HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arama kurtarmanın keskin burnu 'Naz'

Bitlis Müdürlüğünde görevli dedektör köpek "Naz", Doğu Anadolu Bölgesi'nde arama kurtarma ekiplerine sağladığı katkıyla adından söz ettiriyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan sel, çığ, deprem gibi afetlerin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarına katılan Van AFAD'ın keskin burnu Naz, özellikle kayıp kişilerin bulunmasında ekiplere büyük katkı sağlıyor.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde de enkazdaki 4 kişiyi bularak canlı kurtarılmasını sağlayan Naz, katıldığı arama kurtarma çalışmalarında şimdiye kadar çok sayıda kişinin bulunmasına katkı sundu.

Uluslararası sertifikaya sahip olan ve İzmir'de düzenlenen dedektör köpek yarışmasında da ikincilik elde eden Naz'ın eğitmeni Niyazi Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan deprem, çığ, sel gibi afetler ile kaybolma olaylarında yürütülen çalışmalara Naz'ın da katıldığını söyledi.

Naz'ın bölgedeki kurtarma operasyonlarında birçok kişinin bulunmasını ve sağ kurtarılmasını sağladığını vurgulayan Özbek, "Naz, Doğu Anadolu Bölgesi'nde can kurtaran gibi çalışıyor. Bölgedeki en iyi köpeklerden biri. Bu bizim için bir şans. Bölgedeki her türlü göreve Naz katılıyor. Van depreminde 4 kişiyi buldu ve onlara ulaşmamızı sağladı. Bitlis'te de bir çığ olayına gittik. Orada da iki vatandaşın bulunmasına yardımcı oldu. Biz de her türlü arama kurtarma çalışmasına Naz ile gidiyoruz" dedi.

Özbek, 4 yaşındaki Naz'ın eğitimi, bakımı ve beslenmesiyle 3,5 yıldır yakından ilgilendiğine değinerek, çok özel bir köpek olan Naz'la aralarında oluşan bağ sayesinde, Naz'ın bir durum karşısında nasıl tepki vereceğini hissedebildiğini dile getirdi.

Naz'ın her türlü başarısının kendisini de gururlandırdığını vurgulayan Özbek, şunları kaydetti:

"Köpeklerimiz yılda bir defa sınava tabii tutuluyor ve bu sınavlarda başarılı olduğu zaman sertifika alıp arama kurtarma çalışmalarına katılmaya hak kazanıyor. Birçok arama kurtarma çalışmasına imza atan Naz da böyle bir sertifikayı almaya hak kazandı. Birçok göreve gitti ve çok başarılı oldu. Bölgede herhangi bir afet durumunda bize haber veriliyor. Biz de Naz'la bölgeye gidip çalışmalara katılıyoruz."

En Çok Aranan Haberler