HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atanamayan öğretmenlerin yüzde 35'i intiharın eşiğinde

Türkiye'de sayıları 300 bini aşan atanamayan öğretmenlerin yüzde 35'i işsizlik nedeniyle intiharın eşiğine geldi.

ANKARA (ANKA) - Bağımsız Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, çoğunluğunu 3 yıl ve üstü süredir atanamayan öğretmenlerin oluşturduğu büyük bir grup intihar eğiliminde. Atanamama süresi arttıkça öğretmenlerde sinirsel rahatsızlıkların ve buna bağlı olarak intihar eğiliminin artması da araştırma kapsamında ortaya çıkan sonuçlardan oldu.

Türkiye'de sayıları 300 bini aşan atanamayan öğretmenlerin yüzde 35'i işsizlik nedeniyle intiharın eşiğine geldi. Bağımsız Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, çoğunluğunu 3 yıl ve üstü süredir atanamayan öğretmenlerin oluşturduğu büyük bir grup intihar eğiliminde. Atanamama süresi arttıkça öğretmenlerde sinirsel rahatsızlıkların ve buna bağlı olarak intihar eğiliminin artması da araştırma kapsamında ortaya çıkan sonuçlardan oldu.

Bağımsız Eğitim-Sen'in Türkiye genelinde 2 bin 132 atanamayan öğretmen ile yaptığı anket çalışması atanamayan öğretmenlerin yüzde 35'inin intihar eğiliminde olduklarını ortaya çıkardı. Ankete katılanlara yöneltilen "Atamanızın yapılmadığı süre içerisinde hiç intiharı düşündünüz mü?" sorusuna atanamayan öğretmenlerin yüzde 35'i evet yanıtını verirken, yüzde 22'si hayır yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 43'ü ise bu soruyu yanıtlamak istemediklerini ifade etti.

İntiharı düşünenler arasında yapılan analizde ise büyük bir çoğunluğunun 3 yıl ve daha üstü süredir atama bekledikleri sonucu ortaya çıktı. Araştırmada atama bekleme süresi arttıkça intihara olan eğilimin de arttığı gözlendi.

-AÇIK 100 BİN, 40 BİN ATAMA OLACAK-

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın geçtiğimiz hafta Adana'da öğretmenlerle biraraya gelip esnafı ziyaret ederken yanına yaklaşan bir kadının beden eğitimi öğretmeni olan yeğeninin ataması yapılmadığı için intiharı düşündüğünü söylemesi üzerine Avcı'nın sadece "Sakın ha" demekle yetindiğinin ifade edildiği açıklamada, ancak bu gerçeği önleyecek tedbirlerin alınmadığına dikkat çekildi. Avcı'nın şuan Türkiye'de 100 bin öğretmen açığı olduğunu açıklamasına rağmen bu Ağustos'ta yalnızca 40 bin öğretmen alınacağına vurgu yapılan açıklamada, 260 bin öğretmenin yine "atanamayan öğretmen" unvanı taşıyacağı kaydedildi.

-BAĞIMSIZ EĞİTİM-SEN BAŞKANI SOY: 300 BİN GENÇ PSİKOLOJİK TRAVMA YAŞIYOR-

Bağımsız Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdullah Soy konuya ilişkin açıklamasında "Öğretmenlik mesleğine kavuşma arzusu içerisinde yanıp tutuşan 300 bin atanamayan öğretmenimiz var. Bunlar, kaderlerine terk edildiğini düşünerek başta Kamu Görevlileri Sendikaları olmak üzere bütün sivil toplum örgütlerinin kendilerine sahip çıkmasını bekliyor. STK'lar hükümetin harekete geçirilmesini sağlayarak atanamayan öğretmenlerimizin atamalarının yapılmasına destek ve katkı sağlamalıdırlar" dedi.

Araştırma sonuçlarında da açık olarak görüldüğü gibi 300 bin gencin psikolojik travma yaşadıklarını, toplumla ilişkilerini kesme noktasına geldiklerini söyleyen Soy, "Bu gençlerimizin içinde bulundukları bu çıkmazdan bir an evvel kurtarılması gerekiyor. Aksi takdirde geri dönüşümü olmayan büyük yaralar açılmasına sebep olacaktır" ifadesini kullandı.

Atanamayan öğretmenlerin büyük çoğunluğunun harçlıklarının ailesi tarafından karşılandığını bu durumun üniversiteyi bitirmiş bir genç için ne kadar zor bir durum teşkil etiğini anlatmaya bile gerek olmadığını söyleyen Soy, bu yıl yapılacak 40 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu ve bu rakamın çok üzerinde ihtiyaç olunmasına rağmen atama yapılmadığını söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler