HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anayasa Mahkemesi'nden 'dokunulmazlık' kararı

Anayasa mahkemesi dokunulmazlıklarla ilgili yasa değişikliğinin iptali talebini reddetti.

Anayasa Mahkemesi'nden 'dokunulmazlık' kararı

Anayasa Mahkemesi, HDP ve bazı CHP milletvekillerinin, hakkında fezleke olan milletvekillerinin dokunulmazlığını bir defaya mahsus olmak üzere kaldıran anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

Dokunulmazlıkla ilgili düzenleme Meclis'te 376 oyla kabul edilmişti. Düzenleme mecliste kabul edildikten sonra HDP'nin tüm milletvekilleri, CHP'den ise Sezgin Tanrıkulu, Haluk Pekşen, Tanju Özcan, Namık Havutça ve Ceyhun İrgil Anayasa Mahkemesi'ne iptali için başvuru yapmıştı.

Başvuruların bireysel başvuru olmadığı ve Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca yapıldığı bildirilmişti.

ANAYASA'NIN 85. MADDESİ NE DİYOR?

Anayasa'nın 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine ilişkin karar verilmesi hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak 7 gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasa, kanun veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Yüksek Mahkeme'ye başvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesinin, iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü yer alıyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler