HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anıtkabir’in alanı 2023’te 100 bin metrekare azalacak

Mimarlar Odası, Anıtkabir tartışmasına ilişkin yeni inceleme sonuçlarını paylaştı. Bu sonuçlara göre; Anıtkabir daralacak. Yaklaşık 100 bin metrekarelik alan konut alanına dönüştürülecek. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Bu plan değişikliğinin savunulacak bir yanı yok. Plan ideolojik kararlar sürecinin bir parçasıdır. Anıtkabir'e bakım yapmıyorlar. Anıtkabir itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor" dedi.

Anıtkabir'in Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin açıkladığı sit sınırları planı ile belediyenin 2023 Nazım İmar Planı'nı karşılaştıran Mimarlar Odası'nın raporuna göre Anıtkabir'de cumhuriyetin 100'üncü yılında şu değişiklikler yapılacak:

– Anıtkabir'in sit sınırları yalnızca Aslanlı Yol, tören meydanı ve mozoleden oluşan Anıtblok'u içine alacak.

– Anıtkabir daralacak. Yaklaşık 100 bin metrekarelik alan konut alanına dönüştürülecek.

– Muhafız Birliği'nin olduğu alan yapılaşmaya açılacak. 2023'te Muhafız Birliği olmayacak.

– Anıtkabir tarihi sit alanı sınırları içerisinde yer alan Anıtpark, sit alanı içerisinden çıkarılacak. Anıtkabir sit alanı çizgisi Fevzi Çakmak yolu ile belirlenecek. Anıtpark da konut alanı sayılacak.

-Anıtkabir'in hemen karşısında Anıttepe'de bulunan spor tesisi kaldırılacak. Spor tesisinin altı yer altı otoparkı olabilecek.

İDEOLOJİK BİR KARAR'

Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu plan değişikliğinin savunulacak bir yanı yok. Plan ideolojik kararlar sürecinin bir parçasıdır. Bir hafta önce Yılmaz Özdil de yazdı. Anıtkabir'e bakım yapmıyorlar. Anıtkabir itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor” diye konuştu. (Sözcü)


En Çok Aranan Haberler