HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Amasya Üniversitesinden özel öğrenciler için harfleri öğreten program

Amasya Üniversitesinde özel eğitime gereksinim duyan öğrenciler için ‘harfleri öğreniyorum’ adlı ücretsiz bilgisayar programı tasarlandı.Bilimsel Araştırmalar Projesi (BAP) kapsamında desteklenen programın, Türkçe harflerin öğrenilmesinde Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği sunum sırasına uygun dizilimde 29 harf için geliştirilmiş görsel ve işitsel etkileşimler içeriyor.

Amasya Üniversitesinde özel eğitime gereksinim duyan öğrenciler için ‘harfleri öğreniyorum’ adlı ücretsiz bilgisayar programı tasarlandı.
Bilimsel Araştırmalar Projesi (BAP) kapsamında desteklenen programın, Türkçe harflerin öğrenilmesinde Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği sunum sırasına uygun dizilimde 29 harf için geliştirilmiş görsel ve işitsel etkileşimler içeriyor. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Çakır, "Program kendi içinde dinamik şekillenen eğitsel modüller içeriyor. Bir ders destek materyali olan program her bir harf için 35 adet sıralı soru içeren 29 adet paketten oluşmakta. Sayısız tekrara imkan veren oyun tabanlı etkileşimlerle öğrencilerin harfleri hafızada ilişkilendirme, hatırlama ve ayırt etme becerilerini geliştirmektedir” dedi.
Programı yaklaşık 3 ay önce Özel Pusula Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde uygulamaya geçirdiklerini belirten Çakır, "Bundan sonraki planda çocukların zihinsel, sosyal, bedensel ve devinimsel özellikleri dikkate alınarak sanal gerçeklik uygulamaları geliştirmeyi düşünüyoruz. Yani bir adım daha ileri giderek öğrencilerin özellikle temel becerileri ve ihtiyaçlarını gidermek üzere senaryo tabanlı etkileşimli materyaller hazırlanması planlanmaktadır. Bu bağlamda öğrencilerin, okuma-yazma becerilerini ileri düzeyde geliştirmeleri ve günlük aktiviteleri yapabilmeleri gibi özelliklere değinilecektir" diye konuştu.
Programı kullanan öğrencilerin performanslarından olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan özel eğitim öğretmeni Neslihan Baş ise "Çocuklar somutlaştırılmış şeyler görmek istiyorlar. Sanal ortam olduğu için çocukların daha çok dikkatini çekiyor. Programı çocukların tablet bilgisayarlarına da indirdik. Evlerinde de kullanabiliyorlar" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube

Amasya Üniversitesinden özel öğrenciler için harfleri öğreten program

En Çok Aranan Haberler