HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir? İşte videolu aşure tarifi...

Aşure Günü geçti ama aşure yapılmaya devam ediliyor. Bu yüzden aşure nasıl yapılır merak ediliyor. Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü için evlerde hazırlıklar başlamıştı. Bu kapsamda aşure nasıl yapılır sorusu da sorulmaya başlanmıştı. Aşure nasıl yapılır sorusu için farklı tarifler söz konusu. Haberimizde aşure nasıl yapılır sorusunun cevabını bulabilirsiniz. İşte videolu aşure tarifi ve aşure malzemeleri listesi...

Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir? İşte videolu aşure tarifi...

Aşure Günü gerçekleşse de aşure yapılmaya devam ediyor. Muharrem ayı içerisinde yer alan ve bu ayın olmazsa olmazı aşureler dağıtılmaya başlandı. Bir geleneksel olan ve bu ay ile bereketlenen aşure tarifi ise herkesin tarzına göre değişiyor. Bu yüzden aşure malzemeleri de değişkenlik gösterebiliyor. Birbirinden farklı aşure tariflerinin hepsi de güzel oluyor. Biz de sizler için aşure nasıl yapılır sorusunu bu haberde yanıtlıyoruz. İşte videolu aşure tarifi ve aşure nasıl yapılır, aşure malzemeleri nelerdir sorularının cevabı...

Muharrem ayı "Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Muharrem ayının 10. günü olan Aşure günü hangi güne denk geliyor merak ediliyordu. Muharrem ayı, bu sene 21 Eylül Perşembe gününe, Aşure günü ise 30 Eylül Cumartesi günü denk geldi.

AŞURE MALZEMELERİ NELER?

Aşurenin belirli bir tarifi yoktur. Bölgeler arasında farklıklar gösterir. Geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenir. Bazıları adından dolayı 10 madde ile yapılması gerektiğini söyler. Aleviler ise hep 12 madde kullanarak aşure yapar.

Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibarıyla vegandır. Aşure Türkiye'nin mutfak geleneğinin yanı sıra çevredeki ülkelerin çoğunda, Hristiyan ve Yahudi kültürlerin bir parçası olarak da çeşitli isimler altında hazırlanmaktadır.

Ermeni ve Rum kültüründe de vardır. Ermeniler, 6 Ocak'ta "anuş-abur" yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları "koliva"yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştirmektedirler.

Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı'nda Hüseyin'in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen hayvan dahil) şiddet olduğunu idrak ederler.

AŞURE NASIL YAPILIR?

Aşure nasıl yapılır sorusunun farklı cevapları olsa da klasik aşure tarifi her zaman geçerliliğini koruyor. 30 Eylül Cumartesi gününe denk gelen Aşure günü evlerde kaselere dolan aşureler dağıtılmak üzere hazırlanacak. Peki aşure nasıl yapılır? İşte videolu aşure tarifi...

AŞURE TARİFİ

8-10 kişilik
10 dakika
Tencerede orta ateşte 35 dakika

Malzemeler

Buğday (2 su bardağı)
Kuru fasulye(1 su bardağı)
Nohut (yarım su bardağı)
Fındık (1 su bardağı)
Kuru Üzüm (yarım çay bardağı)
Kuru kayısı (1 çay bardağı)
Ceviz (1 çay bardağı)
Nişasta (3 çorba kaşığı)
Dolmalık fıstık (1 çorba kaşığı)
Fıstık içi (1 çorba kaşığı)
Kuşüzümü (yarım çay bardağı)
Kuru incir (5-6 adet)
Şeker (1.5 su bardağı)
Su (9 su bardağı)
Sıcak Su (1 litre)

Püf Noktası

Bir gece öncesinden nohutu ve fasulyeyi ılık suda, buğdayı da normal ısıdaki bir suda ıslatın. İsteğe göre malzemelerin içine gülsuyu da ekleyebilirsiniz. Aşurenin üzerini toz tarçın, nar taneleri, fıstık, kuş üzümü ya da fıstık içi ile süsleyebilirsiniz.

Adım Adım Pişirme

1- Bir tencereye 2 su bardağı buğdayı, başka bir tencereye 1 su bardağı fasulyeyi, üçüncü bir tencereye de yarım su bardağı nohutu dökün. Her bir tencereye 3 su bardağı sıcak su dökün ve hepsini haşlayın. Haşladıktan sonra sularını dökün. 5-6 adet kuru incir ve 1 çay bardağı kuru kayısıyı küçük küpler halinde dilimleyin.

2- Haşladığınız nohutu ve fasulyeyi buğdayın kaynadığı tencerede toplayın. Üzerindeki suyu 1 litreye tamamlayın. Hepsini orta ateşte bir taşım kaynatın. 1.5 su bardağı şeker, yarım çay bardağı üzüm, kestiğiniz kayısı ve incirleri tencereye ekleyin.

3- 1 çay bardağı cevizi bıçakla dilediğiniz kadar küçülterek kesin. Cevizleri de tencerenin içine ilave edin ve 1-2 dakika kaynatın. Ardından fındıkları bütün halinde tencereye koyun.

4- Bu sırada ayrı çukur bir kapta 3 çorba kaşığı nişasta ve 1 çay bardağı suyu iyice çırpın. Çırptıktan sonra tenceredeki karışımın içine dökün. Orta ateşte yaklaşık 10 dakikada aşureniz hazır.

NEDEN AŞURE PİŞİRİYORUZ?

Muharrem ayının İslam tarihinde belli başlı üç önemli özelliği vardır. Birincisi oruç, ikincisi Hicrî takvimin başlangıcı olması, diğeri de Hz. Hüseyin ve evlatlarının Kerbela'da şehit edilmesidir.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler