HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alman akademisyen, Türkçe öğrenmek için Türkiye’ye geldi

Almanya'nın Berlin Üniversitesi'nde akademisyen olan Felix Koch, Türkçe öğrenmek için Balıkesir'in Edremit ilçesine geldi.

Çamcı Mahallesi muhtarı İsmail Öztürmen'in girişimleriyle Berlin Üniversitesi'nden her yıl bir kişiyi mahallerinde misafir eden köy sakinleri, bu yılda bu geleneğini sürdürdü.

Berlin Üniversitesi'nde akademisyen olarak çalışan 27 yaşındaki mimar Felix Koch, 1 aylığına Türkçe ve Türk kültürünü öğrenmek için Türkiye'ye geldi. Ali ve Güver Aydın çiftinin misafiri olan Felix Koch, Edremit ilçesine ait yöre kıyafetlerinin çok hoşuna gittiğini söyledi. Çay demleyen ve bir yandan da zeytin toplamayı öğrenen Koch, "Türkleri çok seviyorum. Almanlarla Türkler kardeştir" şeklinde konuştu.

Alman genci oğulların gibi sevdiklerini ifade eden Aydın çifti, "Seni nüfusumuza alalım diyoruz. Ancak kabul etmiyor. Türk misafirperverliğini gösteriyoruz. Oğlumuz gibi oldu. Sobasını yakıp, kendisini evimizde en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Muhtar İsmail Öztürmen ise, "Mahallemizi dünyaya açmak, insanları dünya insanları ile kaynaştırmak amacıyla uzun zamandan bu yana bu projeyi hayata geçirdik. Bugün küreselleşen dünya düzeninde artık mesafeler çok yakın. Almanya'nın Berlin Üniversitesi'nde doktora yapan öğrencilerimizi köyümüze misafir ediyoruz. Daha öncede gelen oldu. Almanya'da bulunan Türk öğretim görevlisi olan Türkçe öğretmeni hem şehrimiz ile bu kapıyı açtık. Onun vasıtası ile her yıl öğrenciler mahallemize geliyor. Almanları köylülerimizde severek evlerinde misafir ediyorlar. Köylülerle kaynaşıyoruz. Giderken Edremit'in Kazdağları'nın zeytinyağını vereceğiz. Berlin'de Almanya'da bizim tanıtım elçimiz olacak. Böylelikle zeytinyağı ihracatımız artırmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Mahalle sakinleri de Alman gence sırıkla zeytin toplamayı ve zeytinyağlı sabun yapmayı öğretiyor. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler