HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atatürk Havalimanı'nda güvenlik zafiyeti yaşandı mı

Atatürk Havalimanı'nda 24 Ekim günü meydana gelen olayda, yolcuların giriş çıkışlarında pasaport ve kimlik bilgilerinin girildiği 'POLNET' bilgi sisteminde akşam saatlerinde arıza meydana geldi.

Atatürk Havalimanı'nda güvenlik zafiyeti yaşandı mı

Atatürk Havalimanı'nda Polnet bilgi sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle girişlerin manuel olarak yapılmasının yanlış olduğunu savunan 2 polis memuru savcılığa suç duyurusunda bulunurken, Emniyet yetkilileri ise bu tür durumlarda manuel olarak giriş çıkışların yapılmasının talimatlara uygun olduğunu savundu.

Arızanın saatlerce sürmesi nedeniyle, yolcuların kuyrukta beklememesi ve uçuşların etkilenmemesi için pasaport kontrollerinin manuel olarak yapılması için pasaport bankolarında bulunan polislere talimat verildi. Ancak görevli bazı polisler, "sözlü talimat" yerine "yazılı emir" isteyerek, kimlik kontrolü yapılmadan ülkeye giriş-çıkış yapılmasının doğru olmadığını belirttikleri bir rapor hazırladı. Rapor hazırlayan polisler hakkında ise verilen emre uymadıkları gerekçesiyle idari tahkikat başlatıldı.

"MANUEL KAYIT TALİMATLARDA VAR"

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü POLNET bilgi sistemlerinde belirli zaman periyotlarında arızalar meydana geliyor. Yolcuların mağdur olmaması ve uçakların iniş kalkışlarının aksamaması için de, 2013 yılında yayımlanan bir genelgeyle, bu tür POLNET arızası durumlarında pasaport işlemleri manuel olarak yapılıyor. Ancak manuel işlemler sırasında, hakkında arama kararı bulunan yolcuların tahdidi görünmüyor. Manuel işlem yapıldığı zaman, pasaport işlemleri yapılan kişilerin listesi Ankara'ya Bilgi İşlem bölümüne gönderiliyor. Geçmişe dönük veri girişi yapılıyor. Manuel işlem yapıldığında, işlemi yapan polisin, hakkında arama kararı bulunan yolcunun girişiyle ilgili sorumluluğu bulunmuyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler