HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asgari ücret tespitinde bekleyiş sona eriyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti bugün yapılacak toplantıyla belirleyecek. Asgari ücret için TÜİK'in belirlediği rakam bin 424 lira 70 kuruş olurken, DİSK'in isteği ise net bin 800.

Asgari ücret tespitinde bekleyiş sona eriyor

2014 yılının son günlerinde "2015 yılında uygulanacak asgari ücret ne kadar" sorusuna vatandaşlar cevap arıyor. 2015 yılında uygulanacak asgari ücretin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapacağı toplantının ardından belirlenmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİ BEKLENİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayı içerisinde önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ardından TİSK ve son olarak ise Türk-İş ile toplantılar yapmıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 30 Aralık'ta 4. toplantısını yapacak. Bakanlık'ta gerçekleştirilecek bu toplantıda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil edecek.

TÜİK'İN BELİRLEDİĞİ TUTAR BİN 424 LİRA 70 KURUŞ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından bu toplantıda alınacak kararların toplantının ardından Bakan Faruk Çelik tarafından kamuoyuna paylaşılması bekleniyor. Geçtiğimiz süreçte yapılan toplantılarda Türk-İş ile TİSK arasında çetin bir pazarlık yaşanmıştı. Üçüncü toplantıda komisyon tarafından görev verilmesiyle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcisi, bir işçinin geçimini sağlayabilmesi için gereken tutarı belirlemişti. TÜİK tarafından belirlenen asgari ücret miktarı bin 424 lira 70 kuruş olarak açıklanmıştı.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET 891 LİRA

2013 Aralık ayında işçi ve işveren temsilcileri arasında yine çetin bir pazarlık yaşanmış, bu pazarlığın sonucunda 2014 yılında asgari ücretin ilk 6 ayda yüzde 5 oranında, ikinci 6 ayda ise yüzde 6 oranında arttırılması kararaştırılmıştı.

DİSK GENEL BAŞKANI BEKO: ASGARİ ÜCRET NET BİN 800 LİRA OLMALI

Aralık ayında asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücretin ne bin 800 lira olması gerektiğine vurgu yaptı.

Kani Beko açıklamasında, "Zam oranı ile hükümet işçilere günlük 1 lira civarında bir zammı uygun gördüğünü duyurdu. Hükümet açlık sınırının altında bir asgari ücrette ısrar ederek, yeniden bir sosyal cinayete imza atacağını şimdiden ilan etti. Hükümetin zam oranının önceden açıklaması ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları bir kez daha anlamsızlaştı. Yıllardır 'orta oyunu' olarak nitelendirdiğimiz bu komisyon toplantılarının senaryosunu ve oyunun sonunu artık herkes biliyor." dedi.

SADECE PAYIMIZA DÜŞENİ TALEP EDİYORUZ

Beko, kişi başına düşen milli gelirin 2014 yılı itibarıyla aylık bin 800 lirayı aştığını ifade etti. Hükümetin bu rakamlarla övündüğünü söyleyen Beko, "Biz işçiler 4 kişilik hanemiz için payımıza düşenin sadece birini talep ediyoruz. En azından yaşamak için buna ihtiyacımız var. Ve soruyoruz: Hanemizin payına düşen aylık en az 7 bin 200 liramız nerede?" dedi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞ ORANI CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİNİN ARTIŞ ORANINA EŞİTLENMELİ

Asgari ücretin Cumhurbaşkanlığı bütçesiniN artış oranına eşitlenmesi gerektiğini ifade eden Beko, "Ekonomi büyürken biz alınteri döküyoruz, çalışırken biz ölüyoruz, biz sakatlanıyoruz, biz hastalanıyoruz. Madem Türkiye ekonomisi büyüyor, bizim aşımız, bizim ekmeğimiz neden büyümüyor? Büyümeden pay alsaydık, birilerini zengin ettiğimiz oranda zam alsaydık şimdi asgari ücret yaklaşık 1,800 lira olacaktı. Çünkü; Cumhurbaşkanlığı bütçesi geçtiğimiz yıla göre neredeyse 2 katına çıktı. Bu ülkede tüm değerleri üretenler için daha düşük bir artış kabul edilemez. Asgari ücret artış oranı, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin artış oranına eşitlenmelidir. Bu rakam yaklaşık net 1,800 liradır. Çünkü, 4 kişilik bir hanede yoksulluk sınırı 3,500-4,000 lira civarındadır. Asgari ücret için belirlenmesi gereken gerçek tutar aslında budur. Yoksulluğa mahkum eden ücrete asgari ücret denmez! İki kişi çalışmamıza rağmen çocuklarımızı yoksulluğa mahkum etmemek için net 1800 lira şarttır." ifadelerini kullandı.

SLOGAN: "ASGARİ ÜCRET 1,800 NET"

'Asgari Ücret 1,800 Net!' sloganı ile yüz binlerce işçiye ulaşmak istediklerini belirten Kani Beko, "Bu bildirileri kentlerin meydanlarında, işçi havzalarında, iş yerlerinde dağıtacağız. Türkiye’nin dört bir yanında stantlar açacak, basın açıklamaları düzenleyecek, eylemler, yürüyüşler organize edeceğiz. Ve de Asgari Ücret Tespit Komisyonu milyonlarca işçinin geleceğini belirlerken kapının önünde olacak ve şu sloganlarımızla kulaklarını çınlatacağız: Asgari ücret 1800 net! Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün." dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler