HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ankara'da büyük patlama: 95 kişi hayatını kaybetti, 246 kişi yaralandı

Dün Ankara Tren Garı kavşağında 2 patlama meydana geldi. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nin açıkladığı son rakamlara göre Ankara'daki bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 95'e yükseldi.

Açıklamada "10 Ekim saat 23:10 itibariyle, menfur saldırı sonucu 48’i yoğun bakımda 246 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir." dendi.

Ankara'da meydana gelen bombalı saldırının ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Bakanlar, saldırıda toplamda 95 kişinin hayatını kaybettiğini, 246 kişinin ise yaralandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Selami Altınok "Güvenlik zafiyeti nedeniyle istifa etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Güvenlik açığıyla alakalı hiçbir şey söz konusu değildir" dedi.

Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başbakanlık'ta Ankara'daki patlamaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

-"ALANA GİRİŞTE GEREKLİ ARAMALAR YAPILACAKTI"-

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Ankara Tren Garı yakınında yaşanan bombalı saldırıya ilişkin bilgi verdi.

Altınok, "Gerek olayın olduğu alanda gerek Sıhhiye'de gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Sıhhiye'de bariyerlemeler yapılmıştı. Alana girişte gerekli aramalar yapılacaktı" dedi.

İçişleri Bakanı Selami Altınok, 1 Ekim Emek Platformu'nun Sıhhiye'de miting yapmak için Ankara Valiliği'ne müracaatta bulunduğunu ve uygun görülmesi üzerine sabah 09.00'dan itibaren özellikle il dışında gelen katılımcıların yoğun olarak Ankara Garı civarına geldiklerini ve buradan da miting saatinde Sıhhiye'ye geçeceklerini ifade etti. "Gerek olayın olduğu alanda gerek Sıhhiye'de gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır" diyen Altınok, "Sıhhiyede bariyerlemeler yapılmıştı. Alana girişte gerekli aramalar yapılacaktı. Maalesef acımız büyük. Çalışmalar devam ediyor. Gerekçeler kimler tarafından yapıldığı nasıl olduğu noktasında emniyet kuvvetlerimiz güvenlik kuvvetlerimiz gerekli çalışmaları yapıyor" diye konuştu.

Altınok, ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının saat 23.10 itibariyle 95 kişi olduğunu bildirdi. Terör saldırısında hayatını kaybeden 52 kişinin isimleri de açıklandı.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada, saat 10.04'te Ankara Tren Garı önünde meydana gelen bombalı saldırılar sonrasında başlatılan soruşturma sürecinin devam ettiği belirtildi.

Saldırıyı gerçekleştiren odakların tespiti ve bir an önce adalet önüne sevk edilmesi için gerekli çalışmalar yapılmakta olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"10 Ekim saat 23.10 itibariyle, menfur saldırı sonucu 48'i yoğun bakımda 246 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. Olayda 95 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ankara genelinde 29 hastanede tüm birimlerimiz teyakkuz halinde görevlerinin başındadır. Acil hasta nakli ihtiyacı ihtimaline karşı 5 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçak hazır bekletilmektedir. Patlama anından itibaren 57 ambulansımız görev yapmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın kimlik tespiti ve otopsi işlemleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülmektedir. Bu çerçevede otopsi işlemleri biten cenazeler gecikmeksizin ailelerine teslim edilmektedir. 10 cenaze ailelerine teslim edilmiştir."

Ayrıca açıklamada, "Devletimizin tüm birimleri yaşanan acının hafifletilmesi ve bir an önce cenazelerin ailelerine teslim edilmesi için azami çaba göstermektedir. Gerekli açıklamalar Başbakanlık Koordinasyon Merkezi tarafından yapılmaya devam edilecektir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kere daha Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadesi kullanıldı.

"AMBULANSLAR OLAYA İLK ANDA MÜDAHALE ETTİ"-

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ankara Tren Garı yakınlarındaki bombalı saldırının ihbarının 10.04'te geldiğini belirterek, "10.08'de ambulanslarımız harekete geçmiş ve 10.11 itibariyle olay yerinde 21 ambulansımız ekipleriyle birlikte vakalara ulaşmıştır" dedi.

Müezzinoğlu, olay anında, olay yerinde dört ambulansın görevli olduğunu ve o ambulansların ilk andan itibaren olaya müdahale ettiğini söyledi. İlk andan itibaren olaya dinamik bir şekilde müdahale olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Eylemin büyüklüğü, iki ayrı noktada patlamanın olması ve olay yerinde olağanüstü bir panik ortamının olması sebebiyle hem kayıplarımızın çoğalması hem de yaralılarımızın hızla hastaneye ulaşmasında bazı aksamalar olabilir" diye konuştu.

"YARALILARDAN 28'İ YOĞUN BAKIMDA, 18'İ AMELİYATTA"-

Cumartesi günü olması sebebiyle, cerrahi ekiplerin hızlı bir şekilde hastanelere geldiğini belirten Müezzinoğlu, patlamaya ilişkin rakamsal verileri açıkladı:

"Olaydan 15 dakika sonra olay yerindeki ambulans sayımız 56 ekibe dönüştü. Yoğun bir yaralı trafiği oluştu, bu yaralı trafiğinde ayaktan gelenler dışında şu anda hastanelerimizde 246 hastamız tedavi oluyor. Bunlardan 28'i yoğun bakımlarda, 18'i ameliyathanede tedavi ortamında ve olay yerinde kaybettiğimiz vaka sayımız ne yazık ki 62. Bize ağır yaralı olarak gelip de kaybettiğimiz vaka sayımız da 24. Gerçekten çok ağır tablo. Yine ameliyathanede olan vakalarımız yoğun bakımlarda olan vakalarımız dolayısıyla kayıplarımızın artmasından da açıkçası korkuyoruz."

Sağlık hizmetlerinde sonraki süreçlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için İstanbul'dan uzman hekimlerin getirildiğini kaydeden Müezzinoğlu, "İllerinden bir talep olursa ambulans helikopterlerimiz, ambulans uçaklarımız hazır" diye belirtti.

Sosyal medyada vatandaşları paniğe götürecek haberlerin paylaşılmasının terör eylemini daha da ağırlaştıran bir durum olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, "Biz ısrarla kan ihtiyacımızın olmadığını ifade ediyoruz. 5 bin ünitenin üzerinde kanımız hastanelerimizde hazır. İhtiyaç olduğu andan itibaren ilave 3 bin üniteyi de yedek olarak yine hazırlamış durumdayız" dedi.

"PROFESYONELCE ORGANİZE EDİLDİĞİ ANLAŞILAN BİR TERÖR EYLEMİ"-

Paniğe vesile olmamak adına her türlü tedbirin alındığını ifade eden Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığında 10.20 gibi kriz masasını kurduk. Bütün sağlık bilgilerini takip ediyoruz. Gerek başbakanlıktaki koordinasyon merkezine gerekse hastanelerimizle entegrasyona ilave ihtiyaçlarımız anlamında alınabilecek bütün ihtiyaçları kriz masasından şekillendiriyoruz. Vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemelerini özellikle vurgulamak istiyorum. Yaralısı olan, kaybıyla ilgili telaşı olan tüm vatandaşlarımıza ALO154 hattı ile devamlı 24 saat hizmet verecek altyapıyı da kurduk."

Müezzinoğlu, "İnsanlarımızı kaybettiğimiz haince düzenlenmiş bir terör eylemiyle karşı karşıya kaldık. Bedeli ağır olan, kaybımızın ağır olduğu son derece haince ve profesyonelce organize edildiği anlaşılan bir terör eylemine muhatap olduk. Milletimizin başı sağ olsun. Kaybettiğimiz vatandaşların ailelerine başsağlığı diliyorum sabırlar diliyorum. Yaralılarımıza şifalar diliyorum" diye konuştu.

3 GÜN ÖNCE BİLGİ GELMİŞ

Olaydan kısa bir süre sonra Çevik Kuvvet’in alana girmeye çalışmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Bu sırada olay yerinde bulunan TOMA’lardan su sıkıldı ve biber gazı atıldı. Patlamanın hemen ardından olay yerine İstihbarat, Terör, Asayiş, Güvenlik olmak üzere yüzlerce polis sevk edildi. Ancak yaşanan kargaşa ve oluşan tepki nedeniyle polis patlama bölgesine giremedi. Mitingi düzenleyen kişilerce anons yapılarak alanın boşaltılması istendi. Türkiye’nin güvenlik önlemleri açısında birinci sırada olan Ankara’da 2 canlı bombanın aynı anda kendilerini patlaması güvenlik zafiyeti sorularını da gündeme getirdi. İstihbarat ve terör birimlerine 3 gün önce gelen istihbaratta mitinge bombalı bir saldırı düzenlenebileceği uyarısı yapıldı. Yazıda, mitinge yönelik, ses getirecek bir eylem hazırlığı olduğu, önlemlerin buna göre alınmasının istendiği öğrenildi. Bu talimat doğrultusunda terör ve istihbarat birimlerinin, mitingin yapılacağı alanın etrafında 2 gün önceden önlemler almaya başladığı bildirildi. Dün geceden itibaren de bomba imha uzmanları, terör ve istihbarat ekiplerinin miting bölgesinde önlem aldığı, alana giriş noktalarında kontrol noktaları oluşturduğu belirtildi. Miting alanın ise dün sabah saat 05.00’ten itibaren dedektör köpeklerle arandığı öğrenildi.

RUTİN UYARI

Üst düzey bir emniyet yetkilisi gelen istihbarat uyarısıyla ilgili “Kritik dönemlerdeki büyük miting, eylem ve toplumsal olaylar öncesi bu uyarılar yapılır. Birçoğunda bu istihbaratlar doğru çıkmaz. Bu uyarı da rutin yapılmış, önlem alınmasına yöneliktir. Bu miting öncesi de aynı uyarı yapılmış, gerekli önlemler alınmış” dedi.

ANKARA’DA 3 GÜNDÜR İKİ CANLI BOMBA ARANIYORDU

ANKARA’da, üç gündür kent genelinde iki canlı bombanın arandığı öğrenildi. İstihbarat birimlerinin üç gün önce “mitingde eylem yapılabilir” uyarısı ile bağlantılı olarak biri kadın iki canlı bomba uyarısı da yapıldığı öğrenildi. Eylemi de yapacakları değerlendirilen kadın ve erkek canlı bombacıların fotoğrafları tüm birimlere dağıtılırken emniyet genel müdürlüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü, merkez ilçe emniyet müdürlükleri ile polis merkezlerinin panolarına da asıldığı öğrenildi. Terör ve istihbarat birimlerinin isim ve fotoğrafları bildirilen canlı bombaları yakalanması için Ankara genelinde iki gün üst üste çok sayıda operasyon yaptığı, kent genelinde asayiş denetimi yapıldığı, ancak bir sonuç alamadığı öğrenildi. Dünkü canlı bombaların aranan bu iki kişi olup olmadığı üzerine çalışma yürütülüyor.

AĞABEY ŞÜPHESİ

Patlama sonrası yapılan ilk değerlendirmelerde Suruç’ta canlı bomba eylemi yapan Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyinin eylemi yapabileceği belirtildi. Suruç’ta 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bomba eylemi sonrasında, Alagöz ve ağabeyi yunus emre Alagöz’ün Suriye’de bomba eğitimi aldıkları ve sonrasında yasadışı yollardan Türkiye’ye giriş yaptıkları tespit edilmişti. Alagöz Ailesi’nin başvurusu üzerine her iki kardeşin de Emniyet’te ‘terör nitelikli kayıp’ olarak kayıtlarının bulunduğu bildirildi. Alagöz ile HDP’nin Diyarbakır mitinginde bombalı saldırı düzenleyen Orhan Gönder’in aynı gruba bağlı oldukları, aynı dönemde Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldıkları bilgisine de ulaşıldı. Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün canlı bomba eylemi yapmasının ardından ağabeyi Yunus Emre Alagöz’ün de eylem hazırlığında olduğu istihbaratı alınmış, Alagöz’ün yakalanması için de 81 il Emniyet Müdürlüğü ile güvenlik birimleri uyarılmıştı.

Suruç saldırısının ardından gündeme gelen Adıyaman’daki IŞİD yapılanmasıyla ilgili Emniyet’in yaptığı incelemede, canlı bomba eylemcisi olabilecek 16 kişilik listeyi 81 il emniyet müdürlüğüne göndermişti. Adıyaman Grubu olarak bilinen 16 kişilik liste fotoğraflarıyla birlikte emniyet müdürlüklerine gönderilerek, bu kişilerin eylem yapabileceği belirtilmişti. Suruç’taki canlı bomba saldırısının hemen ardından gönderilen bombacı eylemci listesinde Mustafa Dokumacı, Hacı Yusuf Kızılbay, Kasım Dere, Mahmut Gazi Dündar, Mehmet Mustafa Çevik, Ömer Deniz Dündar, Yakup Aktulum, Mehmet İşik, Mehmet Taşar, Muhammet Zana Alkan, Ersal Ocak, Mahmut Gazi Tatar, Recep Yaman, Memet İşbar, Salih Küçüktaş ve Suruç eylemcisi Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz isimleri ve fotoğrafları yer almıştı.

BAKAN İPEK: "16 CUMHURİYET SAVCIMIZ YOĞUN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR"-

3 bakanın ortak basın toplantısında bilgi veren Adalet Bakanı Kenan İpek, ilk olarak "Milletimizin varlığına ve bütünlüğüne yönelik bu terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine de başsağlığı dilerim. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

Bakan ipek daha sonra şu bilgileri verdi:

"Olayın Adli boyutu ile ilgili 4 cumhuriyet başsavcımız 16 cumhuriyet savcımız yoğun çalışma yürütüyor. Adli Tıp boyutuyla ilgili İstanbul'dan da ekipler sevk ettik. İnşallah en kısa zamanda otopsileri tamamlayarak cenazeleri ailelerine teslim edilecek. İnşallah olayın arka planında olanlar aydınlatılacak."

-"VEFAT EDEN POLİSİMİZ YOKTUR"-

Patlamada hayatını kaybedenler arasında polis olmadığını belirten Adalet Bakanı İpek, sadece 9 hafif yaralı polis memuru olduğu bilgisini verdi.

-"MİTİNGLE ALAKALI HERHANGİ BİR GÜVENLİK ZAFİYETİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"-

Güvenlik zafiyeti olduğu ve sorumluluk alarak istifa edip etmeyeceği sorulan Bakan Altınok, "Güvenlik açığıyla alakalı hiçbir şey söz konusu değildir. Miting alanına girişlerde arama yapılacaktır. Miting alanı dışındaki herhangi bir alanda insanların farklı illerden gelip mitinge yürüme alanında meydana gelmiştir. Buna rağmen güvenlik güçleriz mekân ve zemin aramalarını yapmıştır. Mitingle alakalı herhangi bir güvenlik zafiyeti olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Ayrıca Altınok, patlamanın canlı bomba olup olmamasına ilişkin bilgilerin soruşturmanın selameti açısından açıklanamayacağını söyleyerek, "Bir takım bilgi ve gelişmeler olmasına rağmen sizlere verebilecek durumda değilim. Çalışmalara mani olacağı için sizlerle paylaşamayacağım" dedi.

Altınok, ilk patlamanın 10.04'te havuz bulunan alanda, ikinci patlamanın ise 3 saniye sonra yanında meydana geldiği bilgisini verdi.

ANKARA'DA KARA CUMARTESİ

Öğle saatlerinde yapılacak 'Emek, Barış, Demokrasi' mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı önünde saat 10.00 sıralarında patlamalar meydana geldi. Patlamalar bölgede paniğe yol açtı. Tarihi tren garının da büyük hasar aldığı öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı öğle saatlerinde açıklama yaparak 30 kişinin öldüğünü, 126 kişinin de yaralandığını duyurdu. Saat 16:00 sıralarında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı açıklamada ölü sayısının 95 olduğunu, yaralı sayısının da 246 olduğunu açıkladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada patlamayla ilgili 5 savcının görevlendirildiği bildirildi.

Sıhhiye Meydanı'nda bugün "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" konulu toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenecekti. Mitingin toplanma yeri tren garı olarak belirlenmişti. Patlamaya canlı bombanın sebep olduğu iddia ediliyor.

İŞTE PATLAMA ANI

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması, şöyle: "10.10.2015 tarihinde 12:00-16:00 saatleri arasında, Ankara Tren Garından Sıhhiye meydanına kadar toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacağı bildiriminde bulunulmuştur. KESK, DİSK, TMMOB ve Tabipler Birliği ve diğer sivil toplum örgütlerinin katılımı ile saat 09:30 itibariyle Ankara Tren Garı önünde toplanmaların başladığı ve katılımın devam ettiği sırada, saat 10:04 civarında henüz sebebi belirlenemeyen iki ayrı patlama meydana gelmiştir. Patlama sonucunda ilk belirlemelere göre 95 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 246 vatandaşımızın ise yaralandığı değerlendirilmektedir. Yaralıların tedavileri çeşitli hastanelerde devam etmektedir. Demokrasimizi ve Ülkemizin huzurunu hedef alan bu menfur saldırıyı lanetle kınıyoruz. Olayla ilgili bütün birimlerimiz çalışmalarını sürdürmekte olup, gelişmeler hakkında kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Milletimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz"

Patlamanın olduğu bölge

GÖRGÜ TANIĞI DEHŞET ANLATTI

Bir görgü tanığı patlamanın meydana geldiği anı, ''Patlamalardan biri halay çekenlerin ve çantaların bırakıldığı yerde meydana geldi'' diye anlattı.

YOLLAR KAPATILDI

Kızılay ve Sıhhiye'ye yollar kapatıldı, güvenlik önlemleri artırıldı.

DAVUTOĞLU'NDAN TELEFON

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da meydana gelen patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Selami Altınok ile görüştü. Davutoğlu, aynı zamanda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan da olayda hayatını kaybedenler ve yaralıların durumuyla ilgili bilgi aldı.

ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan programlarını iptal etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Ankara'da patlama haberi sonrası İstanbul'daki miting ve programlarını iptal etti.

TWİTTER’A YAVAŞLATMA

Türkiye’yi derinden sarsan Ankara’nın merkezindeki terör saldırısı sonrası, sosyal medya hesapları da yavaşlatıldı. Mahkeme kararına dayanmayan yavaşlatma nedeniyle birçok vatandaş Facebook ve Twitter’a VPN üzerinden ulaştı. Karar nedeniyle sosyal medyaya VPN kanalını kullanarak giren birçok yurttaş tepkilerini yine sosyal medyada gösterdi. Twitter’ın “Policy” isimli resmi hesabından erişim sorunuyla ilgili açıklama geldi: “Türkiye’de birçok yerde Twitter’a erişim sorunu haberleri alıyoruz. Sorunu araştırıp erişimi tekrar sağlamayı umuyoruz.”

Sosyal medyada olaya ilişkin yapılan yorumlardan bazıları şöyle:


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler