 sıralarında 15 ayrı ilde eş zamanlı olarak başlatıldı. 39 şüphelinin bulunduğu soruşturma kapsamında 30 kişi gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy’un yönettiği operasyonun en dikkat çeken ismi eski İstanbul İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer. Yılmazer Zekeriyaköy’deki villasında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında eski İstihbarat Şube Müdürü Serdal Güldalı, Başkomiser Mesut Yılmaz, komiser Muhammet Fatih Tezcan’ın da bulunduğu belirtildi. Operasyon kapsamında aralarında siyasi, bürokrat, basın mensubu, savcı ve hâkimlerin bulunduğu 250 kişinin sahte isimlerle ve usulsüz işlemlerle yasadışı olarak telefonlarının dinlendiği tespit edildi. Yasadışı dinlemenin özel amaçlı yapıldığı ve devlet güvenliğine ilişkin olmadığının belirlendiği açıklandı.

ANKARA’DAN VAN’A

Operasyonun Antalya ayağında Kriminal Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mehmet Ö. yakalandı. Ankara’da 2’si komiser, 1’i şube müdürü 3 polis yakalandı. Van’da da eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar B. ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli bir komiser, Bitlis’te de 1 polisin gözaltına alındığı belirtildi. Diyarbakır’da Şube Müdürü M.Ç ve İ.A, İzmir’de ise 1 komiser gözaltına alındı. Kocaeli’de eski İstihbarat Şube Müdürü Metin C. ve 1 polis, Şanlıurfa’da da 1 Başkomiser ile 5 polis gözaltına alındı. Diğer illerde gözaltına alınanların İstanbul’a gönderildiği belirtildi. Operasyondan bağımsız olarak, yalnızca operasyonu sızdırdıkları belirlenen, 1’i Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü giriş kapısında görevli Hassas Noktaları Koruma Şube Müdürlüğü’nde çalışan 3 polis de gözaltına alındı.

İsrail Gazze’ye, Türkiye polislere

17 Aralık’ta operasyona dönüşen rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının tepe ismi, eski İstanbul Başsavcıvekili Zekeriya Öz, Twitter hesabından şunları yazdı:

“Yine birileri bahane üretmekte zorlanınca gündemi unutturmak için şahsıma iftira atıp mağdur edebiyatıyla prim yapmaya çalışıyor. Evindeki paraları sıfırlayamayanlar devletin ve milletin itibarını sıfırladılar. Şimdi de masumlara iftira atıp onları da sıfırlamaya çalışıyor. İsrail Gazze’ye saldırdı, Türkiye misilleme olarak polislere kara harekâtı başlattı. İsrail’e gücü yetmeyen zavallılar polise sahurda saldırdı. Tarihe hırsız ve zalim olarak geçmektense mazlum ve mağdur olarak geçmek şereftir. Hz Yusuf’u kuyuya atan kardeşleri kapısında dilenci oldular. Işid’in elinden rehineleri kurtaramayan acizler hırsızlığı örtmek ve hırsızları kurtarmak için polislere iftira atıp baskın yapıyorlar yerse.”

Annesi uğurladı

17 ve 25 Aralık Operasyonu sonrasında görevden alınan eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse’yi evinin kapısından annesi uğurladı. Anne Köse sarılıp yolcu ettiği oğlunu arkasından “Hiç canını sıkma Allah’a emanet ol. Hırsızlar utansın. Senin utanacak hiçbir şeyin yok. Para pul çalmadın. Türkiye’yi satmadın” diye seslendi. Zekeriyaköy’de evi aranan eski İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ise tepkisini Twitter’dan şöyle gösterdi: “Doğrusu; ben bu operasyonun Ramazan’da yapılabileceğine çok ihtimal vermiyordum, hele ki tam da sahur vaktinde... Bu hükümet benim gibi birini bile hala şaşırtmaya devam ediyor ya, pes doğrusu...”

115 kişi hedefte

Operasyonun talimatını veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan yazılı açıklamada, 2 ayrı soruşturma kapsamında toplam 115 Emniyet mensubu hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildiği belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun yaptığı yazılı açıklamada özetle şöyle denildi: “(...) Yaklaşık 3 yıl süre ile 251 hedef kişi toplamda 2280 kişinin dinlendiği, özetle casusluk yapıldığının tespiti üzerine 21 Temmuz 2014 tarihli talimatımızla söz konusu Selam-Tevhid adlı örgüt adı ile soruşturma yapan gerçekte amaçlarının casusluk olduğu belirlenen 76 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verilmiştir. Yine İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi hakkındaki suç ihbarı üzerine yapılan soruşturmada ilk başta 250 civarında kişinin sahte belgelerle ilgisi olmadıkları yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçeleriyle dinlendikleri anlaşılması üzerine Emniyet İstihbarat Şubesi’nde görevli 39 şüpheli hakkında 21 Temmuz 2014 tarihli yakalama, arama, gözaltı talimatı verilmiştir.”

Zulmettiniz adil yargılanın

İstanbul sabaha polislerin polislere karşı düzenlediği iki operasyonla ilgili gözaltı tepkileri:

-Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar: Çok canımızı yaktınız. Çok zulmettiniz. Umarım siz adil hukuktan mahrum kalmazsınız.
-Ergin Saygun’un kızı Ece Saygun: Babamı gözaltına alan, sorgulayan ve sabah 5’te uyandırıp göğsüne yafta tutturup sabıka fotoğrafı çektiren Kazım Aksoy da gözaltında.
-Dursun Çiçek’in kızı İrem Çiçek: Maşalar ve maşayı tutan eller ortaya çıkana kadar davaların peşini bırakmayacağız. Açılması muhtemel davalarda müdahil olacağız.
-Avukat Celal Ülgen: Hukuksuzluğu bayrak edinenlere hukuk uygulansın diyebilirim.
-Adnan Bulut: F tipi basın ‘kelepçe’ diye yaygara yapıyor. F tipi polis uçağın kapısında yüzlerce kişinin önünde kelepçe taktı bana. Nereye kaçacaktım?
-Barış Pehlivan: Gözaltına alınan polisler çok kişinin hayatını çaldı. Dileğim, gerçek suçlarından adil yargılanmaları ve bize ettikleri zulmü görmemeleri.
-Recep Yeter: Kimse evlerinden delil vs. çıkmasını beklemiyor. Delil üretme ustalarının delil yok etmedeki ustalığını da tahmin edebilirsiniz.
-Şamil Tayyar: Kışın (17/25 Aralık) yediğin hurmalar yazın (22 Temmuz) seni tırmalar.

FUAT AVNİ BİLDİ

17 ve 25 Aralık operasyonları sonrası hükümet kanadından verdiği bilgilerle Twitter fenomeni olan @FuatAvni, önceki akşam 19-30’da paylaştığı şu mesajlarla da operasyonu önceden tahmin etti:
-İstanbul ve Ankara arası sürekli görüşme trafiği oldu. 17-25 Aralık ve Selam Tevhid Operasyonu’na katılan polislere operasyon yapılacak.
-İstanbul TEM’de, İstanbul merkezli olmak üzere sabah 5 gibi yaklaşık 130 kişiye kapsamlı bir operasyon yapılacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler