HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Askeri tersanede kaza

İzmir'de bakım yapıldıktan sonra denize indirilmek istenen römorkör yan yattı. Görgü tanıklarının 'her şey 20 saniyede oldu' dediği kazada 1 astsubay, 7 er ve 2 işçi hayatını kaybeytti.

Karşıyaka ilçesindeki askeri tersanede öğle saatlerinde kaza meydana geldi.

Alaybey Askeri Tersanesi'nde bakımı yapıldıktan sonra denize indirilmek istenen, "TCG Değirmendere" adlı römorkör yan yattı. Kazada 8'i asker, 2'si sivil 10 kişi yaşamını yitirdi.

Türk Silahlı Kuvetleri'nden yapılan açıklamada "10 personelimiz hayatını kaybetti, 17 yaralı var" denildi.

AA muhabirinin olay yerinde edindiği bilgiye göre, İzmir Tersanesi'ndeki kaza öncesinde 27 Kasım'da bakıma gelen, "TCG Değirmendere" römorkörünün yanı sıra yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda hizmet veren ve ismi açıklanmayan bir mayın tarama gemisi de aynı havuzda bulunuyordu.

Bakım çalışması sona eren 2 gemiden ilk olarak mayın tarama gemisi yeniden denize indirilirken, bu sırada havuzda bulunan, "TCG Değirmendere" römorkörü, havuzun balans ayarının bozulması sonucu sağa doğru yan yattı.

VALİ TOPRAK: 8 ASKER, 2 SİVİL

Tersaneye giderek yürütülen çalışmaları yerinde takip eden ve olayla ilgili bilgi alan İzmir Valisi Mustafa Toprak , arama kurtarma çalışmalarının sona ermesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Toprak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Alaybey semtindeki İzmir Tersanesi'nde elim bir kaza meydana geldiğini ve 1'i astsubay, 7'si er, 8 askeri personel ile 2 sivil işçinin olayda yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Kazanın, öğle 12.50 sıralarında onarım için bir süre önce tersaneye gelen TCG Değirmendere römorkörünün havuzdan suya indirilmesi sırasında henüz teknik olarak bilinmeyen bir sebeple meydana geldiğini dile getiren Toprak, şu bilgileri verdi:

"İki tane gemi, biri indirildikten sonra diğerinde bir yatma oluyor ve ondan sonra dengeyi kaybettiği için bir deniz kazası meydana geliyor. O anda geminin, römorkörün içerisinde 1'i astsubay olmak üzere 8 asker, 2 de işçi bulunuyordu ve şu anda maalesef cesetlerine ulaşılmış oldu ve çıkarıldı. Yarın gerekli otopsi ve incelemeler yapıldıktan sonra belirlenecek bir saatte cenazeler kaldırılacak."

İÇERİDE KİMSE KALMADI
Vali Toprak, olayla ilgili askeri savcılığın incelemesinin sürdüğünü, ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun da tersaneye gelerek, olayla ilgili bilgi aldığını bildirdi.

Olayda halen kayıp olarak aranan personel olup olmadığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Toprak, "İçeride var olduğu, kaybolduğu bilinen 10 kişinin hepsinin maalesef cesetlerine ulaşıldı, çıkarıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın, milletimizin ve şehitlerimizin ailelerinin başı sağolsun ve umuyoruz ki, bundan böyle elim kazaları yaşamayalım" dedi.

Toprak, yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu, yan yatan römorkörün yeniden yüzdürülmesi işleminin ise teknik incelemenin sona ermesinin ardından yapılacağını sözlerine ekledi.

'VİNÇ DE BAKIM İÇİN SIRADAYDI' İDDİASI
Öte yandan, İzmir Tersanesi'nde yan yatan römorkörün kaldırılması için gönderilen yüzer vincin, bir süreden beri aynı tersanede bakım için sıra beklediği iddia edildi.

İzmir Limanı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ege Denizi'ndeki tek tersane olan İzmir Tersanesi'nde, "TCG Değirmendere" isimli römorkörün yan yattığı kazanın ardından acilen göreve çağrılan, "TCDD Barbaros" isimli yüzer vinç, aynı tersaneden yoğunluk nedeniyle bakım için randevu alınamaması üzerine bir süre önce faaliyetini durdurdu.

Geminin bakımının yapılamaması nedeniyle Türk Loydu tarafından limana bağlanması yönünde karar verildi. Bugün yaşanan kaza sonrası talep üzerine özel izinle olaya müdahale eden vinç, kazada kaybolanların bulunması çalışmalarında görev aldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler