HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Amasra'da sondaj kazısında bulunan 50 insan iskeleti inceleniyor

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, Bartın'nın Amasra İlçesi'nde inşaat için yapılan sondaj kazısında bulunan 50 insan iskeletinin, Bizans dönemine ait 800 yıllık olduklarının tahmin edildiğini söyledi.

Amasra'da sondaj kazısında bulunan 50 insan iskeleti inceleniyor

İlçede bir vatandaş, 2 yıl önce Boztepe Mahallesi'ndeki arazisine inşaat yapmak için Amasra Müze Müdürlüğü'ne başvurdu. İlçenin çoğu alanının 3'üncü doğal SİT alanında bulunması nedeniyle Amasra Müze Müdürlüğü sondaj kazısı yaptı.

Kazıda, geçmiş dönemlere ait tarihi bir yapıyla karşılaşılınca, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na durum bildirildi. Kurul, kazı çalışmalarının genişletilmesi yönünde karar aldı.

Amasra Müze Müdürlüğü'nün denetiminde geçen Nisan ayında yapılan ve yaklaşık 1 ay süren kurtarma kazısında 'Şapel' olduğu düşünülen taş yapı ile yapının çevresinde 50 insan iskeleti bulundu.

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, yapılan görüşmelerden sonra iskeletlerin özel bir yöntemle kutulara konulup incelenmek üzere 1 ay önce Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanlığı'na gönderildiğini söyledi. İskeletlerin 800 yıllık ve Bizans dönemine ait olduğunu düşündüklerini söyleyen Aydın, şöyle konuştu:

"Şu anda iskeletlerin incelenmesi sürüyor. İncelemelerin tamamlanmasının ardından yaş grupları, hastalıkları, ölüm sebepleri ile genetik ilişkileri gibi konular açığa çıkacaktır. Sonuçların gelmesinden sonra neler yapılacağı konusunda bakanlık ve ilgili kurumlarla gerekli görüşmeleri yapacağız. Görüşmeler doğrultusunda tarihi yapı ve iskeletlerle ilgili gerekli çalışmalar devam edecektir. Şu anda kazı alanını da koruma altına aldık."

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler