HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arhavi’de HES projesi bilirkişi incelemesinde gerginlik

HES firması yetkilileri ve bilirkişi heyeti, inceleme sırasında yöre sakinlerinin yuhalaması ve tepki göstermesi üzerine araçlarına binerek bölgeden uzaklaştı.

Arhavi’de HES projesi bilirkişi incelemesinde gerginlik

Artvin’in Arhavi İlçesi'nde yapımı planlanan ve ilçe belediyesinin imar değişikliğiyle önünü açtığı hidroelektrik santral projesinin iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne açılan dava kapsamında bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı.

İstanbul ve Ankara’dan gelen Arhavililer ile birlikte yaklaşık 1500 kişinin sloganlar ve türküler eşliğinde karşıladığı HES firması yetkilileri ve bilirkişi heyeti, inceleme sırasında yöre sakinlerinin yuhalaması ve tepki göstermesi üzerine araçlarına binerek bölgeden uzaklaştı.

Kamilet Vaidisi'nde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesinde, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin suları 5 kilometre boyunca tünel ve borularla ilçenin Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılacak olan Kavak Hidroelektrik Santrali'ne taşınacak, üretilen elektrik aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılacak. Geçen yıl HES yapımı için ÇED olumlu raporu alan Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. Arhavi Belediyesi de 4 Eylül 2013 günü imar değişikliği kararı aldı.

CHP’li Belediye Meclisi üyelerinin karşı çıkmasına rağmen Ak Partili üyelerinin oy çokluğu ile daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi'nin bir bölümü konut dışı kentsel çalışma alanı ilan edilerek HES projesine onay verildi. Bölge halkı bunun üzerine HES projesinin iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ BÖLGEYİ İNCELEDİ

Dava kapsamında bilirkişi incelemesi için Rize İdare Mahkemesi hakimi Nihat Koçak, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Fakültesi öğretim görevlisi Kamil Kayabalı, Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlisi Hüseyin Atar ile Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi öğretim görevlisi Gülen Güllü ile bölge halkı adına avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu ve HES firması temsilcileri bölgeye geldi. Heyet HES inşaatının yapılacağı alanları gezdi, fotoğraflar çekerek notlar aldı.

ÇARŞI GRUBU DESTEK VERDİ

Bilirkişi incelemesini izlemek isteyen İstanbul ve Ankara’dan gelen Arhavililer ile yaklaşık 1500 kişi, HES’in yapılacağı inşaat alanında toplandı. Gruba İstanbul’dan gelen Beşiktaş’ın Çarşı Gurubu da 'Bu su hiç durmaz' pankartı ile destek verdi, 'Çarşı HES’lere karşı' sloganları attı.

Kalabalık 'Arhavi’de HES istemiyoruz' pankartları açarak 'HES’lere inat yaşasın hayat' sloganları attı. Kalabalık hep bir ağızdan, 'Arhavi dereleri denize akacak' türküsü söyledi.

"HEYETİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

Bilirkişi heyeti inceleme yaparken grup sloganlar atarak heyetin üzerine doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada bilirkişi heyeti ile onları koruyan polis ve görüntü almaya çalışan gazeteciler arasında gerginlik çıktı.

Vatandaşların yuhaladığı heyet kalabalığın üzerlerine geldiğini fark edince araçlarına binerek bölgeden uzaklaştı. Kalabalığa seslenen avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, mahkemenin bilirkişi heyetinin raporu ile lehlerine karar vereceğine ve HES projesinin iptal edileceğine inandığını söyledi.

“ARHAVİLİLER OLARAK DİRENECEĞİZ"

Burada Arhavi Doğa Koruma Platformu adına açıklama yapan Fatih Güney, Arhavililer olarak sularına dokundurtmayacaklarını belirterek, "Su hayatın vazgeçilmez temel taşı olup, suyun bu şekilde doğadan koparılması, suya adeta el konulması hem biz insanlar için, hem de bir parçası olduğumuz doğanın diğer canlıları için kabul edilemez. Arhavililer olarak direnmeceğiz ve HES’lere geçit vermeyeceğiz” dedi.

Yürüyüşe katılanlar sloganlar eşliğinde ilçe merkezine geldi ve eylem sona erdi. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler