HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asgari ücrete yapılan artış beklentiyi karşılamadı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 6+6 zam yaptığı asgari ücretteki artış kimseyi memnun etmedi. İşçiler asgari ücret zammını az bulurken, işverenler ise asgari ücrete yapılan zam oranını fazla buldu.

Asgari ücrete yapılan artış beklentiyi karşılamadı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısının ardından asgari ücret belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, komisyon toplantısının ardından milyonlarca çalışanın merak ettiği asgari ücret tutarını açıkladı. Asgari ücret 2015'in ilk 6 ayı için net 949 TL, ikinci 6 için ise 1000 TL olarak belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil etti.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 12 ZAM

Asgari ücret, yapılan toplatının ardından Bakan Faruk Çelik tarafından açıklandı. Faruk Çelik açıklamasında, "16 yaş ayrımı kaldırılmış. Herkese tek bir fiyat verilmiştir. Eşini kaybetmiş asgari ücretliden vergi alınmayacak. Bütün bu gelişmeler ışığında bekar bir işçi için 2015 ilk yarısı için yarısı için brüt 1202 TL'ye yükseltilmiştir. İlk 6 ay 949 TL net. İkinci altı ay brüt 1274 TL net aylık ise 1000 TL olmuştur." dedi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 4. TOPLANTIDA BELİRLEDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayı içerisinde önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ardından TİSK ve son olarak ise Türk-İş ile toplantılar yapmıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 30 Aralık'ta 4. ve son toplantısını yaptı. Bakanlık'ta gerçekleştirilen bu toplantıda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil etti

TÜİK'İN BELİRLEDİĞİ TUTAR BİN 424 LİRA 70 KURUŞ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen asgari ücret tutarı Bakan Faruk Çelik tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Geçtiğimiz süreçte yapılan toplantılarda Türk-İş ile TİSK arasında çetin bir pazarlık yaşanmıştı. Üçüncü toplantıda komisyon tarafından görev verilmesiyle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcisi, bir işçinin geçimini sağlayabilmesi için gereken tutarı belirlemişti. TÜİK tarafından belirlenen asgari ücret miktarı bin 424 lira 70 kuruş olarak açıklanmıştı.

İŞVERENLERİ MEMNUN ETMEDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen 2015 yılında geçrli olacak asgari ücret işverenleri şoke etti. İşverenler asgari ücrete yapılan artışı fazla buldular. TİSK'in son teklifinin 6 ay için yüzde 4.5, ikinci altı ay için de yüzde 4.5 olduğu ancak yüzde 6+6 artış oranı karşısında büyük şok yaşadıkları belirtildi.

HÜKÜMET 3+3 İLE OTURDU

Hükümetin, yüzde 3+3'lük zam teklifiyle oturduğu masadan, yüzde 6+6 artış ile kalkıldı. Ancak bu oran ne işçi sendikalarını ne de işvereni memnun etti. Türk-İş temsilcileri "Getirebileceğimiz en iyi noktaya yükselttik. İşverenler şok oldu. Böyle bir oran beklemiyorlardı. Biz bu orana karşın muhalefet ettik" dediler.

TÜRK-İŞ RAKAMI BEĞENMEDİ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay hükümetin açıkladığı asgari ücret rakamları ile kendilerinin tespit ettiği rakamların uyuşmadığını dile getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcisi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. toplantısında, ağır işlerde çalışan bir işçinin geçimi için gereken asgari tutarı net bin 424 lira 70 kuruş olarak sunmuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler