HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atatürk ölümünün 74. yılında anılacak

Yarın yapılacak "Atatürk'ün 74. Ölüm Yıldönümü" anma törenleri Anıtkabir'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında devlet erkânının Atatürk'ün Mozolesine çelenk koymasıyla başlayacak.

ANKARA(ANKA) - Başkentte olaylı 29 Ekim kutlamalarının ardından gözler Ulu Önder Atatürk'ün sonsuzluğa yürüyüşünün 74'üncü yıldönümü dolayııyla 10 Kasım'da yapılacak etkinliklere çevrildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışı gezisi nedeniyle Anıtkabir'deki törenlere katılamazken, CHP örgütleri bulundukları il ve ilçelerde Atatürk anıtlarına çelenk koyacak. Tarihte ilk kez bir 10 Kasım töreni Başbakan'ın yokluğunda yapılacak.

Yarın yapılacak "Atatürk'ün 74. Ölüm Yıldönümü" anma törenleri Anıtkabir'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında devlet erkânının Atatürk'ün Mozolesine çelenk koymasıyla başlayacak. Törene yurtdışında bulunana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılamazken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli Anıtkabir'deki hazır bulunacak. Anıtkabir'deki törenler öncesi "emniyet tedbirlerinin kontrolü ve tören hazırlıklarının yapılabilmesi" amacıyla Anıtkabir bugün saat 14.00'den 10 Kasım 2012 Cumartesi günü saat 10.00'a kadar ziyarete kapalı olacak. Anıtkabir'de 10 Kasım etkinlikleri kapsamında, 9-16 Kasım 2012 tarihleri arasında "Dolmabahçe'den Anıtkabir'e Atatürk Sergisi" düzenlenecek. Sergide, Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakli sırasında çekilmiş fotoğraflar ile Atatürk'ün alçıdan yapılmış orijinal yüz ve el maskları ile o dönemlere ait gazete manşetleri yer alacak.

-CHP ÖRGÜTLERİ ATATÜRK ANITLARINA ÇELENK KOYACAK-

CHP, 10 Kasım'da tüm örgütlerinin bulundukları yerlerde Atatürk Anıtlarına çelenk koyacak. CHP Genel Merkezi tarafından örgütlere gönderilen 10 Kasım konulu genelgede, "10 Kasım 2012 Cumartesi günü saat 09.05'te tüm örgütümüz, Valilik ve Kaymakamlıklara gerekli izin başvurusunu yaparak Ana Kademe Yönetimleri, Kadın ve gençlik Kolları, İl-İlçe Belde-Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri ile eksiksiz katılımıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa kemal Atatürk'ün anıtına çelenk koymalıdır" denildi.

-ADD VE TGB ANITKABİR'DE-

29 Ekim'de Ulus'ta yapılan Seferberlik Yürüyüşü'nü düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) 10 Kasım'da Anıtkabir'de olacak. ADD, Türkiye çapındaki şubelerine gönderdiği yazıyla, 10 Kasım'da Ankara'da buluşma çağrısı yaptı. 10 Kasım sabah 8.30'da Sıhhiye'deki Atatürk anıtı önünde buluşacak ADD'liler, 09.05'de Sıhhiye Atatürk Anıtı'na çiçek koyacak ve ardından Anıtkabir'e gidecek. TGB ise 10 Kasım'da Tandoğan Meydanı'nda buluşup Anıtkabir'e yürüyecek. Atatürk'ün mozolesini karanfillerle donatacak TGB'liler Anıtkabir'e gelenlere de karanfiller dağıtacak.

-ÖNCEDEN HABER VEREREK ÇELENK KONULABİLECEK-

29 Ekim'de yaşanan çelenk bırakma krizi ise İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle aşılacak. Valiliklere gönderilen genelgeye göre siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, önceden mülki idare amirine bilgi vermek şartıyla Atatürk anıtlarına çelenk koyabilecek. Genelgede ayrıca, "tüm mülki idare amirlerinin 10 Kasım'da Atatürk anıtına çelenk koymasının zorunlu olduğu" belirtildi. Diğer taraftan İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı basın açıklamalarıyla ilgili genelgede, basın açıklamalarının 2 saati geçmemesi, yaya ve araç trafiğini engellememesi, gürültü ve çevre kirliliği yaratmaması gerektiği belirtildi.

-İZMİR KONAK'TA 2 BİN 400 KİŞİYLE ATATÜRK FOTOĞRAFI-

10 Kasım'da Ankara dışında da dikkat çeken etkinlikler yapılacak. İzmir'in Konak Belediyesi 2 bin 400 kişinin bir araya gelmesiyle dev bir Atatürk fotoğrafı oluşturulacak. 200 metre yükseklikten net izlenebilecek Atatürk portresine katılmak için saat 12.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelecek vatandaşların saat 10.00'da kayıt masasında olmaları gerekecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi de Alsancak Limanı'ndan Vasıf Çınar Meydanı'na kadar sürecek "Ata'ya Saygı Yürüyüşü" gerçekleştirecek. Karşıyaka Belediyesi'nin geleneksel "Ata'dan Ana'ya Saygı Koşusu" ise 11 Kasım pazar günü yapılacak ve Atatürk anıtından, Zübeyde Hanım'ın mezarının bulunduğu parka dek sürecek. İstanbul'da da Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ilçe belediyeleri çeşitli etkinliklerle Atatürk'ü anacak. Genç Türk adlı grup "Atatürk'ün ölmediği ve ölmeyeceğini göstermek için" Atatürk maskeleri takarak saat 09.05'te Dolmabahçe'de bir araya gelecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler