HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alman patriotlar Türkiye'de

Suriye'den olası bir füze saldırısına karşın Türkiye'yi savunmak amacıyla NATO kararı kapsamında Almanya tarafından sağlanan iki Patriot bataryasını taşıyan gemi, İskenderun limanına ulaştı.

Patriot füze savunma sistemleri, araç ve teçhizatlar, 8 Ocak'ta Travemünde Limanı'ndan gemiyle yola çıkarılmıştı. 300 araç ve 130 konteynır taşıdığı belirtilen gemi ile taşınan Patriotlar, konuşlandırılacakları Kahramanmaraş'a götürülecek.

Patriotlar ile görevli ana birlik ise, 240 personelden oluşuyor. "Active Fence Turkey" operasyonu altında görev yapacak olan Alman birliğinin çoğunlukla Mecklenburg-Vorpommern´da bulunan 21. ve 24. hava savunma birliklerinde görevli askerlerden oluştuğuna dikkat çekiliyor.

Bu arada, Patriot bataryalarının müttefik Türkiye'ye "dayanışma" bir göstergesi olarak ve "savunma" amacıyla yerleştirildiğinin, olası bir uçuşa yasak bölgede yer alması söz konusu olmadığının altı çiziliyor.

Yapılan hesaplara göre, Türkiye'de bir yıl kalması öngörülen Patriotların konuşlanması, Almanya'ya 25 milyon euroya mal olacak. İki ülke arasında varılan mutabakat kapsamında elektrik gibi bazı masraflar da, Türkiye tarafından karşılanacak.

-ELLERMAN: "ÇOK GÜZEL KARŞILANDIK"-

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alman Patriot Harekat Birliği'nin komutanı Albay Marcus Ellerman, "Sağ salim şekilde sistemlerimiz geldi, askerlerimiz de intikal etmiş durumda. Önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş'ta büyük bir yoğunluk ve çalışma sonucu sistemlerin kurulması ve harekat gücüne erişebilecek duruma gelmesi söz konusu. Türk halkı ve resmi kurumlar tarafından çok güzel karşılandık. Her yerde gereken ilgi ve desteği gördük. Bundan dolayı son derece mutluyuz" dedi.

Ellerman, başka bir soru üzerine görevin çok uzun sürmeyeceğini umduklarını, Patriotların konuşlandırılmasının "caydırıcılığın net bir göstergesi olduğunu belirtti. Ellerman, görevin çok uzun süreli olmadığını, ancak istenmesi durumunda daha fazla da kalabileceklerini kaydetti.

-"KİMYASAL SİLAHLARA KARŞI ETKİLİ"-

Ellerman, Patriotların kimyasal başlıklı füzelere karşı etkisinin sorulmasıve Alman askerlerinin kimyasal silahlara karşı eğitimli olup olmadığına dair bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Alman askerleri bura kimyasal herhangi bir etkiye karşı korunmuş mudur? Evet, bu konuda gerekli eğitimlerimiz var. Sistemlerimiz de kimyasal donatılmış her türlü uçan nesneyi vurma kabiliyetine sahiptir. Patriot silah sistemi Kahramanmaraş'ı koruma gücüne sahiptir. Teknik balistik füzelere karşı koruyabilir. Özellikle eğer bu füzeler kimyasal bir silahla yüklenmişse bu tür saldırılara karşı çok etkilidir."

-PATRİOT, NASIL BİR SİSTEM?

Öte yandan, Patriot savunma sisteminin, tüm iklim koşullarına uygun, mobil ve karaya yerleşik, havadan gelen uçak, insansız hava aracı veya güdümlü füze gibi farklı tehditlere karşı 68 kilometreye kadar menzili olan bir hava savunma sistemi olduğuna, Alman Hava Kuvvetlerinde 1989 yılından beri kullanıldığına dikkat çekilyor.

Patriotların, en modern PAC-3 versiyonuyla kısmen bin kilometreye kadar menzili bulunan balistik füzeleri de alt takip tabakasında durdurma kapasitesine sahip olduğu, bu versiyona, Almanya'nın yanı sıra sadece ABD ve Hollanda'nın elinde bulunduğu verilen bilgiler arasında.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler