HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ali İsmail Korkmaz davasında beraat istendi

Üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın, aralarında polislerin de bulunduğu kişiler tarafından dövülerek öldürülmesiyle ilgili davada savcı mütalaasını açıkladı.

Savcı, Ali İsmail Korkmaz'ın göğsüne ve başına gelecek şekilde 3 tekme attığını belirterek, sanık polis Mevlüt Saldoğan hakkında “kasten adam öldürmek” suçlamasıyla müebbet hapis cezası istedi, 2 polis Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için de delil yetersizliğinden beraat talep etti. Sanık polis Saldoğan, ''Bu ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanı 'Gezi Parkı bir darbedir' diyor. Eğer bu darbeyse ben darbenin bastırılmasında görev aldım. Beraatimi talep ediyorum'' savunmasını yaptı.

Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 26 Aralık'a erteledi.

3 Haziran 2013’te Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın polis ve sivil vatandaşlarca dövülerek öldürülmesi sonucu açılan davanın 5'nci duruşması bugün yapılıyor. Duruşmada savcı mütalaasını açıkladı. Sanık polis Mevlüt Saldoğan hakkında “kasten adam öldürmek” suçlamasıyla müebbet hapis cezası isteyen savcı, 2 polis için de delil yetersizliğinden beraat talep etti. Saldoğan'ın, kaldırıma çöken Ali İsmail'in başına tekme ve yumruklarla vurmaya devam ettiği mobese kamerası görüntüleriyle tespit edilmişti.

Sanayi Sokağı’na giren bir gencin tekmelenerek yere düşürüldüğünü; sanıkların yerde olan gence elle ve tekmelerle vurmaya devam ettiklerini; daha sonra Mevlüt Saldoğan’ın göğsüne ve başına gelecek şekilde 3 tekme attığını belirten savcı, buna bağlı olarak hayatını kaybettiğini söylediği gencin Ali İsmail Korkmaz olduğunun da görüntülerle tespit edildiğini belirtti.

SANIK POLİS SALDOĞAN'DAN SAVUNMA: DARBENİN BASTIRILMASINDA GÖREV ALDIM

Hakkında müebbet hapis cezası istenen sanık polis Mevlüt Saldoğan, mütalaaya ilişkin savunmasında görüntülerde dövüldüğü iddia edilen kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını ileri sürdü.

O sokağa 'göstericileri dağıtın' şeklindeki talimat üzerine gittiklerini belirten Saldoğan, bu nedenle gözaltı işlemi yapılmadığını ve bu tarzda müdahaleler olduğunu söyledi.

Saldoğan, ''Bu ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanı ve İçişleri Bakanı 'Gezi Parkı bir darbedir' diyor. Eğer bu darbeyse ben darbenin bastırılmasında görev aldım. Beraatimi talep ediyorum'' dedi.

Fotoğraf: Seda Alkan

Savcı polis Mevlüt Saldoğan hakkında “kasten adam öldürme” suçlamasıyla müebbet hapis cezası isterken, sanık Yalçın Akbulut hakkında ise “kasten yaralama suretiyle ölüme sebebiyet vermek” suçlamasıyla 12 ilâ 16 yıl hapis talep etti.

Eskişehir’de Gezi Parkı protestolarına katılan ve polis müdahalesinin ardından bir ara sokakta polis ve esnaf tarafından döverek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz'la ilgili davada bugün 5. duruşma görüldü. ‘Güvenlik’ gerekçesiyle cinayetin işlendiği Eskişehir’de değil, Kayseri'de görülmekte olan dava nedeniyle Kayseri Adalet Sarayı ve çevresinde bugün de geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

Savcı, sivil sanıklardan fırıncı İsmail Koyuncu ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında ise 8-12 yıl hapis cezası talep etti. Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin’in ise “delil yetersizliği” nedeniyle beraatini istedi.

Ali İsmail Korkmaz davasında Mahkeme Başkanı, Ali İsmail Korkmaz'ın ailesine söz verdi. Anne Emel Korkmaz 'Ne ceza alırlarsa alsınlar Ali İsmail gelmeyecek. Adil yargılama istiyoruz' dedi. Ağabeyi Gürkan Korkmaz ise emir veren amirlerin beraatına itirazını dile getirdi.

EMEL KORKMAZ:

"Ben herşeyden önce ben 18 ay önce evladımı yitirdim. 18 aydır çocuğumun sesini ve kokusunu alamıyorum. Bu katillerden birisi psikolojim bozuldu diyebiliyor. Oğlumu öldürdüğü için olabilir mi? Ben dimdik ayaktayım gururluyum, çocuğumla gurur duyuyorum. Siz ölene kadar katil olarak yaşayacaksınız. Ben çocuğumla gurur duyuyorum. Hangi anne bu katilleri sakin bir şekilde dinleyebilir?

Başında omzunda kırıklar oluşturdular, 38 gün boyunca ayağa kalkacak diye bekledim. Ve halk hep yanımdaydı. Çocuğuma dua dilendim, ama olmadı. Bu katiller galip geldiler. Ne ceza alırlarsa alsınlar, idam bile edilseler Ali İsmail geri gelmeyecek. Adil yargılanma istiyoruz."

GÜRKAN KORKMAZ:

"Savcının mütaalasında katılmadığımız bir çok nokta var. Avukatlarımız bu konuda talepte bulunacaklar. Beraat istenen polisler sokakta amir olarak geçen, amir sıfatındaki polislerken onlar için beraat talebi ne CMK ve TCK'ya uygun değildir. Sanırım savcının gözünden kaçmış bu bölüm. Yakalama emri verdiği kısım gözünden kaçmış.. Olaylar arasında kesinti olduğunu söyledi savcı, önce 7 kişi darp ediyor, son 3 tekmeyi darp eden adam için müebbet talep edilmesi. Kasten adam öldürmeden yargılanmaları gerektiğine inanıyorum."

OLAY YERİNİN MAKETİ GETİRİLDİ

Eskişehir'deki Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesi ile ilgili olarak görülen davanın 5. duruşmasında olay yerinin maketi getirildi.

3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, anne Emel Korkmaz, baba Şahap Korkmaz, ağabeyi Gürkan Korkmaz ile avukatları, tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar, Mevlüt Saldoğan, tutuksuz yargılanan Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut hazır bulundu. Duruşmaya Uluslar Arası Af Örgütü Hollanda Şubesinden Andrea de Ruijter de gözlemci olarak katılırken, CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da duruşmayı izleyen arasında bulundu.

Korkmaz ailesinin avukatları hazırladıkları olay yerinin maketini duruşma salonuna getirdi.

GECE BOYUNCA MAKET ÜZERİNDE ÇALIŞTILAR
Gazeteci Elif Örnek, kişisel Twitter hesabından Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin iki fotoğrafını yayınladı. Aile üyelerinin ve avukatların mahkemeye sunduğu maket üzerinde gece boyunca çalıştığı bilgisini veren Örnek, sokağın detaylı şekilde makete dönüştürüldüğünün bilgisini verdi.

SAVCININ MÜTALAASI:

Savcı mütalaasında, Ali İsmail Korkmaz’ın Eskişehir’deki Gezi Parkı eylemlerine katıldığını ve eylemlerde yaralanarak, daha sonra yaşamını yitirdiğinin belirlendiğini söyledi. Tutuksuz yargılanan polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar’ın beraatlerine karar verilmesini isteyen savcı, mütaalasında şu görüşlere yer verdi;

ASIL ZANLI MEVLÜT SALDOĞAN

“Eskişehir ilinde düzenlenen eylemlerde Ali İsmail Korkmaz’ın katıldığı Yunus Emre caddesindeki eylemlerde müdahaleden kaçarak, Kurtuluş Mahallesi Sanayi Sokak'a girdiği, İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever, Ebubekir Harlar’ın, Korkmaz ı beklediği, Ebubekir Harlar’ın tekme attığı, İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever’in çelme taktığı, ekmek fırını önünde yaraladığı, Mevlüt Saldoğan’ın yerde yatan Ali İsmail Korkmaz’a vurduğu, Yalçın Akbulut’un da orada bulunduğu, Ali İsmail Korkmaz’ın küfür ettiği, sanıklardan Mevlüt Saldoğan’ın Ali İsmail Korkmaz’ın göğüs ve baş kısmına tekme attığı belirlendi.

Ali İsmail Korkmaz’ın arkadaşlarıyla birlikte hastaneye tedavi amacıyla gittiği ve burada genel durumunun iyi olduğu, eşya taşırken düştüğünü söylediği, daha sonra beyin tomografisinin çekilmesi amacıyla Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne ambulansla sevk edildiği, yapılan muayenesinde çeşitli yerlerinde kırıklar olduğu, Ortopedi Polikliniği’nde tedavisinin devam edeceğinin söylendiği, ardından Ali İsmail Korkmaz’ın Odunpazarı Polis Merkezi Amirliği’nde verdiği ifadede eski Tren Garı’nda 5-6 kişinin kendisinin sopayla dövdüklerini söylediği, kendisine kimin neden vurduğunu bilmediği ve şikayetçi olduğunu söylediği, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan kontrollerinde beyin kanaması geçirdiği, daha önce kalp ameliyatı geçirdiği ve buna bağlı olarak kullandığı ilaçların kan dolaşımını hızlandırdığı, kafa travmasına bağlı beyin kanaması, kalp rahatsızlığı nedeniyle kullandığı ilaçlarla aldığı kafa travmasıyla beyin kanaması ilişkili olabileceği, Ali İsmail Korkmaz’ın dövülmesiyle, ölümünün illiyet bağı bulunduğu, kullandığı ilaçların beyin kanamasını hızlandırdığı belirlendi.

Mevlüt Saldoğan’ın yaralamaya yönelik saldırı, ardından Ali İsmail Korkmaz’ın küfretmesi üzerine Mevlüt Saldoğan’ın başına 3 kez vurduğu ve yaralamaya yönelik saldırının kastının aştığı ve adam öldürmeye sebep olduğu anlaşılmakla, sanıklardan Mevlüt Saldoğan’ın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81/1 53/1 kasten adam öldürmek suçundan cezalandırmasına, İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar’ın TCK’nın 86/1, 87/4 ayrı ayrı eylemlerinin başta öldürmeye yönelik olmadığı ve nitelikli yaralamadan cezalandırılmaları, Yalçın Akbulut’un 86/3d maddesi 87/4 kasten yaralama suçundan, Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin’in ise kasten adam öldürmeye iştirak suçundan dava açılmış ise de Ali İsmail’in kaçtığı ve bu nedenle her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı deliller olması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi mütalaa olunur.”

"Eskişehir Valisi delillerin karartılması için özel bir çaba sarf etmiştir”

Eskişehir'de Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesi ile ilgili görülen davada mütalaa hakkında görüşlerini sunan avukat Ayhan Erdoğan, "Eskişehir Valisi delillerin karartılması için özel bir çaba sarf etmiştir” dedi.

3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savcının mütalaasını açıklamasından sonra Korkmaz ailesinin avukatı Ayhan Erdoğan, mütalaaya ilişkin olarak "Ali İsmail Korkmaz sadece vücuduna gelen darbelerden korunmaya çalışmaktadır. Sivil şahısların paramiliter güç gibi çalıştığı kamera kayıtlarında belli. Faillerin amaç birliği içinde olduğu kanaatindeyiz” dedi. Avukat Ayhan Erdoğan, duruşma salonuna getirilen makette olayı anlatmaya çalıştı. Avukat Erdoğan, "Sanıkların pusu kurmaya çalıştıkları telsiz konuşmalarından anlaşılmaktadır. Amaçları dağıtmak değil, bu yurttaşları kurdukları pusularla canlarını yakmak, darp etmek ve öldürmektir. Ali İsmail Korkmaz, orada saldırıya uğradı. Hüseyin ve Şaban'ın saldırısı ile içeri yönlendiriliyor. Aynı telsiz konuşmaları sonrasında. Öldürme fiiline ikmalen katıldığını açıklar. İçeri giren Ali İsmail Korkmaz'ı yakalama talimatı Yalçın Akbulut tarafından sivillere veriliyor. Bu talimatla siviller tarafından önü çevriliyor. Dövülme sırasında ilk koşan Yalçın Akbulut'tur. Yalçın Akbulut aslında asli faildir. Yalçın Akbulut'un dövme fiili ile ilgili görüntü eksik olduğu için sanki asli fail olarak katılmadığı ortaya çıkmadı. Ancak gerçek TÜBİTAK raporu ile ortaya çıkmıştır. Yalçın Akbulut darp olayına açık olarak katılmıştır. Yalçın Akbulut'un ‘Yakalayın' sözü olmasaydı bu öldürme fiili gerçekleşmeyecekti” savunmasını yaptı.

Ayhan Erdoğan, Ali İsmail Korkmaz'ın takip ettiği yolun haritasını çıkardıklarını söyleyerek, "Bu süreç aynı zamanda delillerin toplanarak silinme çabasına girilmiştir. Bunun anlamı delillerin karartılması valinin dahli ile olmuştur. Eskişehir Valisi televizyonlara çıkarak Ali İsmail Korkmaz'ın arkadaşları tarafından dövülerek öldürüldüğünü söyleyerek, delillerin karartılması için özel bir çaba sarf etmiştir. Eskişehir Valisi'nin marifetleri burada bitmiyor. Bu davanın ortaya çıkmasına çaba sarf eden avukatları terörist olarak nitelemiştir. Gazetecileri tehdit etmiştir” diye konuştu.

AİLEDEN AÇIKLAMA

Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesi ile ilgili davanın ertelenmesinin ardından konuşan anne Emel Korkmaz, "Duruşma yine ertelendi. 26 Aralık'a ama hala darp edilen kişinin Ali İsmail olmadığını savunuyorlar. Böyle bir şey olabilir mi?" dedi.

Davanın 26 Aralık'a ertelenmesinden sonra adliye çıkışında konuşan baba Şahap Korkmaz, "Savunmalar yalan. Sanıkların savunması ve onları savunan avukatlar gerçekten yalan söylüyorlar. TÜBİTAK'ın, Adli Tıp Kurumunun yalan söylediğini beyan ediyorlar. Hiçbir şeyi kabul etmiyorlar. Her şey apaçıkken yalan söylüyorlar. Bilmiyorum vicdanları nasıl elveriyor. İnşallah hak yerini bulur" ifadelerini kullandı. Anne Emel Korkmaz ise, "Duruşma yine ertelendi. 26 Aralık'a ama hala darp edilen kişinin Ali İsmail olmadığını savunuyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Bu kadar delil yetmiyor mu onlara? İnanın hayretler içindeyim” diye konuştu.

Korkmaz ailesinin avukatı Ayhan Erdoğan, "Bugün artık hüküm verilmesi aşamasına geçtik. İddia makamı mütalaasında sanık Mevlüt Saldoğan için kasten insan öldürme suçlamasıyla hüküm kurulmasını talep ettik. Diğer sanıklar yönünden 2 sanık yönünden beraat talep etti. Diğer 4 sivil sanık hakkında katı aşarak yaralamadan dolayı bir hüküm kurulması ve bunu da ağırlaştırıcı olarak ölüme sebebiyet vermesiyle ilgili değerlendirdi. Sanık Yalçın Akbulut hakkında da kamu görevlisi olması sebebiyle kastı aşarak ölüme sebebiyet vermenin ağırlaştırıcı bir hükmü ile ilgili olarak 12 ile 16 yıl arasında bir ceza talep etti. Sanık müdafilerin tamamı süre istedi. Yargılamanın sonundayız.Adaletin yerine gelmesi sadece aile sınırlı değil, bu toplumunda beklentisi. Toplumda burada adaletin tecellisini bekliyor" dedi.

Ayhan Erdoğan, olayın sorumluları olarak gördükleri dönemin başbakan, bakan ve amirleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da duyurdu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler